Son 2 yılda istihbarat elemanı olarak sadece erkekleri işe alan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na gönderdiği savunma tartışmaya neden oldu.
’GİZLİ’ DAMGALI YAZI DOSYADA
Komisyon Başkanı Güldal Akşit, MİT’in komisyona gönderdiği ’Gizli’ damgalı yazıyı üye milletvekillerine bile dağıtmadı. Yazıyı dosyadan okuyan milletvekillerinin verdiği bilgiye göre, MİT, son dönem alınan elemanların ağırlıklı olarak Doğu, Güneydoğu’ya gönderildiğini, bu nedenle ’cesur, baskıya ve strese dayanıklı olmaları, tepkilerini kontrol edebilme özelliği’ arandığını bildirdi. Yazıda, 3 büyük il dışında görevlendirilen personel için bölge özelliklerinin önemine işaret edildi.
Komisyon Başkanı Akşit, "Makul, tatmin edici bir cevap aldık. Yazıyı dosyamıza koyduk ve bu dosyayı kapattık" derken, bilgilerin sızmasına da tepki gösterdi. Akşit, şunları söyledi:
"Gizli ibareli geldiği için komisyonda bile okumadım. Biz bir kurumun işleyiş şekline müdahil olabilecek bir birim değiliz. Sadece çıkan ilanda cinsiyet ayrımcılığı yapılıp yapılmadığıyla ilgilendik, yetkimiz dahilinde uyarımızı yaptık ve tatmin edici bir cevap verdiler!
MİT’İN İŞİNE MÜDAHİL OLMAM
MİT nasıl çalışır, kimlerle çalışır, çalışma birimlerini nasıl oluşturur gibi konular ne ilgi alanımızdır ne de müdahil olabileceğimiz bir alandır. Ben MİT’in hiçbir işine müdahil olmam, çalışma tarzına da karışmam. Özel çalışma şartları olan bir kurumdur, saygı göstermek gerekir. Çok karıştırıp, kaşımamak gerekir. Bu konuda hassas olduklarını bildirdiler, kadın yöneticileri olduğunu vurguladılar. Başlarında durup ’Kaç kadın çalıştırıyorsunuz’ deme yetkimiz de yok."
MHP: KADININ DA YAPACAĞI İŞ VAR
Komisyon üyesi MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal da, "İşin durumuna bağlı olarak her kurumun kendine özgü şartları olabilir. Bunu bir cinsiyet meselesi olarak değerlendirmeyi doğru bulmuyorum" dedi. MİT’te çok sayıda kadın çalışan olduğunu belirten Bal, şöyle konuştu: "Orada (Güneydoğu’da) da kadının yapacağı işler vardır. Kadın terörist yok mu? Kadının da yapacağı çok iş vardır. Ancak kadına uygun olmayacak görev alanı da olabilir. Bu bir cinsiyet ayrımcılığı meselesi değildir. Bunu kurumlarımızın inisiyatifine bırakmak lazım. Bunun yerine karar mekanizmalarındaki kadın sayısını değerlendirelim. Müsteşarlık, valilik, diğer genel müdürlükler seviyesine bakılsın."