İslam İktisadı Atölyesi II Çalıştayı başladı

İslam
İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, geçen yıl temel kavramlar ve kuram temasıyla düzenlenen İslam İktisadı Çalıştayı’nın bu yıl piyasa kavramına odaklan...
EMOJİLE

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, geçen yıl temel kavramlar ve kuram temasıyla düzenlenen İslam İktisadı Çalıştayı’nın bu yıl piyasa kavramına odaklanacağını belirterek, “Konu değişik yönleriyle tartışılacak ve İslam İktisadı bağlamında değerli bilim adamları görüşlerini paylaşacak” dedi.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nde, “İslam İktisadı Atölyesi II: İslam İktisadı ve Piyasa” başlığıyla düzenlenen İslam İktisadı Çalıştayı, piyasa profesyonellerinin katılımıyla başladı.

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği, İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve İstanbul Şehir Üniversitesi ev sahipliğindeki çalıştayda,  farklı yönleriyle “İslam İktisadı ve Piyasa” konusu TCMB, Borsa İstanbul, SPK, üniversiteler ve uluslararası akademisyenlerin katılımı ile ele alınacak.

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ademoğlu açılışta yaptığı konuşmada, İslam İktisadı konusunun önemine dik çekerek, çalıştaya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş da uzun bir geçmişi olmasına rağmen, son dönemlerde İslam İktisadı konusuna ilginin artmaya başladığına işaret ederek, bu ilginin sebeplerinden birinin bilimsel merak olduğunu anlattı.

Bir başka nedenin finans ve iktisat alanında karşı karşıya kalınan sorunlar ve ihtiyaçlar olduğunu dile getiren Erdoğmuş, “Bir başka neden de sanırım Müslüman olmaktan kaynaklanan hassasiyetlerin getirdiği  gerekçe… Dolayısıyla sahip olduğumuz İslami değerlerin kurumlara ve insan odağına nasıl taşınabileceği de önemli bir gerekçe gibi görünüyor” dedi.

İkincisi gerçekleştirilen çalıştayın, İslam İktisadı alanındaki bilgi birikimini artırmayı, bunu paylaşmayı ve derinleştirmeyi, daha ileri aşamalarda teorik bir zemin oluşturabilmeyi amaçladığını belirten Erdoğmuş, İslam İktisadı Atölyeleri’nin bir grup Sivil Toplum Kuruluşu ve derneğin ortak girişimiyle başlayan bir çaba olduğu bilgisini verdi.

Nihat Erdoğmuş, atölyenin ilkinin geçtiğimiz yıl gerçekleştirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Birinci çalıştayın temel amacı, fikirsel düzeyde, kavramlar düzeyinde İslam İktisadını tartışmaktı. Her yıl bir temayı işleyen İslam İktisadı Çalıştayı, bu yıl tema olarak piyasa konusunu seçti. Piyasa, piyasadaki kurumlar, bunun İslam İktisadı ilişkisi bugün temelde üzerinde uzun uzun duracağımız konular. Atölye iki gün sürecek. Toplamda 5 oturumumuz var, her oturumda 2 bildiri yer alacak, toplam 10 bildiri olacak. Bildiriler bittikten sonra, her bildiri için bir tane müzakerecimiz yer alacak. Bildiri ve müzakerelerin ardından, daha sonra katılımcıların soru cevaplarıyla derinleştirmeye çalışacağız.”

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Erdoğmuş, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen çalıştayı, Geçen yıl İGİAD, İLEM ve İLKE’nin ortak girişim olarak başlattıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“İslam İktisadı konusu son yıllarda yeniden konuşulmaya başlandı. Pratik hayattaki tartışmalar, finans tartışmaları, finans kurumlarının ihtiyaçları… Bunlar bir gerekçe bu tip çalıştaylar için. İslami değerlerin hayata taşınması, bunların kurumsal hale gelmesi, insanlara yansıması konularının geniş şekilde tartışılması amaçlanmıştı. Geçen yıl konu temel kavramlar ve kuramlardı. Bu yılki tema piyasa… Konu değişik yönleriyle tartışılacak ve bunun İslam İktisadı bağlamında değerli bilim adamları görüşlerini paylaşacak.” 

Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, İslam İktisadı konusunun son yıllarda neden daha fazla tartışılır olduğu yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Bu konuyla ilgili uzun süredir çalışılsa da son dönemde ilgi arttı. Batı dünyasında yaşanan krizler bunun bir sebebi. Türkiye’de özellikle 80’li yıllardan sonra finans kurumları ortaya çıkmaya başladı. Bir yandan gelen meydan okumalar, oradaki tıkanma bir sebep. Finans kurumlarının ihtiyaçları, yeni meydan okumalar getiriyor. Durum böyle olduğunda ne düşünüldüğüne, bu değerlerin hayata taşınıp taşınamayacağına ilişkin tartışmaya başlıyoruz. Özellikle son dönemde Türkiye’deki İslami kurumların, dindarların bu konudaki hassasiyetinin artması bir gerekçe. Ama bir yandan da bunu tetikleyen, belki Batı’daki krizler de bir sebep olarak sayılabilir. Çünkü orada da bir arayış var. Bu bir başlangıç, bu tip çalışmalar genişleyerek, derinleşerek, o tıkanan şeye yeni açılımlar sağlamak açısından önemli katkılar sağlar.”

İstanbul’un Finans Merkezi olma yolunda bu konudaki çalışmalara ihtiyaç olduğuna işaret eden Erdoğmuş, “İslami iktisat çalışmalarına, İslam’ın iktisada bakış çalışmalarına kesinlikle ihtiyaç var. Çünkü, derinlikli çalışmalar belki pratikte kurumları besleyecektir. Bir beslenme kaynağı, bir derinlik olarak algılamak lazım. İstanbul’un böyle bir rolü olacaksa, hem dünyada iktisadi anlamdaki gelişmeler, hem de İslam’daki değerler, bunun iktisadi hayattaki karşılığı ne olabilir konuları, hem dünyadaki hem Türkiye’deki bilim adamlarının bundan sonra daha fazla çalışacağı konular gibi gözüküyor” diye konuştu. 

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Meclis Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman, “İslam İktisadı ve Piyasayı Yeniden Düşünmek” başlıklı bir konferans verdi.

Konferans kapsamında Orman, İslami iktisadın tarihçesi, açılımı ve evrelerine ilişkin detaylar paylaştı. 

 Çalıştay, yarın sona erecek.