Kılıçdaroğlu Topu Üniversitelere Attı

Firmalar
Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği temsilciliğinin açılışına katılmak üzere Niğde’ye giden Kılıçdaroğlu, güzergahtaki Aksaray’da mola verdi. Ağaçlı Tesisleri’nde par...
EMOJİLE

Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği temsilciliğinin açılışına katılmak üzere Niğde’ye giden Kılıçdaroğlu, güzergahtaki Aksaray’da mola verdi.

Ağaçlı Tesisleri’nde partililerce karşılanan Kılıçdaroğlu, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, yeni anayasa çalışmalarında iktidar ve muhalefet arasında uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağı yönündeki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, TBMM’de pek çok konuda uzlaşmayla yasaların geçtiğini söyledi.

”TBMM’de hiç uzlaşma olmadı” diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, ”Grup başkan vekilleri niye bir araya gelirler, neden konuşurlar, hangi konularda uzlaşırlar, uzlaşma nerelerde sağlandı, nerelerde uzlaşma sağlanmadı, bunları Başbakan bilmiyor. Zaten sorunumuz da o” dedi.

Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği konusunda seçimlerde halka söz verdiklerini kaydederek, sözlerinin arkasında olduklarını bildirdi.

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran düzenleme

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4 4 4 kademeli eğitim düzenlemesiyle ilgili bir başka soru üzerine de Kılıçdaroğlu, bu düzenlemenin Türkiye’yi geriye götüreceğini ileri sürdü.

Kılıçdaroğlu, 4. sınıftan sonra çocukların kendi geleceğini tespitinde bağımsız kararlar alamayacağını iddia ederek, şöyle konuştu:

”Liseyi bitirenler bile ‘acaba hangi bölümü seçsek, hangi üniversiteyi tercih etsek, hangisinde başarılı oluruz’ diye soruyorlar. Bu tercihleri yapmakta bile zorlanıyorlar. Biz ilköğretim 4. sınıfından itibaren çocuğa tercih yaptıracağız. Akıl var, mantık var. Bu açıdan bunun önce eğitim komisyonlarında, Milli Eğitim Şurası’nda görüşülmesini, tartışılmasını istiyoruz. Bu konuda sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin eğitim fakülteleri, bütün bunlar otursunlar konuşsunlar, tartışsınlar. Doğrusu ne ise karar versinler. Biz kararın gereğini yapalım. Dünya uygulamalarına baksınlar, bütün bunların hepsini söyledik. Ama ‘hayır, ben bildiğimi okurum…’ Hükümet teklifi bile değil. Bakanlar Kurulu’ndan geçmemiş. Kalkınma planlarında yok. Milli eğitim şuralarında görüşülmemiş, tartışılmamış. Milli Eğitim Bakanlığında bile tartışılmamış bir teklifi kim veriyor, eğitimciler vermiyor.”

İlgili komisyonda bu teklifin ne kadar zararlı olduğunu, milli eğitim açısından ciddi sakıncalar doğurduğunu anlattıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, ”Bizim anlatımlarımıza tahammül edemiyorlar. Komisyonu basıyorlar, işgal ediyorlar. Tartışılmadan 20 madde 20 dakikada geçiyor. Böyle şey olmaz. Bu doğru değil. Doğrusu demokrasidir, doğrusu özgürlüktür, doğrusu düşüncelerin özgürce ifade edilmesidir. Baskıyla, şiddetle bir yere varılamaz. İktidar gücüyle baskıyı birleştirirseniz onun adı farklıdır. O demokrasi değildir. Son günlerde olan da odur. İktidar gücü ile kaba güç beraber olmuştur. İktidar gücüyle kaba gücün beraber olması demokrasiyi doğurmaz, demokrasiyi öldürür” diye konuştu.

Sivas davası

Kılıçdaroğlu, Sivas davasıyla ilgili bir soruyu, ”İnsanların rejimi ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun, hiç kimsenin, hiçbir toplumun, hiçbir grubun, hiçbir insanın kabul edemeyeceği bir olay. Bir insanlık dramıdır, bir katliam yaşanmıştır, o katliamın sorumlularının yakalanması ve yargılanması gerekiyor. Olması gereken budur” diye cevaplandırdı.

Kılıçdaroğlu, daha sonra partililer tarafından Aksaray’dan uğurlandı.

AA