İş Yerinde de Kuşaklar Çatışıyor!

İş Dünyası
İnsan kaynakları danışmanlık firması Kelly Services tarafından yenibiris.com işbirliği ile yapılan uluslararası araştırmanın bulgularına göre, Türkiye’de çalışan her dört beyaz yakalıdan üçü yön...
EMOJİLE

İnsan kaynakları danışmanlık firması Kelly Services tarafından yenibiris.com işbirliği ile yapılan uluslararası araştırmanın bulgularına göre, Türkiye’de çalışan her dört beyaz yakalıdan üçü yöneticilerinin ödüllendirme sisteminden memnun değil. Aynı araştırma her üç çalışandan birinin işyerinde kuşak çatışması yaşadığını da ortaya koydu.

Kelly Global İşgücü Endeksi başlığını taşıyan araştırma; genç kuşağın elektronik haberleşmeyi (e-mail, sms, chat, vb.) yoğun olarak kullandığını, ancak yine de tüm yaş gruplarının işyerinde genellikle yüz yüze iletişimi tercih ettiğini gösterdi. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu çalışanlar grubu ayrıca, çalışmalarının karşılığı olarak izin alma ya da eğitim olanakları sağlanması gibi maddi olmayan ödüllendirmeleri tercih ediyor.

Kelly Global İşgücü Endeksi, 34 ülkeden yaklaşık 100.000 kişinin görüşlerine başvururken, Türkiye’den araştırmaya 6000’den fazla kişi katıldı.

Kuşak farkı verimliliği artırabilir

Araştırmaya göre, çalışanların yüzde 28’i kuşaklar arasındaki farkların işyerini daha üretken hale getirdiğini, yüzde 41’i üretkenliğe zarar verdiğini ve yüzde 23’ü ise bir fark yaratmadığını düşünüyor.

Kelly Services Ülke Müdürü Derya Türkkorkmaz, kuşak farklılıklarının zaman zaman çalışanlar arasında problemlere neden olduğunu ancak bu problemlerin doğru yönetilmesi durumunda işletmenin büyümesine katkı sağlayabileceğini söylüyor. Yaş grupları arasındaki farklardan etkili biçimde yararlanıldığı takdirde yaratıcılığı ve üretkenliği arttırıcı, güçlü bir motivasyon oluşturulabileceğine dikkat çeken Türkkorkmaz, “Konuya özen gösteren yöneticiler, farklılıkları bastırmak yerine bunu yeni fikirler bulmak ve verimliliği artırmak için kullanabiliyor” diyor.

Araştırmanın en önemli bulgularından bazıları şöyle:

• İleri yaştaki çalışanlar (48-65 yaş arası) kuşak farkını diğer yaş gruplarından daha iyi anladıklarını düşünüyor.
• 30-47 yaş arasındakiler, yaş farklılıklarının üretkenliğe ve verimliliğe pozitif katkı sağlaması hususunda en karamsar grup olarak dikkat çekiyor.
• İş arkadaşları ile iletişimde, tüm kuşaklar yüz yüze konuşmayı yazılı veya elektronik olanaklara göre daha fazla tercih ediyor.
• Genç yaştaki çalışanlar, (18-29 yaş arası) yöneticilerinden ödüllendirme olarak, izin ya da eğitim gibi maddi olmayan olanakları daha çok talep ediyor.
• Çalışanların üçte ikisi işyerlerinde kuşaklar arası çatışma yaşadıklarını belirtiyor.
• Türkiye’de çalışanların yüzde 66’sı işyerinde kuşaklararası çatışma yaşadığını ifade ediyor. Bu konuda Türkiye araştırmaya katılan ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor.
• Türkiye’de çalışanların büyük çoğunluğu (yüzde 77) yöneticisinin yönetim ve ödüllendirme sisteminden memnun değil. Bu alanda da Türkiye’nin diğer ülkeleri geride bıraktığı gözleniyor.

Yaşla ilgili farklılıklar çalışanların iş yapma biçimlerini de değiştiriyor. Çalışanların yüzde 80’i farklı kuşaklardan iş arkadaşları ile çalışırken farklı iletişim yöntemleri uyguladıklarını ifade ediyor.

Derya Türkkorkmaz, işverenlerin verimli bir iş ortamına sahip olabilmeleri için kuşaklararası uyumlu bir denge yaratmaları gerektiğinin altını çizerken “Kuşak farklılıklarını yönetmek zor olmakla birlikte yeni fırsatlar yaratabilir. Genç ve yaşlı çalışanlar arasındaki farklılıklar ödüllendirme ve iç iletişim kanalları aracılığıyla uyumlu hale getirilebilir. Bu uyum şüphesiz şirketlerin geleceğine yönelik olumlu sonuçlar doğuracaktır” şeklinde konuşuyor.

Gençler eğitim gibi ödüllendirmeleri tercih ediyor

Derya Türkkorkmaz’a göre araştırmanın diğer konusu olan “ödüllendirme” sonuçları Türkiye’deki yöneticilere yönelik çok pozitif olmayan bir algının varlığını ortaya koyuyor. Ankete katılan çalışanların büyük çoğunluğunun bu konuda şikayetçi olduğuna dikkat çeken Türkkorkmaz “Uygulamadaki yöntemlerle beklentilerinin örtüşmediğini belirtiyorlar.

Mevcut uygulamalar ve ödül sistemlerinin değerlendirilmesini sorguladığımızda, genç kuşakların maddi beklentilerden çok eğitim, kurs ya da sertifika programları gibi orta vadede şirkete de katkı sağlayacak ödüllendirmeleri tercih ettiklerini gözlemledik” diyor. Türkkorkmaz’a göre yöneticiler tercih edilen ödüllendirme mekanizmalarını işleterek ve uygulamaları güncelleyerek çalışanlarının motivasyonlarını daha fazla arttırabilirler.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/