Pazarlama sektöründe çalışan Özlem Ercan, işini bırakıp herhangi bir yere bağlı olmadan işlerini sadece internet üzerinden yürütmeye karar vermiş. Açtığı sitede (http://elvedaofis.com) belli bir yerden bağımsız yaşama ve çalışma konusunda bilgiler veriyor, yabancı kaynaklardan örnekler gösteriyor.
Elveda Ofis, Özlem Ercan’ın işten ayrılmasıyla Eylül 2009’da başlamış. Eylül ayından itibaren kendi işini internet üzerinden yürütüp, herhangi bir yere bağlı olmama kararı almış. Böylece "yerden bağımsız" bir yaşama adım atmış. Hemen iki ay sonra, İstanbul’dan almış olduğu işlerle birlikte Antalya’ya taşınmışlar. Amacı en az İstanbul’daki kadar gelir elde edip, Antalya’da daha sakin ve kaliteli bir hayat yaşamakmış. Fikir, ofis hayatını ve başkası için çalışmayı bırakmak istemesiyle ortaya çıkmış. Şu anda şirketler için pazarlama, iletişim ve tanıtım desteği verdiklerini belirten Ercan, tek kişilik şirketler ve bünyelerinde pazarlama departmanı olmayan diğer küçük ölçekli şirketlerle çalıştıklarını söylüyor. Antalya’ya taşınırken bir iş arayışı olmamış, zaten İstanbul’dan müşteriler varmış. Yurtdışına çıkmaya hazır olunduğunda ise ilk hedef Güney Afrika.
Her iş her yerden yapılabilir mi?
İnternet sitesinde şimdilik bu hayata ısındırma yazıları yayınlanıyor. Kendi işini kurmaya karar vermek, hedeflerini belirlemek, öğrenilmesi gereken konular gibi başlıklara yer veriliyor. Sitede yerden bağımsız çalışan, değişik işler yapan kişilerin hikayeleri de yayınlanıyor. Örneğin metin yazarlığı, fitness koçluğu, sanal asistanlık, hukuk danışmanlığı yapan kişiler var.
Geleneksel anlamda düşünüldüğünde her iş her yerden yapılamaz diyen Ercan biraz yaratıcı olunursa, her mesleğin internete uyarlanmasının mümkün olabileceğini söylüyor: "Mesela bir avukatın geleneksel hayatta bir bürosunun olması beklenir. Bu işi yerden bağımsız olarak yapmaya karar veren bir avukat, kendine bir hukuk blogu açabilir, şirketlere veya şahıslara hukuki danışmanlık hizmetleri verebilir. Sonuçta herkesin adliyelik işi olacak değil, avukata ihtiyacı olan çoğu kişinin istediği aslında danışmanlık hizmeti almaktır." Müşterinin veya çalışılan şirketin bulunduğu yerden uzakta bir hayat sürmek düşünülüyorsa, hukuki anlamda iyi bir danışman bulmak gerekiyor. Bunun yanında eğer yurtdışına çıkılacak ve şirket Türkiye’de olacaksa, nakit akışı açısından zor durumda kalmamak için bir finans uzmanı veya muhasebeci ile çalışmak gerekebiliyor. Freelance çalışanların bir şirket kurmasının gerekli olduğunu düşünen Ercan böylece hak arama aşamasında elde resmi dokümanlar olacaktır diyor.
İstenilen yerde çalışmanın püf noktaları
Şirketin nerede kurulması gerektiği ve yurtdışında çalışırken ortaya çıkacak vergi konularında da güvenilir bir uzmandan yardım almak gerekiyor. Çalışılan kurumlarla işin başında sözleşme yapmak ve ödemeleri peşin almak da ileride sorun çıkmaması için gerekli.
Yapılan işin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Normalde işi sabit bir yerde bile pazarlamak zorken, bir de bunu internet üzerinden, yüz yüze gelmeden yapmak gerekiyor. Bu noktada hem biraz pazarlama konusunda tecrübeli olmak, hem de yapılan işe güven duymak gerekiyor. Bunlar dışında iyi bir internet bağlantısı gerekiyor. Genel olarak bilgisayardan anlamak iyi olur diyen Ercan eğer Karayipler’de bir adada tek başınızaysanız ve saat farkı yüzünden Türkiye’den teknik destek alamıyorsanız ve üstüne bir de müşterinize göndereceğiniz acil bir iş varsa, bilgisayarlar hakkında önceden edineceğiniz bilgiler çok işe yarayacaktır diyor. Müşterilerle sürekli bir arada olma şansı olmadığı için internet ve iş için gereken programları iyi bilmek gerekiyor. Bir diğer olmazsa olmaz ise pazarlama planı. Harcamaların ve gelir hedeflerinin yer aldığı basit bir plan ileriyi görmek için çok işe yarıyor.
Müşteriler sorun çıkarmadı
Müşterilerin yer değiştirme konusunu hiç sorun etmediğini belirten Ercan, İstanbul’da da internet üzerinden haberleştiklerini, bu şekilde çalışmaya alışınca da Antalya’ya gitmelerinin hiç sorun olmadığını söylüyor: "Bazı müşterilerim kendilerinin Antalya temsilcisi olmamızı, işlerini Antalya’ya da pazarlamamızı istediler. Burada olmamız onlar açısından da farklı bir pazar yarattı aslında. Şu anda müşterilerimiz için Antalya’da bazı projeler yürütmeye başladık. İleride yurtdışına çıkınca, aynı şekilde işlerini belki de gittiğimiz yerlerde geliştireceğiz."
Bazı firmalar ofiste çalışacak kişiler aradığı için alamadıkları işler de olmuş. İş ilanlarını internet üzerinden takip edip, kendilerinin de aynı işi yapabileceklerini ancak ofise gelmeyeceklerini anlatmışlar firmalara. Bazıları bu şekilde bir çalışmayı daha önce hiç düşünmediği için önce "Acaba?" demiş, sonra işin internet üzerinden de yapılacağına ikna olmuş. Karşılarına daha katı firmalar da çıkmış. "Hayır, çalışanlar gözümüzün önünde olmalı, yoksa işler aksar" şeklinde düşünenler olmuş.