Mumla Aranan Elemanlar

İş Dünyası
Kriz de var ama bizim çocuğu hangi okula, hangi kursa yazdırsam da ‘aç kalmasa’ kaygısını taşımayan anne baba yok gibi. Türkiye İş Kurumu’nun kriz döneminde yaptığı çarpıcı araştırma...
EMOJİLE

Kriz de var ama bizim çocuğu hangi okula, hangi kursa yazdırsam da ‘aç kalmasa’ kaygısını taşımayan anne baba yok gibi. Türkiye İş Kurumu’nun kriz döneminde yaptığı çarpıcı araştırma patronların arayıp da bulamadıkları elemanları ortaya koydu.

İşgücü Piyasası Bilgileri Anketi, 20 Ekim-5 Aralık 2008 tarihleri arasında yapıldı. Ankete Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin kişi istihdam eden 71 bin işyeri katıldı. İşyerlerinden 26 bin 400 tanesini 10 ve üzeri işçi çalıştıranlar oluşturdu. Bunlara ‘arayıp da bulamadığınız elemanlar kimler’ diye soruldu. 

Üniversiteliler alt sırada!

Araştırma sonuçları üniversite mezunu olanların değil, kolunda ‘altın bileziği’ olanların yani nitelikli mesleği olanların arandığını ortaya koydu.
Üniversite mezunları içinde arananlar 5. sıradan itibaren listeye girebildi.
Patronlara, aradığınız elemanın eğitim durumu ne olsun, sorusu soruldu. Gelen yanıt, “fark etmez” oldu. Hizmetler sektörü üniversite ve lise mezunlarını tercih ederken; sanayi sektörü meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunlarını istedi.  

Kamu hizmetli arıyor!

Araştırmanın dikkat çekici bir diğer sonucu ise kamunun eleman ihtiyacı. Bir masa, bir sandalye, bir bilgisayar oh, ‘kamuya kapağı atsak’ rüyası görenlere kötü haber. Çünkü kamu masa başında oturacak eleman değil; hizmetli arıyor.

Eleman bulmakta sıkıntı çeken sektörlerin başında tekstil konfeksiyon geldi. Ancak araştırmanın sonucu hemen hemen tüm sektörlerde ‘nitelikli eleman’ ihtiyacını gözler önüne serdi. İşte en fazla aranan elemanlar:

– Dikiş makinesi operatörü (kumaş)
– Makineci (dikiş)
– El ve makine dikişçisi (genel)
– Büro memuru (genel)
– Kimyager (genel)
– Elektrik-elektronik teknisyeni (mühendis değil!)
– Beden işçisi (temizlik)
– Satış elemanı
– Sınıf öğretmeni
– Hizmetli (kamu kuruluşları)
– Orman İşçisi
– Eğitim Öğretim Görevlisi
– Güvenlik görevlisi
– Diğer koruyucu güvenlik elemanları
– Yardımcı hemşire
– Şoför (yük taşıma)  şeklinde liste uzayıp gidiyor.

Büyük emeklerle kazanılan ve okunan elektrik-elektronik mühendisleri listenin 20. sırasında yer alırken; makine mühendisi 23; doktorlar 43; bilgisayar mühendisi otobüs şoförünün ardından 80. sırada yerini alabildi.

Hurriyet

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/