2016 ilçe ilçe İstanbul’daki kurban kesim yerleri

İslam
“Allah’a kurbanlarınızın ne etleri ulaşır, ne de kanları. Ona ulaşan takvanızdır…” (Hac, 37) İstanbul ve Ankara’da kurban kesim yerleri nerelerde. Sizler için güncel list...
EMOJİLE

Allah’a kurbanlarınızın ne etleri ulaşır, ne de kanları. Ona ulaşan takvanızdır…” (Hac, 37)

İstanbul ve Ankara’da kurban kesim yerleri nerelerde. Sizler için güncel listeler hazırlıyoruz. Kurban Bayramı’na çok az bir süre kala vatandaşlar da kesim yerlerini şimdiden araştırıyorlar. İşte sizler için hazırladığımız güncel kurban kesim yerleri…

İSTANBUL’DA İLÇE İLÇE 2016 YILI KURBAN KESİM YERLERİ…

 

KURBAN KESMENİN ADABI

Dinimiz, tüm canlılara iyi davranılmasını emretmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini emretmiştir. Kurbanın bilinen klasik yöntemle kesilmesi asıldır. Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir. Ancak, hayvanın bayıltıldıktan sonra ölmeden boğazından kesilmesi gerekir. Hayvan henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölürse, kurban olmayacağı gibi, eti de yenmez.

ANKARA2DA KURBAN KESİM YERLERİ

Altındağ: Aydınlıkevler Pazar Yeri, Doğantepe Pazar Yeri, İskitler Pazar Yeri, Belediye’nin Karapürçek’tekitesisleri ile Site Yıldız Pazar Yeri. Çankaya: Mühye Köyü, Emek Pazar Yeri ve Ayrancı Pazar Yeri. Mamak: Ortaköy Kurbanlık Satış Alanı ve Mamak Pazar Yeri. Etimesgut: Optimum Alışveriş Merkezi yanı, Elvankent Kapalı Pazar Yeri, Alsancak Pazar Yeri, Eryaman 1. Etap Kapalı Pazar Yeri, Güzelkent Pazar Yeri ve Bağlıca Köyü. Keçiören: Aktepe Pazar Yeri, Atapark Pazar Yeri, Ayvalı Pazar Yeri, Çaldıran Pazar Yeri, Yeşiltepe Pazar Yeri, Esertepe Pazar Yeri, Kalaba Pazar Yeri, Ovacık Kesim Yeri, Ufuktepe Pazar Yeri, Uyanış Pazar Yeri ve 23 Nisan Pazar Yeri. Yenimahalle: Batıkent İlkyerleşim Mahallesi, Batıkent Andaç Pazar Yeri, Batıkent Ergazi Pazar Yeri, Demetevler Pazarı, Hurdacılar Sitesi karşısı, Serhat Pazar Yeri, Şentepe Pazarı ve Ümitköy Pazarı. Gölbaşı’nda ise Kurban Satış ve kesim yeri, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki alanında olacak.

Arefe (Kurban)
Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat’ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).

Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat’tan Müzdelife’ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat’ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va’z dinleme, Kur’ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.

Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak “Arefe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur” buyurmuş, yine “Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur” dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.
Teşrik tekbiri de şöyledir: “Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd.”

İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.

Kurban Bayramı Namazının Kılınışı

Kurban Bayramı Namazı iki rek’attır.

Kurban Bayramı Namazı kılınışı birinci rek’at
”Niyet ettim Allah rızası Kurban Bayramı Namazını kılmaya, uydum imama” diye niyet eder.

İmam, “Allâhu Ekber” deyip ellerini yukarıya kaldırınca, cemaat da imamın peşinden “Allâhu Ekber” diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

Hem imam, hem de cemaat gizlice “Sübhâneke”yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice “Allâhu Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde olduğu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

İkinci Tekbir: İkinci defa “Allâhu Ekber” denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağı salıverilir ve burada da birincide olduğu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine “Allâhu Ekber” denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

Bundan sonra imam gizlice “Eûzü-Besmele”, açıktan fatiha ve sûre okur. (Cemaat birşey okumaz, imamı dinler.) Rükû ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Kurban Bayramı Namazı kılınışı ikinci rek’at

İmam gizlice Besmele, açıktan fatiha ve bir sûre okur. Sûre bitince imam yüksek sesle, cemaat da gizlice (birinci rek’atta olduğu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır, sonra da secdeler yapılarak oturulur.

Oturuşta, imam ve cemaat, Ettehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme barik ve Rabbenâ âtina… duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler.
Namazdan sonra imam minbere çıkarak oturmadan hutbe okur.

Cuma hutbesindeki “Elhamdülillâh” yerine bayram hutbesine, Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlâhe İllallâhü ve’Ilâhü Ekber, Allâhu ekber ve lillâhil-hamd” diyerek başlar. Cemaat da imamla beraber tekbir getirir. Bayram hutbesini namazdan önce okumak mekruh olduğu gibi, hutbeyi terk etmek de mekruhtur.