Hükümetin 15 TL’ye staj yetiştirmek için açıkladığı paketin örneğiyle Almanya’da karşılaştık. Almanya’nın tek liyakat madalyalı Türk’ü Sorgeç, okulunda 900 öğrencisine meslek öğretiyor.
Son açıklanan üç parçalı ekonomik pakette, 120 bin kişiye iş 100 bin kişiye staj imkanı sağlanacağı belirtildi. Pakete göre, devlet İŞKUR kaynaklarından stajyer gençlere 6 ay süreyle günlük 15 TL para ödemeyi ve bu sayede işgücünün kalitesini artırmayı hedefliyor. Biz, ülke içinde sistemin nasıl işleyeceğini anlamaya çalışırken bunun somut uygulaması Almanya’da karşımıza çıktı. Üstelik bu çözümün en önemli parçası olan eğitim okullarının sahibinin bir Türk… Nihat Sorgeç. Almanya’da üstün hizmet gösterenlere verilen Federal Liyakat Madalyasını alan tek Türk. Uyum ve göç konusundaki üstün hizmetlerinden dolayı verilen madalyayı Federal Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in elinde almış. O da 1950-60’larda Almanya’ya göç etmiş işçi bir ailenin oğlu.
ÜÇ OKULU VAR, BİRİ YOLDA
Sanayicilik de dahil farklı işleri var Sorgeç’in ancak bizi BWK adlı meslek okulu ilgilendirdi. Verdiği eğitimler ise ilginç; Bisiklet tamirciliği, kalorifer ve tesisat uzmanlığı, kasap, kuaför, masaj, kozmetik, tezgahtar, turizm ve bankacılık… Sistem şöyle işliyor: Devlet ihale açıyor ve Sorgeç’in BWK‘sı gibi 3-5 eğitim kurumu katılıyor ve öğrenci başına teklif veriyor. ‘Öğrenci başına 300 Euro, yaşı geçkinler için de 700- 800 euro veriyor‘ diyor Sorgeç. Buna devletin öğrenciye okula gitmesi için verdiği destek hariç. Onların yol parası dahil her şeyini karşılıyor. Diplomanın kalifiye bir eleman olarak iş kapısının yolunu açtığını kaydeden Sorgeç’in Berlin’de 3 ayrı yerde okulu var. Dördüncüsü yolda… Üç kurumda 850-900 kişi eğitim görüyor.
‘İŞSİZ TÜRK AKADEMİSYENLERİ GAZETECİ YAPIP GÜCÜ ARTIRACAĞIZ’
Sorgeç’in önemli bir projesi de gazeteci yetiştirmek. Almanya’da her 5 gençten birinin yabancı olduğunu ancak basında bu oranın 50 çalışandan 1-2’ye düştüğünü belirten Sorgeç sözlerine şöyle devam ediyor: "Medyada yabancı kökenli vatandaşların az olması bizim anlaşılmamızı, önyargıları kırmamızı engelliyor. İşsiz olan 36 Türk akademisyeni gazeteci olarak eğitmek için bir profesörle anlaştık. Berliner Zeitung, TAZ gibi Alman gazeteler yanında SABAH, Hürriyet gibi Türk gazetelerle işbirliği yapacağız. Böylece Türkler olarak basında derdimizi daha iyi anlatabileceğiz." Sorgeç, sanayicilerin isteği üzerine dış ticaret elemanı da yetiştirdiklerini açıklıyor. Bu programın amacı da Türkiye’den geleceklerle Almanya’daki şirketlere kalifiye çalışan desteği sağlamak.
MERKEL DE GELMİŞ ERDOĞAN DA
Sorgeç’in bizi gezdirdiği okul binası 102 yıllık bir AEG Telefunken fabrikası. Yıllık gelirinin 7-10 milyon euro arasında değiştiğini belirten Sorgeç, çok kazançlı bir iş olmadığını ancak amacının da çok para kazanmak olmadığını belirtiyor. Hedefini Alman vatandaşlarla başta Türkler olmak üzere Rus, Arap vatandaşlar arasındaki uçurumu azaltmak olarak belirlemiş. Federal Liyakat Madalyalı Sorgeç’in misafir ettikleri arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan da var.