Diyanet İşleri Başkanlığınca, ramazan teması “helal kazanç, helal lokma” olarak belirlendi.
Başkanlıkça il müftülüklerine gönderilen Ramazan Hizmetleri Genelgesi’ne göre, bu tema kapsamında, el emeğinin, göz nurunun, alın terinin, önemine vurgu yapılacak ve konuyla ilgili toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla etkinlikler düzenlenecek.
İl ve ilçe müftülükleri, din hizmetleri müşavirlik ve ataşeliklerince hazırlanacak Ramazan Ayı Vaaz ve İrşat Programı’nda, “Helal Kazancın – Helal Lokmanın Önemi, Helal Kazanç Yolları, Helal Haram Hassasiyeti, Helal Kazanç ve Helal Lokmanın Fert ve Topluma Kazandırdıkları, Helal Kazanç-Helal Lokma Bilinci, Helalle Yetinmek, Kazancı-Lokmayı Helal Kılmak” konularına ağırlıklı olarak yer verilecek.
Diyanet tarafından, personelin çalışmalarında faydalanması amacıyla afiş, kısa film, gibi metaryal ve tasarımlar ile mesleki konularla ilgili bilgilerin yer alacağı helal kazanç konulu bir web sitesi kurulacak.
Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi tüm gün hizmet verecek
Vatandaşların ramazan boyunca dini konulardaki sorularını cevaplandırmak üzere il müftülükleri bünyesindeki “Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi”, haftanın her günü 09.00-23.00 saatleri arasında hizmet verecek.
İlahiyat fakültelerinin öğretim üyeleri, eğitim merkezi eğitim görevlileri, meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleriyle emekli din görevlilerinin de uygun görülen camilerde vaaz etmeleri sağlanacak.
Ramazan ayı boyunca mahalli radyo ve televizyonlarda irşat ve mukabele programları yapılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek, yetenekli din görevlilerinin yerel basında dini ahlaki konularda yazı yazmaları teşvik edilecek.
Engellilere uygun camiler duyurulacak
Vatandaşların ibadetlerini huzurla yerine getirebilmeleri için her türlü tedbir alınacak, camilerin temizlik ve bakımı yapılacak. Ezanın çevrede duyulması ve yakın binaların rahatsız olmaması amacıyla hoparlörlerin ses düzeyi ayarlanacak, Sakal-ı Şerif bulunan camilerde ramazan boyunca ziyaret günleri düzenlenecek.
Tatilcilerin ve göçmen işçilerin ibadetlerini rahat gerçekleştirebilmeleri ve çocukları için yaz Kur’an kursu düzenlenebilmesi için prefabrik ya da çadır mescit gibi gerekli tedbirler alınacak.
Kadın ve engellilerin ibadetleriyle ilgili problem yaşamamaları için gerekli tedbirler alınacak ve engelliler için tedbirlerin alındığı camiler duyurulacak. Çocukların camiye gelmesi teşvik edilecek.
Güvenlik tedbirlerinin alınması şartıyla il ve ilçelerde en az bir cami Kadir Gecesi’nde sabah namazına kadar açık tutulacak.
Camiler gün boyu açık olacak
“Camilerin Açık tutulması Genelgesi” doğrultusunda, camiler sabah namazından sonra, özel durum ve yerel şartlar göz önüne alınarak her gün öğlen namazından en geç bir saat önce, açılıp yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyu açık tutulacak.
Teravihler hızlı kılınmayacak
İmamlar teravih namazlarını hızlı kıldırmamaları yönünde uyarılırken, yerel şartlar ve cemaat durumu göz önüne alınarak teravih namazları iki rekatta veya dört rekatta bir selam vermek suretiyle kıldırılacak.
Sabah ezanları Diyanet Takvimi’ne göre imsak vaktinde tüm camilerde aynı anda, akşam ezanları ise iftar vaktinde okunacak ve akşam namazı kıldırılacak.
İmkan dahilinde bazı camilerde hatimle teravih kıldırılacak ve bu camiler cemaate önceden duyurulacak.
İtikafa girmek isteyenler araştırılacak
Ramazanda itikafa girmek ( ramazan son 10 gününde camiye kapanarak ibadet etme) isteyenler, cami görevlilerince müftülüklere yazılı olarak bildirilecek. Yapılacak araştırma sonrası uygun görülen kişilerin, mülki amirin onayıyla beş vakit ibadete açık camilerde itikafa girmelerine izin verilecek.
Camilerde icra edilecek mukabele programlarında, cemaate okunan bölümlerin meali de aktarılacak. Müftülükler en az üç okuyucunun katıldığı Kur’an ziyafeti programları düzenleyebilecek .
Ramazan ayı boyunca müftü, vaiz ve diğer din görevlileri huzurevi, hastane, cezaevi, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerlere ziyaret gerçekleştirecek ve ihtiyaç sahipleriyle ilgilenecek ve ihtiyaçları giderilmeye çalışılacak.
Gösterişli iftarlar yerine ihtiyaç sahiplerine iftar
Maddi durumu iyi vatandaşlar, gösterişli iftar programları yerine ihtiyaç sahiplerine iftar vermeleri konusunda teşvik edilecek.
Müftülükler de imkanları ölçüsünde iftar verebilecek, bu iftarlarda ihtiyaç sahipleriyle yurtlarda kalan öğrencilere öncelik verilecek. Talep edilmesi halinde iftar programlarında konuşma yapmak, Kur’an-ı Kerim okumak için personel görevlendirilebilecek .
Ramazan boyunca personel görev başında bulunacak ve zaruri haller dışında hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek.
AA