CV’nizi yazdınız mı? Peki CV’niz sizi iş arayan binlerce adaydan ayırabilir mi? Bilgi ve becerilerinizi en iyi şekilde sunacak etkili bir CV hazırlama yöntemlerini araştırdık. İşte
Elif Büşra Korkmaz’ın haberi…
İyi hazırlanmış bir CV, tasarımı, içeriği ve sunumu ile yüzlercesi arasından fark edilmeyi sağlamalıdır. Deneyimleriniz, becerileriniz ve eğitimlerinizle ilgili noktalara işaret etmelidir. yenibiris.com Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz‘dan yüzlerce CV arasından sizinkinin fark edilmesini sağlayacak bazı ipuçları…
CV yazarken nelere dikkat etmeliyim?
Burçak Pak Yılmaz (yenibiris.com Koordinatörü): Biri sizden özgeçmişinizi istediyse, en kısa sürede mutlaka gönderin. CV’nizin eksik kısımları varsa hemen tamamlayın. Asla daha önce bir başkasına gönderilmiş şekliyle yeni birine göndermeyin. Özellikle e-posta ortamında bu şekilde göndermek daha kolay olduğu için tercih edilen yol ‘ilet (forward)’ seçeneğini kullanmak oluyor. Ancak, bu durumda, kişiye özel bir gönderim yapmamış olursunuz.
İşe göre özgeçmiş: Farklı iş ve pozisyonlar için farklı özgeçmişler hazırlayabilirsiniz. Başvuru yapacağınız işe göre belli özelliklerinizi ön plana çıkararak özgeçmişlerinizi farklılaştırmaktan bahsediyoruz. Örneğin; makine mühendisisiniz ve bir fabrikadaki makine mühendisi pozisyonu için başvuruyorsunuz. Özgeçmişinizde yaptığınız stajı detaylı olarak anlatabilir, üretim ortamında kullanabileceğiniz özel yazılım programları bilgilerinize yer verebilirsiniz. İş hangi özellikleri ağırlıklı olarak gerektiriyorsa, o özelliklerinizi yansıtan bilgileri özgeçmişinizde ön plana çıkarmalısınız.
Amaç belirleme: Kariyer özetinizde yer vereceğiniz amacınızı yazarken, genel olarak kariyeriniz/iş yaşamınızda varmak istediğiniz yeri, ilerlemek istediğiniz alanı düşünmelisiniz. Özellikle, deneyimi olmayan adaylar için önemli olan bu bölümde net bir hedef tanımlarsanız, kendinizden ve yapmak istediklerinizden emin olduğunuzu gösterir ve olumlu puan kazanırsınız. Örneğin; "uluslararası alanda faaliyet gösteren bir şirkette stratejik planlama alanında çalışmak" net bir amacı tanımlıyor.
CV’de yer alması gereken temel başlıklar
İsim, e-mail, telefon, adres: CV’nizi gönderdiğiniz kişilerin sizinle irtibata geçebilmesi için belirtmiş olduğunuz irtibat bilgilerinden başka bir imkânlarının olmadığını unutmayın. Size her zaman ulaşabilecek e-mail adresi veya telefon numarası, CV’nizde bulunması gereken en hayati bilgilerden biridir. Bu bilgileri genellikle kâğıdın sol üstüne veya üst-ortasına yazın.
İş/kariyer hedefi: İş/kariyer hedefinizin CV’nizde yer almasını istiyorsanız bunu son derece açık ve sınırları çizilmiş bir şekilde ifade etmelisiniz. Bunu yaparak, işverenin sizi istediğinizden başka bir pozisyonda konumlandırmasının önüne geçmiş olursunuz.
Ön mektup yazımı: Eğer, ‘CV’mi gönderirken ön mektup yazmama gerek yok, nasıl olsa kimse okumuyor’ gibi düşünceler taşıyorsanız tekrar düşünün. Burada geçmişinizde önemli ve altını çizmekte yararlı gördüğünüz özelliklerinizi özetle belirtirsiniz. Ön mektup, suya atılan bir taş gibidir, yani ilk hareketi oluşturan ve sonra büyüyecek halkaların başlangıcı şeklinde görebilirsiniz.
Eğitim: Yeni mezun ya da öğrenci iseniz bu bölümü mümkün olduğunca uzun tutmanızda fayda vardır. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olarak, pozisyonu destekleyebilecek derslerinizi listeleyebilirsiniz. Eğer belli bir iş tecrübesine sahipseniz, eğitim kısmını, iş tecrübesinden sonra yazmanız daha doğrudur. Okullarınızı yazarken şu bilgilere mutlaka yer verin: Mezuniyet yılı, mezuniyet derecesi, bölüm, adı ve yeri. Bunların yanı sıra yaptığınız özel projeler, aldığınız kurslar, katıldığınız eğitim ve seminerler ve son olarak başvurduğunuz pozisyona uygun teknik becerilerinizi yazabilirsiniz.
İş tecrübesi: İş tecrübesine sahip iseniz bu bölümün CV’nizin en önemli kısımlarından biri olduğunu unutmayın. CV’nizi inceleyen kişi daha önceki tecrübelerinize, başarılarınıza ve o şirkete neler katmış olduğunuza bakarak kendi şirketlerine uygun olup olmadığınıza karar verir. Bu bölümde, daha önce çalıştığınız işyerlerinin adlarına ve o yerlerdeki pozisyonunuzun başlayış ve bitiş tarihlerine ve unvanınıza yer verin.
Yabancı dil: Eğer herhangi bir yabancı dil bilmiyorsanız, CV’nizde bu bölüme hiç yer vermeyin. Bir ya da daha çok sayıda yabancı dil biliyorsanız bunları derecelendirme yaparak yazın. Başvurduğunuz işyerine karşı, görüşme sırasında ya da daha sonraki zamanlarda zor duruma düşmemek için dil bilginizi ölçmek için yapılacak testte çıkacak muhtemel sonuçları göz önüne alarak derecelendirme yapın.
Aktiviteler ve hobiler: Kendinizi olduğunuzdan başka biri gibi göstermeye çalışmayın. Genellikle bu bölümde kişiler gerçek hayatlarında hiçbir zaman ilgi duymadıkları ya da hakkında hiçbir şey bilmedikleri aktiviteleri yazarlar. Sırf yazmış olmak için gerçekte yapmadığınız şeyleri yazmayın.
En sık yapılan hatalar
Kişisel bilgileri en başa yazmak
İş tanımı kısmını boş bırakmak
İmla ve yazım hataları
Deneyimleri baştan sona (ilk iş deneyimi sona yazılır) doğru sıralamak
Çok uzun yazmak
Çok kısa yazmak
Adres bilgilerini eksik yazmak
Çok ince bir kâğıda yazmak