Karamsarlıktan Kurtulmak İçin!..

İş Dünyası
Harvard Business Review’ın 2009’un son çeyreğinde yaptığı araştırmalar, çalışanların iş yaşamındaki mutsuzluğunun arttığını gösteriyor. Peki kriz nedeniyle iş değiştirmekten korkan mutsuz ...
EMOJİLE

Harvard Business Review’ın 2009’un son çeyreğinde yaptığı araştırmalar, çalışanların iş yaşamındaki mutsuzluğunun arttığını gösteriyor. Peki kriz nedeniyle iş değiştirmekten korkan mutsuz çalışanlar, hayatı çekilir kılmak için ne yapmalı? İşte İnsan sitesinden İpek Olgunsoy’un haberine göre, eğer yaptığınız işi sevmiyorsanız, şirketinizde her gününüz yeni bir macera havasında geçer. Sevimsiz çalışma arkadaşları, sürekli somurtan rahatsız edici bir yönetici ve özellikle havadaki tedirginlik kokusu adeta bir giyotin gibi başınızda sallanır durur. Kötü şartları değiştirmek için başka bir iş bulamanın hayalini kurarken, gözünüzün önünde bir sürü ihtimal uçuşur. Sizi şirkette tutan aldığınız maaş, yan haklar ya da kriz ortamında yeni bir iş bulamama korkusu olabilir. Ancak şartlar ne olursa olsun profesyonelliği elden bırakmamak gerektiğini unutmamalıyız.

Harvard Business Review’ın 2009’un son çeyreğinde yaptığı araştırmalar, çalışanların iş yaşamındaki mutsuzluğunun arttığını gösteriyor. Öyle ki yurt dışında mutsuz çalışanlara tavsiyeler konulu kitap satışlarında tam bir patlama yaşanıyor. Peki bu kitaplardaki en temel tavsiyeler neler?

Harvard Business Review’a göre sizden tecrübeli kişilere danışmak ve onların önerilerini kulak ardı etmemek kariyerinizin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Harvard Business School’da kariyer geliştirme programları direktörü olarak görev yapan Timothy Butler’ın kitabı “Getting Unstuck: How Dead Ends Become New Paths”, Ayrılık Başlarken: Kötü sonlar nasıl yeni başlangıç olur” adlı kitabına göre “işyerinde mutsuzluk” artık kronik hale gelmiş bir sorun. Ancak bu durumdan kişiyi kurtarabilecek tek şey kendisi. Eğer durum hemen değiştiremeyeceğiniz bir halde ise beklentileri minimuma indirmeniz gerekiyor. Değişimlerin çabuk olmayacağını kabullenmek ve bu sürecin de sonunun olduğunu düşünmek çalışanı bir nebze olsa da rahatlatıyor.

Nitekim Monmouth Universitesindeki Leon Hess Business School’da insan kaynakları ve organizasyon yapıları konusunda ders veren Doçent Joe Mosca da bu kronik durumun çözümünün şirketlerden çok kişinin kendisinde bittiği görüşünde. Sorunun bir parçası olduğunu düşünmekten çok çözümün bir parçası olduğunu düşünmek gerektiğini vurgulayan Mosca, pek çok kişinin benzer durumlar yaşadığını unutmamak gerektiğini belirtiyor.

Kuşak farklılığı önem taşıyor

Şu sıralar çok satan diğer bir kitap olan “Plugged In: The Generation Y Guide to Thriving at Work” “Y neslini işe adapte etmek” adlı kitabın yazarı, Tammy Erickson’a göre de mutsuz çalışanı anlamak için mutsuz yetişen bir nesli anlamak gerekiyor. İş yerindeki mutsuzluğu gidermenin en önemli yolunun yaratıcılığınızı işin işine adapte etmeniz diyen Erickson, şirketlere de önemli bir görev düştüğü görüşünde. İlgi çeken işlerin daha hızlı ve başarılı sonuçlandığını belirten yazar, çalışanların işlerini özel hayatlarındaki zevk aldıkları noktalarla bağdaştırması gerektiğini anlatıyor.

Ancak tüm çabalara rağmen mutsuzluğunuz azalmıyorsa ne yapmalısınız? Klinik psikolog ve The Energy Project şirketinin COO’su Catherine McCarthy, yöneticiden gelen sinyallerin iyi takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Mutsuz çalışandan gelen olumsuz elektriğin ve düşük performansın bir süre sonra olayları daha da çıkmaza sokabileceğine değinen McCarthy, bu durma düşmemek için sosyal yaşamı canlı tutarak negatif enerjiyi yok etmek gerektiğini belirtiyor. Catherine McCarthy, çalışanların kanuni haklarını öğrenmesinin de rahatlatıcı bir unsur olabileceğinin altını çiziyor…

İş yerinde huzur için…

• Gerçeklerle yüzleşin: Sizi mutsuz eden nedenlerin ne olduğunu iyi anlayın. Eğer mutsuzluğunuzun nedeni kişisel yetersizliklerinizle bağlantılı ise onları iyileştirmeye çalışın. Aksi takdirde yaşadığınız sorunlar her şirkette karşınıza çıkacaktır.

Plan yapın: Geleceğinizle ilgili planlar yapmak her zaman iyi gelin. Şu anki şirketiniz ve pozisyonunuzun ardından ne yapacağınızı belirlemek ve bu hedefe yönelik çalışmalar yapmak size iyi geleceği gibi motivasyonunuzu da artıracaktır.

Pozitif olun: İşinizin iyi yönlerinin yazılı olduğu bir liste hazırlayın. Neden burada olduğunuzu hatırlamanıza yardımcı olacaktır.