İnsan kaynakları danışmanlık firması Kelly Services tarafından yapılan ve yenibiris.com’un desteğiyle hayata geçirilen uluslararası araştırma, Türkiye’de yaklaşık her on kişiden sekizinin, şu anki becerilerinin beş yıl içinde geçerliliğini yitireceğine inandığını gösterdi. Araştırmada ekonomik durgunluğa karşın iş eğitimi ve beceri geliştirme programlarının ne kadar önemli olduğu sonucu ortaya çıktı.
Kelly Global İşgücü Endeksi için 34 ülkeden yaklaşık 100,000 kişinin görüşü alındı. Türkiye’den de çoğunluğu beyaz yakalı çalışanlardan olmak üzere 6000’den fazla kişi araştırmaya katıldı.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Kelly Services Ülke Müdürü Derya Türkkorkmaz, etkisi gittikçe artan rekabetçi bir ortamda nitelikli iş gücüne yatırım yapmanın çok daha önemli hale geldiğini belirterek, “Bu durgun piyasa ortamını, eğitime yatırım yaparak geçiren birçok firma olduğunu biliyoruz ve bu firmaların piyasaların olağan seyrine dönmesiyle birlikte rakiplerine karşı daha avantajlı bir konuma geleceklerini söyleyebiliriz” dedi.
ARAŞTIRMADA ÖN PLANA ÇIKAN ÇARPICI SONUÇLAR:
• Kadın çalışanlar (30-47 yaş arası) en başta aldıkları eğitimin düzeyi konusunda endişeleniyor ve yüzde 68’i bunun becerilerini geliştirmeye ve kariyerlerinde ilerlemeye yeterli olmadığı görüşünde.
• Genç erkeklerin yüzde 88’i de (18-29 yaş arası) beş yıl içinde iş yerinde oluşacak değişikliklere ayak uydurabilmeleri için bilgi ve beceri düzeylerinin geliştirilmesi gerektiğine inanıyor.
• Tecrübeli çalışanların (48-65 yaş arası) yüzde 67’si ise eğitim sağlanmasını, işveren ile çalışanların ortak sorumluluğu olarak görüyor.
• Türkiye’deki çalışanlar, araştırmaya katılan 34 ülke içinde “Kuruluşunuzun İnsan Kaynakları Departmanının sizin hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna %70 oranda hayır yanıtını vererek bu alanda ilk sırada yer alıyor.
Araştırmaya yanıt verenlerin yaklaşık üçte ikisi (yüzde 65) eğitimin, işverenle çalışanın ortak sorumluluğu olması gerektiğine inanıyor. Ankete katılanlar arasında eğitimde ilk tercih profesyonel gelişim kursları (yüzde 74). Bunu sırasıyla; iş başında eğitim (yüzde 14), kendi kendine öğrenme (yüzde 9) ve resmi üniversite veya akademik eğitim (yüzde 3) takip ediyor.