Bakırcılık Tarihe Karışıyor

İş Dünyası
Bakırcılığın son temsilcileri olduklarını söyleyen ustalar, eskiden kullanılan bakır mutfak eşyalarının artık ilgi görmediğini, bu nedenle çırak yetiştiremediklerinden yakınıyor. Kayseri’de 10 y...
EMOJİLE

Bakırcılığın son temsilcileri olduklarını söyleyen ustalar, eskiden kullanılan bakır mutfak eşyalarının artık ilgi görmediğini, bu nedenle çırak yetiştiremediklerinden yakınıyor.

Kayseri’de 10 yaşından beri bakırcılık sanatı ile uğraşan Ali Özbek, bu sanatın yok olmak üzere olduğunu belirterek, ”Kentte 30 yıl önce bu sanat ile uğraşan kişi sayısı 330 iken, şimdi 20 kişi kaldık ” diyor.

İlkokuldan sonra bu işe giren Özbek, o yıllarda bakırcılık sanatının çok yaygın olması nedeniyle ailelerin çocuklarını iş öğrenmeleri için kendilerine getirdiklerini anlatıyor.

Özbek, ”Şimdiki gençler bu sanata ilgi göstermiyor. Kayseri’de 30 yıl önce bu sanat ile uğraşan kişi sayısı 330 iken, şimdi 20 kişi kaldık. Bakırcılık sanatı yok olmak üzere. Artık usta da yetişmiyor, çırakta gelmiyor” diyor.

Eskiden günde 100-150 kilogram sattıkları bakır eşyalardan şimdi günde 10 kilogramı zor sattıklarını ve mutfaklarda artık fazlaca kullanılmayan bakır eşyaların, süs olarak evlerde tutulduğunu söyleyen Özbek, ”Eski bakırlar şark köşelerinde dekor malzemesi olarak da kullanılıyor. Mutfaklarda kullanılan ve yıpranan bakırları kalaylıyoruz. Kalayı, bakırın küçük ve büyüklüğüne göre 10-30 TL arasında yapıyoruz. Bu günlerde vatandaşlarımız, salça hazırlıyor. Bu nedenle en çok kazan kalaylıyoruz” diyor.