Küresel kriz öncelikle finans, gayrimenkul, otomotiv ve tekstilde ciddi istihdam kayıplarına yol açtı. İşsizlik artık dalga dalga yayılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), ekonomik durgunluğun bu şekilde devam etmesi halinde 2009 sonuna kadar iş gücü kaybının 50 milyona ulaşabileceğini belirtiyor. Bir başka deyişle dünyadaki işsizlerin sayısı 250 milyon sınırına dayanıyor. Türkiye’de resmi işsizlik oranı yüzde 12.3’e fırladı. Gençler arasındaki işsizlik ise ürkütücü seviyelere yaklaşıyor. Yüzde 23.4, yani Türkiye’de neredeyse her 4 gençten biri işsiz…
KAOS ÇAĞINA GİRİYORUZ
ABD’de CEO’lar, Vietnam’da pirinç üreticileri, Çin’de maden işçileri, Japonya’da mühendisler, Türkiye’de reklamcılar, Fransa’da avukatlar, İtalya’da muhasebeciler, Brezilya’da kahve satıcıları dahil herkes işini kaybedebilir.
İşsizliğe karşı öfke duyan ve geleceğe dair umutların yok olan milyonlarca kişi dünyanın dört bir yanında pankart açıp, eylemlere katılıyor. Yunanistan, Bulgaristan, Litvanya, İzlanda ve Letonya’da da hükümetin istifasını hedefleyen protesto gösterileri yapıldı. Protestolar Türkiye, Estonya, Şili, İngiltere, Belçika, Rusya, Brezilya ve Macaristan’a da sıçradı. Fransa’da 2.5 milyon kişi genel grev için sokaklara döküldü. Peki giderek bir sosyal patlamaya dönen eylemlerin sonu nereye varacak? Bu soruyu şu şekilde de yöneltebiliriz: ‘Ordusu, sahil güvenliği ve hava kuvvetleri olmayan İzlanda’da neden çevik polis kuvveti bulunuyor? Çin Halk Cumhuriyeti’nde neden sosyal ayaklanmaları bastıracak 74 bin kişilik özel bir çevik polis kuvveti kuruldu? Neden ABD’de çevik polis birimlerinin sayısı artırılıyor?’…
POLİSLİK EN SAĞLAM MESLEK
Gördüğünüz gibi aslında soruların kendisi cevabı da içeriyor. Küresel krizin yarattığı işsizlik dalgası nedeniyle artık dünya bir istikrarsızlık girdabına doğru sürükleniyor. Sosyal ayaklanmalara karşı ABD, Çin, İzlanda, Brezilya, Almanya, İngiltere ve Fransa’da hükümetler şimdiden güvenlik önlemlerini sessiz sedasız alıyor. Eğer kariyer planınızda çevik kuvvet polisi olmak yoksa, hangi ülkede yaşıyor olursanız olun, aslında sizi pek de iyi günler beklemiyor.
KÜRESEL GÜVEN BUNALIMI BAŞLADI
İşsizlik dalgası, terörizmi geride bırakarak ABD’ye yönelik en büyük güvenlik tehdidi halini aldı. (ABD Ulusal Güvenlik Direktörü Dennis C. Blair)
İşsizlik, küresel bir istikrarsızlık riskini artırıyor. Ekonomiler içe kapanıyor. (New York Times)
İsyan çağı başlıyor. İşsizliğe olan tepkiler nedeniyle tüm dünyayı ciddi bir protesto dalgası bekliyor. (The Times)
Genç kuşak acı bir gerçeği sindirmeye çalışıyor: Gelecekleri yok! Sokaklara dökülüyorlar. (Fotini Tsalikoglou – Atina Üniversitesi)
Gençlerin iş bulma umudu yok. Ebeveynleri işsiz. Artık sokağa dökülüyorlar ve durmayacaklar. (Robert Wade- London School of Economics)
YENİ BİR 68 KUŞAĞI DOĞAR MI?
KÜRESEL krizin tetiklediği işsizlik, şirket iflasları, tüketim harcamaları ve refah seviyesindeki düşüş, kitleleri yönetime karşı protesto ve eyleme yönlendirmiş durumda… İngiltere’nin en saygın gazetelerinden The Times’a göre, 2008 sonundan bu yana artan protestoları tıpkı 1968’deki gibi hak, adalet ve özgürlük arayışına paralel olarak gelişen bir fikir hareketi ateşleyebilir. Aylık iş ve ekonomi dergisi PLATİN’e konuşan Türkiye’nin önde gelen sosyoloji profesörleri, akademisyenler ve işadamları küresel krizin 1968’de olduğu gibi yeni bir fikir hareketinden çok, ekonomik açıdan bir dönüşümün başlangıcı olacağını vurguladı.