Dünyada en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı ikinci ülke olan Hindistan’da ramazan ayı ibadet ve dayanışma ile geçiyor
200 milyondan fazla Müslüman’ın yaşadığı Hindistan’da Ramazan, ülkenin resmi olmayan en yüksek dini kurumu olan fetva heyetinin hilali görmesiyle ve bunu ilan etmesiyle başlıyor.
Ramazan’ın ilan edilmesinin ardından Müslümanlar, komşu, dost ve akrabalarını arayarak, hem oruç ayının başladığını haber veriyor, hem de Ramazan’ı kutluyor.
1,3 milyar nüfuslu ülkede azınlık olarak yaşayan Müslümanların bir arada ve yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Ramazan coşkusu hayatın her alanında kendisini gösteriyor. Camiler ve camiye giden yollar ışıklandırılarak süslenirken, cadde ve sokaklara iftariyelik meyve ve tatlı tezgahları kuruluyor.
Hindistan’da gün içindeki canlılık ve hareketlilik, Ramazan’ın başlamasıyla yerini iftar sonrasına bırakıyor. Müslümanlar, teravih namazından sonra gündüz yapamadığı işlerini tamamlıyor, alışverişe çıkıyor ya da birbirlerini ziyaret ediyor. İftardan sonra başlayan bu hareketlilik sahura kadar devam ediyor.
Ülke oldukça kalabalık ve gürültülü olduğu için oruca başlanması ve iftar vakti sirenler çalınarak duyuruluyor. Merkezi bölgelerdeki büyük camilerde ise iftar vaktinin geldiği top atılarak haber veriliyor.
Hindistan’da Müslüman aileler, çocuklarının ilk orucuna büyük önem veriyor. İlk orucunu tutan çocuğa akraba ve komşuların davet edildiği iftar yemeği veriliyor.
Erkan Yiğitsözlü
AA