on5yirmi5/ÖZEL
Her Kurban Bayramı’nda yaşanan ‘çocuklara kurban kesimi nasıl anlatılmalı’ sorusunu Psikolog Bedia Kızılkaya’ya sorduk. İşte o sorunun cevabı…
Psikolog Bedia KIZILKAYA / Sağduyu Danışmanlık
KURBAN ZENGİN İLE FAKİR ARASINDA BAĞ KURAR
Çocuklara kurban olgusunu anlatırken, onu kabullenmesi açısından özellikle ibadet vurgusuna değinmek ve simgesel değerler üzerinden açılım yapmak gerekir. Hayvanın canının yanmadığı, kurbanın bir paylaşım olduğu anlatılmalı. Özellikle çocukları o sahnelere ortak etmememiz daha doğru olur. Kurban Bayramında et dağıtılmasının yardımlaşmaya vesile olduğu ve günlük hayatta da evlerimize et girdiği, kurbanınsa özellikle bu yardımlaşma için yapıldığı, zengin fakir arasında bağ kurduğu vurgulanmalı.
KURBAN DAĞITIM GÖRÜNTÜLERİ ÇOCUKLARA İZLETİLMELİ
İlköğretim çağından itibaren anlatılabilir. Daha küçük yaşta olanlar zaten çokta ne olup bittiğinin farkında olmayacaklardır. Kurban kesimleri çoğunlukla artık evlerin önünde olmadığı için çocuklar görmüyor. Çocuklar yardım konusuna bağış olgusu çerçevesinde ortak edilebilir. Kurban yardımı dağıtım görüntüleri çocuklara izletilebilir.
MEDYA ABARTIYOR
Bayramlaşma geleneği, akraba ziyaretleri, hiç tanımadığımız, sık sık ziyarete gitmediğimiz akrabaları görmemiz ve kurbanın güzelliklere vesile olması ile ilgili değerlerin çocuklara aşılanması ve tek bir noktaya odaklanılmaması doğru olandır. Çocuk sadece tek bir noktaya odaklanırsa ve sadece kurban kesiliyor, bunun için biz bir araya geliyoruz. Et almak ve yemek için kurban bayramı kutluyoruz gibi bir mantık verilirse çocuklar tabii ki rahatsız olacaktır. Ancak 4 gün süren, anlam ve önemi açısından gerçekleştirilenler anlatıldığı takdirde çocuk bunu algılayacaktır.
Aslına bakarsınız biraz da medyanın abartması da devreye girmiş durumda. Çünkü televizyonlarda her gün dehşet görüntüleri ne maruz kalıyor çocuklar. Aynı zamanda bilgisayar oyunlarının çocuklara verdiği zarar da ortada…