Çocuğumuza Orucu Nasıl Sevdiririz?

Dinler
Hazırlayan: Gülay Gümüş Uzmanlar, çocuklarda kişiliğin 0-6 yaş döneminde şekillendiğini söylüyor. Çocuk ruh sağlığı için gerekli olan sevgi, saygı, yardımlaşma, Allah ve peygamber sevgisi, dua ve ibad...
EMOJİLE

Hazırlayan: Gülay Gümüş

Uzmanlar, çocuklarda kişiliğin 0-6 yaş döneminde şekillendiğini söylüyor. Çocuk ruh sağlığı için gerekli olan sevgi, saygı, yardımlaşma, Allah ve peygamber sevgisi, dua ve ibadet gibi kişiliği oluşturan duygu ve davranışlar da yine bu dönemde kazanılıyor.

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı, çocuklarımıza ibadet alışkanlıkları ve ahlaki değeleri kazandırma noktasında anne babalar için altın bir fırsat. Uzmanlar, çocukların görerek ve taklit ederek öğrendiğini söylüyor. Yani Ramazan ayı içerisinde yaptıklarınız ve yapmadıklarınız, çocuklarınızın kişiliği üzerinde oldukça etkili olacak.

ÇOCUKLARIMIZA RAMAZAN VE ORUCU NASIL SEVDİREBİLİRİZ?

Yarım gün oruç, sabır ve irade eğitimi için yeterlidir. Çocukların dikkat süresi kısa olduğundan onları ciddiyetle namaz kılmaya ya da oruç tutmaya zorlamak, çocukların ibadetlerden soğumasına neden olacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun yarım gün oruç tutmasına ya da belli saatlerde yemek yemesine izin vererek oruca alıştırabilirsiniz.

Sizi namaz kılarken ya da sahura kalkarken gören çocuğunuz bunları taklit etmek istediğinde onların gönlünü kırmadan size katılmasını sağlayın. İlk defa sizinle sahura kalkmak, yarım gün de olsa oruç tutmak, ilk defa sizinle camiye gitmek, çocuğunuzun unutamayacağı anıları arasında yer alacaktır. Ama bütün bunları çocuğunuzu zorlamadan, kendi isteğiyle, bir oyun tadında gerçekleştirmelisiniz.

Çocuğunuza Ramazanı ve orucu sevdirmek için yapabileceğiniz pek çok şey olabilir. Aşağıdaki listeye siz de kendinize göre maddeler ekleyebilirisiniz. İşte çocuğunuza Ramazan ve orucu sevdirmek için yapabileceklerinizden bazıları:

Ramazan ayında evinizi adeta bayram havasında süslerle süsleyip, Ramazanın kaçıncı gününde olduğunuzu gösteren bir takvim hazırlayabilirsiniz.

Çocuğunuz sizinle birlikte sahura kalkmak istediğinde onu geri çevirmeyin. Hatta sahurda onun ne yemek istediğini sorup sevdiği yiyeceklerden hazırlayabilirsiniz.

Teravih namazını kılmak için birlikte camiye gidebilirsiniz.

Çocuğunuzun arkadaşları için evde bir iftar yemeği verebilirsiniz. Hatta davetliler için özel davetiyeler hazırlayıp bunları birlikte arkadaşlarının evine götürebilirsiniz.

İftardan sonra üzerinde “Diş Kirası” yazan zarflarla çocuklara cep harçlığı vererek, Osmanlı’dan kalma bu geleneği onlarla paylaşabilirsiniz.

Oruçlu iken daha sabırlı ve hoşgörülü davranarak, hal ve hareketlerinizle huzur ayında olduğumuzu çocuğunuza hissettirmelisiniz. Böylece çocuğunuz Ramazanla birlikte huzurun da geldiğini hissedecektir.

Çocuklarınızla birlikte akraba ve komşu ziyaretlerine, yardıma muhtaç kimselerin evlerine giderek sıla-i rahimi yaşayarak gösterebilrsiniz.

Çocuğunuzla birlikte iftar çadırlarına gidip yoksul kimselerle iftar yapabilirisiniz.

Çocuğunuzun tuttuğu yarım günlük orucu, küçük hediyeler karşılığında "satın alabilrisiniz."

Çocuğunuzla birlikte yoksullara yardım paketi dağıtabilirsiniz. Böylece ihtiyaç sahibi olanları da unutmaması gerektiğini, birilerine yardım ederken nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini çocuğunuza gösterebilirsiniz.

Evinizin güzel bir köşesine Ramazan’la ilgili bilgilerin, hatıraların, güzel söz ve yazıların yer aldığı, günlük yenilenen bir Ramazan panosu hazırlayıp sorumluluğunu çocuklarınız arasında paylaştırabilirsiniz.

Ramazan boyunca yaşadığınız hatıralarınızın, resimlerinizin, okuduklarınızın vs. yer alacağı bir Ramazan albümü hazırlayabilirsiniz.

Unutmayın, çocuklar görerek, taklit ederek öğrenir. Ramazan ayını fırsat bilip çocuklarınıza İslam’ı yaşayarak öğretmek sizin elinizde.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/