Bu Ülkelerde Oruç 20 Saat

Dinler
Yaz aylarında "gece gündüz batmayan güneşiyle" bilinen İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, 20 saate yakın oruç tutuyor. İsve...
EMOJİLE

Yaz aylarında "gece gündüz batmayan güneşiyle" bilinen İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, 20 saate yakın oruç
tutuyor.

İsveç‘in kuzeyindeki Kiruna kentinde, Diyanet İşleri Başkanlığı‘nın internet sitesinde yer alan imsakiyeye göre Ramazan’ın ilk günü, imsak TSİ 03.48’de, iftar TSİ 22.18’de oldu ve teravih namazı TSİ 23.33’te kılındı.

İsveç, Norveç ve Finlandiya‘da yaşayan Türkler arasında emekli olanlar ya da tatillerini bu aylara denk getiren Türklerin çoğunluğu, Ramazan ayını Türkiye’de geçirmeyi tercih ediyor. Bu kişiler, okulların başlamasıyla birlikte bu ülkelere dönmeye başlayacak. Günlerin uzun ancak serin olmasından dolayı bu ülkelerde kalıp oruç tutan Türkler ve diğer Müslümanlar ise Ramazan alışverişlerini Türk mallarının satıldığı dükkânlardan yapmayı tercih ediyor.

Hurma, zeytin en çok satılan ürünler olurken, bazı İsveç marketleri, Ramazan ayında dükkânlarında hurma bulundurmaya ve reklamlar yapmaya, ayrıca gazetelere verdikleri ilanlarla Müslümanların Ramazan’ını kutlamaya özen gösteriyor. Gazetelerde Ramazan’la ilgili haberler ve Müslümanlarla yapılan röportajlar yayımlanıyor.

Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Bülent Baloğlu da İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde yaz aylarında oruç tutulan sürenin uzun olmasına rağmen, Müslümanların ibadetlerini yerine getirdiklerini kaydetti.