Yenibiris.com, üniversite maratonunun son ve belki de en önemli etabında geleceğin gözde mesleklerini açıklayarak gençlere rehberlik ediyor. Bakın bu konuda ne tür tavsiyeler var…
Yenibiris.com verileri, küresel ekonomik krize rağmen geçen yıl işsizliğin daha az yaşandığı sektörlerin sağlık – tıp, yapı – inşaat ve perakendecilik – toptancılık olduğunu gösteriyor. Geçen yılın son çeyreğinde ayrıca bilişim sektöründeki ilan sayıları da ciddi ölçüde artmış bulunuyor. Bu yılın ilk altı ayına bakıldığında ise yukarıda belirtilenlerin yanı sıra eleman arayışını sürdüren diğer sektörlerin hizmet, gıda, tekstil, üretim – imalat ve turizm – otelcilik şeklinde sıralandığı görülüyor.
Hangi sektörde, hangi pozisyon için eleman aranıyor?
Nitelikli eleman ihtiyacının sürdüğü pozisyonların sektörlere göre dağılımı ise şöyle:
Sağlık-tıp: “İşsizliğin en az olduğu sektör” olarak nitelendirilen sağlık – tıp alanında hemşire ihtiyacının bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de geçerli olduğu görülüyor. En çok aranan diğer uzmanlık alanları ise yoğun bakım hemşiresi, yenidoğan yoğun bakım hemşiresi, dahiliye uzmanı, radyoloji teknikeri, anestezi teknikeri, hasta danışmanı ve acil tıp teknikeri olarak sıralanıyor.
Yapı-inşaat: Yurtdışı (özellikle kuzey ve Arap ülkeleri) işlerin artması, yurtiçinde yeni projeler istihdam piyasasını hareketlendiriyor. Bu nedenle mimar, inşaat mühendisi, teknik ofis uzmanı, ihale uzmanı, şantiye şefi, saha mühendisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı (mühendisi) pozisyonlarındaki istihdam açığı devam ediyor.
Perakendecilik-toptancılık ve mağazacılık: Yabancı yatırımcıların ilgisi nedeniyle rekabetin daha da arttığı bu sektörde yerli oyuncuların Türkiye geneline yayılmasının yanı sıra yeni açılan AVM’ler de istihdama olumlu katkıda bulunuyor. Bu sektörde ihtiyaç duyulan uzmanlık alanlarının başında kasiyer, satış danışmanı, mağaza müdürü ve görsel düzenleme uzmanı geliyor.
Bilişim: İstihdam açığının hızla arttığı bilişim sektöründe en çok arananlar veritabanı yöneticisi, yazılım geliştirme uzmanı, sistem ve ağ uzmanı, java uygulamaları uzmanı, iş analisti ve web master.
Yükselen iş dalları ve geleceğin meslekleri
Küreselleşme ve Türkiye pazarına giren yabancı şirketlerin sayılarının giderek artması nedeniyle İngilizceye hakim mali işler uzman ve yöneticileri, özellikle uluslararası hukuk, Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü mevzuatına hakim hukukçular, yönetici asistanları ve pazarlama ile ilgili tüm pozisyonlarda nitelikli iş gücüne duyulan gereksinim günden güne artıyor.
Son dönemde yükselen iş dallarının bazıları şunlar:
-Sosyal medya uzmanlığı
-SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uzmanlığı
-Konsept yaratıcılığı
-Tasarım
-AR-GE ve teknoloji
Gelecekte ön planda olacağı tahmin edilen mesleklerden bazıları şunlar:
-Genetik mühendisliği
-Moleküler biyoloji
-Uluslararası hukuk müşavirliği
-Modern hayvancılık
-Organik tarım nedeniyle gıda ve ziraatle ilgili meslekler
İşletmelerin iyi satışçılara duyduğu ihtiyaç sürekliliğini koruyor
Üç aylık “Yenibiriş İstihdam Rapor”larıyla istihdam alanında yaşanan değişiklikleri göz önüne seren Yenibiris.com’da nisan, mayıs ve haziran aylarında yayınlanan ilanlara göre ise en çok eleman aranan pozisyonlar şöyle sıralanıyor:
-Satış ile ilgili pozisyonlar
-Muhasebe ile ilgili pozisyonlar
-Yönetici asistanı – Sekreter
-Eğitim danışmanı – eğitim sorumlusu
-Müşteri temsilcisi
Ne okunduğunun yanı sıra, ne derece uzman olunduğu da önemli
Meslek dalı veya bölümün yanı sıra, kişinin edinmek istediği mesleğin hangi alanında uzmanlaşacağının önemli olduğu da herkes tarafından biliniyor. Örneğin bilgi teknolojileri alanında uzmanlaşmak isteyen bir gencin, okul yıllarında alanını seçmesi ve kendisini o yönde geliştirmesi gerekiyor. Tüm sektörler için geçerli olan bir başka konu da, okurken sektörü takip etmek gerektiği. Bir başka deyişle gençlerin daha okul yıllarında, hangi yeniliklerin olduğu, hangi alanların öne çıktığı ve nerelerde istihdam ihtiyacının oluşacağı gibi konulardan haberdar olmaları büyük önem taşıyor.
Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, konu hakkında şunları söylüyor:
“Yenibiris.com olarak mutlu bir iş hayatının mutlu bir yaşamın temeli olduğuna inanıyor ve hayatlarında yeni bir sayfa açmak üzere olan gençlere yol göstermeyi görevimiz kabul ediyoruz. Uzmanlaşmış iş gücünün ülkemizin en büyük problemlerinden biri olan işsizliğin giderilmesi konusunda kritik bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. Derlediğimiz verilerin ise bu önemli süreçte gençlere yol göstereceğine inanıyoruz. Her şeyden önce gençlere bölüm ve meslek seçimi yaparken kendilerini iyi bir şekilde tanımalarını ve yeteneklerinin farkına varmalarını öneriyoruz. Teknik uzmanlık gerektiren pozisyonlara başvuracak adayların üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmaları elbette ki işe alım açısından gereklilik taşıyor. Ancak, satış gibi pozisyonlar için adayların lisans eğitimlerinin yanı sıra kişilik özellikleri de ön planda tutuluyor. İş dünyası, hangi meslekten ve sektörden olursa olsun adaylarda uzmanlık, konusuna hakimiyet, İngilizce bilgisi, dünyayı ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etme ve fark yaratabilme gibi birtakım özellikler arıyor. Gençlere, üniversite hayatı boyunca kendilerini bu konularda da geliştirmelerini ve mutlaka en az bir iş deneyimi edinmelerini öneriyoruz.”