Sektörde yalnızca öğrencilere değil, krizde işsiz kalanlara da pek çok farklı iş olanağı var
Bahar ve yaz aylarıyla birlikte düzenlenen fuar, kongre, konser ve festivallerin sayısındaki artış öğrenci, yeni mezun ve krizle birlikte işsiz kalanlar için yeni bir istihdam olanağı yaratıyor. Organizasyonlarında –nispeten- düşük maliyeti nedeniyle dönemsel eleman çalıştırmayı tercih eden birçok şirket, tanıtım ve organizasyon işleri için geçici elemanlar aramaya başladı bile. Nisan ve mayıs döneminde fuarcılık sektöründe yaşanan hareketliliğin, yaz aylarıyla birlikte konser, tanıtım ve festivallere uzanacak olması özellikle yabancı dil bilen, üniversite öğrencisi ya da yeni mezunlar için iş fırsatı anlamına geliyor. Ancak bu yıl bu tür organizasyonlar yalnızca öğrencilere değil, kriz nedeniyle işsiz kalanlara da birçok şirket dönemsel işlerde çalışma olanağı sağlayacağı için çetin bir rekabete de sahne olacak.
Birçok sektörü olumsuz etkileyen kriz bazı fuar ve organizasyonların ertelenmesine neden olsa da havaların ısınmasıyla özellikle tanıtım ve organizasyonlarda hareketlilik yaşanmaya başladı. Bu da öğrencilerin yanı sıra iş arayan yeni mezunlar ya da işsiz kalanlar için de yeni gelir kapısı anlamına geliyor. Hatta halihazırda çalışan ancak hafta sonu ek iş yapmak isteyenler için de dönemsel işler, para kazanma olanağı yaratıyor. Bunun için yapmanız gereken tek şey, sektörde faaliyet gösteren organizasyon şirketine kaydınızı yaptırmak. Bu şirketler ihtiyaç duydukları organizasyonlar için sizinle temasa geçip iş imkanı yaratabilirler. Bahar aylarındaki fuar ve kongrelerin ardından yazın düzenlenecek konser ve organizasyonlar için de elemanlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen sektör temsilcileri, ihtiyacın sonbahara kadar devam edeceği görüşünde.
2 bin 500 eleman aranıyor
Yabancı dil bilen, iletişimi güçlü, sorumluluk sahibi, inisiyatif kullanabilen ve ek iş arayan kişilere de gelir sağlayan kongre, konser, ödül töreni, lansman ve tanıtım aktiviteleri, serbest çalışma ve çalışılan güne göre kazanç sağlama imkânı yaratıyor. Gelirler, çalışılan gün sayısı ve organizasyonun büyüklüğüne göre farklılık gösterse de günlük minimum 30 TL ila 250 TL arasında değişiyor. İnsan kaynakları sitesi SecretCV’nin verilerine göre Türkiye’de sadece fuar ve tanıtım sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısı 30. Bu şirketlerin son üç ayda ilan çıkarak, aradığını duyurduğu dönemsel eleman sayısı da 2 bin 500 civarında. Sektörde toplam kaç kişinin istihdam edildiğine dair kesin bir veri yok. Ancak Türkiye’de yıl boyunca yapılan organizasyonlar düşünüldüğünde sektördeki tüm çalışanlara ortalama 800 bin ila bir milyon arası iş günü istihdam yaratıldığı düşünülüyor.
Dönemsel işlerle sektöre adım atan ancak daha sonra kendi organizasyon firmasını kuran birçok girişimciye de rastlamak mümkün. Kongre, toplantı, organizasyon ve aktivitelere dönemsel insan kaynağı sağlayan İN-KA’nın kurucu ortağı Gökhan Yenici, “Özellikle uluslararası işlerde birçok genç, önemli pozisyonlardaki insanlarla birebir çalışıyor. “Böylece genç yaşta ciddi tecrübe ve sorumluluk ediniyorlar. Aldıkları referansları başka sektörlerdeki işler için de CV’lerinde kullanma olanakları var” diyor. Yine organizasyonlara host – hostes, tanıtım elemanı veya pazar araştırma görevlisi gibi destek elemanları bulma konusunda hizmet veren Bravo Organizasyon şirketi kurucusu Köyüm Özyüksel de, “İşsiz kalanlar ve ek iş arayanların yanı sıra öğrenciler ve yeni mezunlar için de iş imkanları sunuluyor. Özelikle iş tecrübesi olmayanlar bu işlerde deneyim kazanıyor. Birçok dönemsel elemana gelecekteki işleri için referans mektubu yazdım” diyor.
Festival ve konser dönemi
Fuar ve tanıtımlara dönemsel eleman sağlayan şirketler, krize rağmen önümüzdeki aylara ilişkin olumlu bir beklenti içinde. Nisan – haziran döneminde yalnızca İstanbul’da düzenlenecek 50’ye yakın fuar ve organizasyonun yanı sıra mayıs ayında Türkiye’de oynanacak UEFA Kupası final maçı, haziranda Formula 1’in İstanbul ayağının koşulacak olması, yaz aylarında düzenlenecek konser ve festivaller ile ekimde Türkiye’de gerçekleştirilecek olan IMF yıllık toplantısı, binlerce dönemsel elemana iş olanağı sağlayacak. Ayrıca İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesiyle birlikte düzenlenecek organizasyonlarda çalışacak yabancı dil bilen dönemsel elemanlara ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor.
Sosyal güvence de var
Fuar, kongre ve organizasyonların yarattığı dönemsel işler ek gelirin yanı sıra çalışanlara sosyal güvence de sağlıyor. Sektörün güvenilir ve köklü şirketleri günlük işlerde bile elemanların kıyafet, yol ve yemek masraflarının yanı sıra çalıştıkları günler için sosyal güvencelerini de sağlıyor. 500 ila 750 arasında personeli bulunan Fin Organizasyon’un sahibi Deniz Salar, çalışanlarının ağırlıklı olarak üniversitede okuyan gençler ve yeni mezun işsizler olduğunu söylüyor. Sektörde çalışan kişilerin genel profiline bakıldığında ise 16-30 yaş grubu, yüzde 70 oranında üniversiteli ya da mezun ve her iki kişiden birinin yabancı dil bildiği ortaya çıkıyor.