Bir İstanbul – New York yolculuğu esnasında yanınızda oturan orta yaşlı Amerikalı ile kurduğunuz yol arkadaşlığının kariyer hayallerinizin gerçekleşmesine vesile olacağını nereden bilebilirsiniz? Eğer kim olduğunu bilmediğiniz yol arkadaşınız, dünyanın en ünlü markalarından birinin tepe yöneticilerindense yolculuğun sonunda iyi bir iş teklifi almanız mümkün. Hayatınızın fırsatının nerede karşınıza çıkacağı belli olmuyor. Hele de günümüzün şirketleri doğru işe doğru insan yerleştirmek konusunda geleneksel yöntemlerin dışına çıkıp yer altı metotlarına başvuruyor ise… Kelle avcıları doğru kitleye ulaşmak için mecra ve yöntem konusunda sınır tanımıyor. İşte ‘yetenekli’ gençlere ulaşmak için alternatif yöntemler arayan insan kaynakları müdürlerine ilham verecek ilginç işe alım prosedürleri…
El yazısıyla iş ilanı
İsveçli mobilya üreticisi Ikea, ileride yetiştirilmek üzere yeni yetenekler keşfetmek için gençlerin aralarına sızıp mekanlarına girdi. Gençlerin takıldığı mekanların tuvaletlerine el yazısıyla başvuru formları ve iş ilanları astı. Şirketin sözcüsü Jimmy Ostholm, ilanı verdikleri dört günün sonunda 60 başvuru aldıklarını bunun da verdikleri bir gazete ilanından gelen geri dönüşün dört katı olduğunu belirtiyor.
Yaratıcı gençleri çekmek için…
Şurası açık ki, Ikea yeni kampanyasıyla iş ilanı yayımlama işine yeni bir boyut kattı. Eğer sizde yaratıcı gençlerin peşindeyseniz kendinize şunu sormalısınız: Şirketinizde çalışacak potansiyel adaylara ulaşırsınız ve iş ilanınızı buna nasıl uyarlarsınız? Başvuru formlarını anahtar kişilerle buluşturmak için anahtar noktaları bulun mesajınızı en iyi şekilde iletmek için yeni iş ortakları yaratın. Bir gençlik markası yaratmak üzere iseniz ve bu kitlenin lisanından anlayacak elemanlara ihtiyacınız var ise hep söylenen şekliyle balığın olduğu yere olta atmalısınız.
Geleceğin CEO’su için şimdiden hazırlık
ABD’li süpermarket zinciri Hy-Vee, her yıl Iowa’daki merkezinde bir kariyer günleri semineri düzenliyor. Şirket bu toplantılarda tanıştığı gençler arasından yüzlercesine yarı zamanlı veya tam zamanlı olmak üzere adaylara iş teklifi götürüyor. Şirket düzenlediği kariyer günlerinde, gençlere sadece geçici bir iş değil, stratejik bir kariyer hamlesi yapmaları yönünde ikna turları yapmış oluyor. Bu kariyer günlerinin bir diğer amacı da hedef kitle olan genç kuşak adaylarla normalde bir araya gelme fırsatı olmayan yöneticileri buluşturmak.
Truva atı taktiği
ABD Colorado’da faaliyet gösteren Monarch isimli kayak malzemeleri satan şirkete iş başvurusunda bulunan genç adaylar, yanıtları herhangi bir şirket yöneticisinden değil, kendi akranları sayılabilecek şirket çalışanlarından alıyor. Şirket, gençler arasından en iyileri yine bu kuşağa mensup kişilerin seçeceği fikrinden yola çıkarak iş görüşmelerini şirketin genç elemanlarına yaptırıyor. Bir sorunları ya da soruları olduğunda yine bu kişiler, kendi bakış açılarıyla çözüm üretiyor ve oryantasyon çalışmalarını bizzat yürütüyor. Yanıtlanamayacak bir soru olduğunda ise insan kaynakları ve yönetime başvuruluyor.