İŞKUR ve ILO, kadınların istihdamı için “Kadınlar için daha çok ve daha iyi işler: Türkiye’de insana yakışır iş için kadınların güçlendirilmesi” projesi kapsamında bir araya geldi. Projenin finansmanı, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) kanalıyla İsveç tarafından sağlanırken, projenin ana yararlanıcısı ise İŞKUR olarak belirlendi.
2013’te başlayan ve 2016’nın Temmuz ayında sona erecek projeyle Türkiye’de kadınların çalışma hayatında güçlendirilmesine destek olmak hedefleniyor.
Buna göre, proje kapsamında kadın istihdamının artırılması ve yaygınlaştırılması için aktif iş gücü piyasası programları ile kadınlar için insana yakışır iş olanakları sağlanacak. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği ve çalışma standartları alanında da farkındalık yaratılacak.
Ulusal düzeyde yürütülecek politika ve plan faaliyetlerinin yanı sıra pilot iller Ankara, Bursa, İstanbul ve Konya’da da yerel faaliyetler uygulanacak.
Projenin ana hedef kitlesi, İŞKUR’a kayıtlı işsiz kadınlar. Öte yandan kayıtlı işsiz kadın ve erkeklere verilecek toplumsal cinsiyet eşitliği ve çalışma standartları eğitimleri, çalışan kadın ve erkek işçilere de sağlanacak.
Yerel yönetimler, özel sektör temsilcileri, kadın sivil toplum örgütleri, işçi ve işveren örgütleri de projeden yararlanacak ve proje kapsamında geliştirilecek politikalarla uygulanacak programlara katkı sunacak.
Projenin beklenen sonuçlarıyla ulusal düzeyde “Kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı hazırlanacak. Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kadın istihdamı politikaları geliştirilecek.
Projeden yararlanacaklar ise şöyle:
-Girişimcilik eğitimi alacak İŞKUR’a kayıtlı 200 kadın
-Toplumsal cinsiyet perspektifinden kamu istihdam hizmetleri ve iş danışmanlığı eğitimi alacak yarısı kadın olmak üzere 200 iş ve meslek danışmanı dahil İŞKUR personeli
-Mesleki eğitim kurslarına katılacak İŞKUR’a kayıtlı 2 bin işsiz kadın
-Temel yaşam becerileri eğitiminden yararlanacak İŞKUR’a kayıtlı 200 kadın
-İş ve meslek danışmanlığı hizmetinden yararlanacak İŞKUR’a kayıtlı en az 10 bin kadın
-Toplumsal cinsiyet eşitliği ve çalışma hakları eğitiminden geçecek 2 bin 500 kadın ve erkek
-İl istihdam ve mesleki eğitim kurulu üyesi 50 katılımcı
-Eğitim programlarından yararlanacak yarısı kadın olmak üzere 750 çalışan