Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in iktidardan gitmesinden sonra diyaloğa katılabileceğini açıklayan Müslüman Kardeşler, resmen yasaklı olsa da ülkenin en büyük muhalif gücü
Siyaset sahnesinden resmen yasaklansa da etkin bir sosyal yardım ağına sahip Müslüman Kardeşler’in Mısır’da faaliyetlerine hoşgörü gösteriliyor.
2005’teki genel seçimlerde büyük başarı gösteren ve önceki parlamentoda 88 sandalyesi bulunan hareket, iktidar partisi lehine geniş çaplı yolsuzluk yapıldığı ve şiddet uygulandığı gerekçesiyle aralık 2010’daki seçimlerin ikinci turunu boykot kararı aldı.
Adaylarını "bağımsız" olarak seçimlere katılan hareketten 28 Kasımdaki seçimlerin ilk turunda hiçbir milletvekili çıkmazken, iktidar da Müslüman Kardeşler’i Eylül 2011’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce zayıflatma niyetini saklamadı.
ABD Dışişleri Bakanlığının kasım ayında hazırladığı bir raporda, Müslüman Kardeşler mensuplarının iktidar tarafından rastgele tutuklandıkları ve baskıya uğradıklarının altı çizildi.
Yoksullara, üniversite ve sendikalarda durumu kötü olanlara yardım organizasyonları düzenleyen hareket, özellikle camilerde aktif bulunuyor.
Müslüman Kardeşler, 1928’de Mısır’da doktrini "tevhid" (Tanrının birliği) fikrine dayanan Hasan El Benna tarafından kuruldu.
Tarihi boyunca iktidara şiddetli muhalefet ve işbirliği, İslami temellere dayalı bir devlet ve demokratik kurallara saygı güvencesi vermek arasında tereddütler yaşadığı belirtilen Müslüman Kardeşler, 1940’lı yıllarda, Başbakan Mahmud Fehmi El Nokraşi’nin 1948’de öldürülmesi dahil çeşitli eylemlere giriştikten sonra ağır bir baskıya uğradı.
Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır, kendisine yönelik bir suikast girişiminin ardından 1954 ve 1970 arasında harekete çok sert darbe vurdu, binlerce üyesi tutuklandı.
Müslüman Kardeşler’in, 1956’da, Sovyetler Birliği’nin desteklediği iktidarı zayıflatmak için Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) mali ve askeri desteğini aldığı iddia edildi.
Nasır’dan sonra cumhurbaşkanı olan Enver Sedat, 1971’de hapisteki Müslüman Kardeşler üyelerini serbest bıraktı ve genel af ilan etti. Enver Sedat, siyasi yön değişimini ve İsrail ile anlaşmalarını tepkiyle karşılayan hareketin aşırılık yanlısı eski mensuplarının düzenlediği suikast sonucu öldü.
AA