MASTER ‘out’, CEMS ‘in’

İş Dünyası
MBA okullarına ilgi giderek azalırken, kariyerini uluslararası arenaya taşımak isteyenlerin gözü, kısaca “CEMS” adı verilen bir iş idaresi mastırı sisteminde. İşte İnsan’dan İpek Olg...
EMOJİLE

MBA okullarına ilgi giderek azalırken, kariyerini uluslararası arenaya taşımak isteyenlerin gözü, kısaca “CEMS” adı verilen bir iş idaresi mastırı sisteminde. İşte İnsan’dan İpek Olgunsoy’un haberine göre, son dönemin “en başarılı programı” seçilen bu sistemde müfredat şirketlerce şekillendiriliyor, böylece mezunların yüzde 99’u üç ay içinde iş bulabiliyor.

Son günlerde yetenekli ve iyi eğitimli çalışan bulmakta zorlanan kürsel ve yerel şirketlerin gözü, The Financial Times’ın (FT) her yıl gerçekleştirdiği En Başarılı MBA Okulları araştırmasında. Zira listedeki radikal değişim oldukça dikkat çekici. Dünyanın en başarılı işletme mastırı programlarını sıralayan ve değerlendiren bu araştırmada birkaç yıldır, bir eğitim sisteminin yıldızının giderek parladığını görüyoruz.

Community of European Management Schools (CEMS) adı verilen bu sistem öğrencilerini, eğitimleri henüz devam ederken global şirketlerle tanıştırmasıyla klasik MBA programlarından farklılaşıyor. Sistemdeki okulların programları Procter&Gamble, Deloitte, Nestle, Schindler, Deutsche Bank, Henkel, Credit Suisse, Astra Zeneca ve Price Water House Coopers gibi dev şirketlerin önerileri doğrultusunda oluşturuluyor ve öğrenciler, bu şirketlerde staj yaparak eğitim görüyor.

Böylece daha mezun olamadan özel projelerde çalışma ve kendilerini bu şirketlere tanıtma imkanı bulan öğrencilerin yüzde 99’u, mezuniyeti takip eden ilk üç ay içinde iş buluyor. Teoriyle pratiği birleştiren yapısı nedeniyle CEMS sisteme dahil olan okulların yıldızı da hızla parlıyor. Bu etkileyici başarı CEMS sistemine, FT’nin bu yılki listesinde “son üç yılın en başarılı eğitim programı” unvanını getirdi.

Türk iş dünyasının bu sisteme ilgisindeki artışın arkasında, CEMS’in uluslar arası platformdaki başarısının yanı sıra iki Türk markasının işin içinde olması yatıyor. Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü ve Arçelik’in CEMS’e resmi olarak katılması, Türkiye’deki pek çok öğrenci için bu diplomayı ulaşılabilir kılıyor. Global şirketlerde kariyer yapmak isteyen pek çok öğrenci klasik MBA eğitimi yerine CEMS’e dahil olmak için başvuruda bulundu…

Global şirketlere giriş bileti niteliği taşıyan CEMS üyesi okulların yürüttüğü programa verilen isim “Masters of International Management – (MIM)”? Bu programa kimlerin, nasıl katılabildiğine gelince… Dünyadaki en prestijli lisans üstü derecelerinden biri olarak yorumlanan CEMS’in ortalama eğitim süresi bir yıl. MIM, şu anda Koç Üniversitesi, Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi, HEC Paris, Köln Üniversitesi, NHH, Norveç İşletme Yönetimi ve Ekonomi Okulu, Rotterdam Yöneticilik Okulu ve Londra Ekonomi ve Politika Bilimi Okulu gibi artık iş idaresi alanında jenerik marka haline gelmiş 27 üniversitede uygulanıyor.

Pek çok saygın eğitim kurumunun dâhil olduğu sisteme aralarında Türkiye’den de Arçelik’in bulunduğu 62 şirket destek veriyor. Şirketler, CEMS’in yönetilmesine katkıda bulundukları gibi öğrencilerin iş deneyimlerinin zenginleştirilmesini ve mezuniyet sonrasında istihdam edilmelerini de sağlıyor.

Kimler kabul ediliyor?

Adaylara hem istihdam anlamında önemli fırsatlar sunan hem de ‘yaparak öğrenme’ imkanı tanıyan bu programa dahil olmak, sanıldığı kadar kolay değil. Ciddi bir akademik başarının yanında sosyal yetilerin de göz önüne alındığı program için kriterler oldukça ağır. Örneğin Koç Üniversitesi bu yıl yalnızca 30 öğrenciyi programa kabul edecek.

Türkiye’den CEMS- MIM yüksek lisans programına başvuran öğrencilerin “Koç Üniversitesi akademisyenleri ve CEMS’in kurumsal ortağı olan şirketlerin temsilcileri tarafından seçildiğini” aktaran Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Direktörü Prof. Zeynep Gürhan Canlı, programın iş deneyimi olmayan yeni mezunlara yönelik olduğunu belirtiyor.

Yabancı dilin kritik önem taşıdığı programa dahil olan kişilerin uluslararası şirketlerde çalışacağı da göz önüne alındığında, adayın en az iki lisan bilmesi gerekiyor. Üç dönemden oluşan ve yaklaşık 14 ay süren eğitim boyunca öğrencinin bir dönemini yurtdışındaki denk başka bir okulda geçirme zorunluluğu var. Programa dâhil olan şirketlerden gelen projelerde çalışmak ve staj da eğitim içeriğinin bir parçası…

Bu yılki listede neler oldu?

CEMS’i bu yıl, ESCP Europe’dan sonra en başarılı ikinci sistem olarak seçen Financial Times raporunun diğer ayrıntıları da oldukça ilginç. Gazeteye göre en popüler okullar listesindeki güç dengeleri, ciddi biçimde değişiyor. Geçmiş yıllarda en fazla rağbet gören İngiltere’deki okulların popülaritesini Fransa ve İspanya çaldı. Öğrenciler tarafında şirket ihtiyaçlarıyla MBA programlarının harmanlandığı ders içerikleri tercih edilirken, 2010’da London Business School, Insead, IMD ve IE Business School gibi okullar bu karma modelle öğrenci çekmeyi başardı. Listeye bu yıl giren Isade Business School ve IE Business School da – FT’ye göre – İspanya’daki okullara artan ilginin kanıtı.

“Son üç yılın en başarılı programı”

Prof. Zeynep Gürhan Canlı Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Direktörü
CEMS – MIM adını verdiğimiz program, uluslararası kariyer amaçlayan yüksek lisans öğrencileri için saygın bir işletme yüksek lisans derecesi. Financial Times’ın yapmış olduğu dünyanın en iyi İşletme Yüksek lisans Programları arasında ikinci ve son üç yılın en başarılı programı seçildi. Bu programla, yüksek itibarlı uluslararası şirketlerle uluslararası kariyer hedefi olan öğrencileri bir araya getirerek geleceğin yöneticilerini yetiştirmeyi hedefliyoruz.

“CEMS Birliği’ne ülkemizden katılan ilk şirket olduk”

Levent Çakıroğlu Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü
Arçelik olarak gençlere yapılan yatırımı geleceğe yapılan yatırım olarak görüyoruz. Bu kapsamda, Avrupa’nın önde gelen işletme okullarından Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü’yle yaptığımız işbirliğiyle, işletme okulları ve çok uluslu şirketlerin dünya ölçeğinde stratejik ağı olan CEMS Birliği’ne ülkemizden katılan ilk şirket olduk. Bu oluşum, özel sektör-üniversite işbirliğinin global boyuta taşınması kapsamında çok önemli bir örnek teşkil ediyor. Arçelik’in bu ittifakta yer alması dünyanın önde gelen okullarında eğitim gören ve geleceğin liderleri olacak bir grup içinde daha da yakından tanınmasına olanak verecek. Financial Times tarafından dünyadaki en başarılı ikinci lisansüstü programı seçilen CEMS’e destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz.

Dünyadaki CEMS Üyesi Okullar…

Avustralya – Sidney Üniversitesi ekonomi ve işletme fakültesi
Avusturya – Viena Ekonomi ve İşletme Üniversitesi
Belçika – LOUVAIN Yönetici Okulu
Brezilya – Fundaçao Getulio Vargas- EAESP
Kanada – Richard Ivey İşletme Okulu, Western Ontario Üniversitesi
Çin (Bejing) – Tsinghua Üniversitesi
Çin (Honkong)* – Honkong Çin Üniversitesi
Çek Cumhuriyeti – Ekonomi Üniversitesi, Prag
Danimarka – Kophenag İşletme Okulu
Finlandiya – Helsinki Ekonomi Okulu
Fransa – HEC PARİS
Almanya – Khöln Üniversitesi
Macaristan – Budapeste Corvinus Üniversitesi
İrlanda – Michael Smurfit İşletme Yüksek lisans Okulu , UCD
İtalya – Bocconi Üniversitesi
Japonya* – Keio Üniversitesi, Tokyo
Meksika – EGADE, Tec De Monterrey
Norveç – NHH, Norveç İşletme Yönetimi ve Ekonomi Okulu
Polonya – Varşova Ekonomi Okulu
Portekiz – Nova Üniversitesi Ekonomi Fakültesi, Lisbon
Rusya – Petersburg Üniversitesi Yöneticilik Üniversitesi Okulu
Singapur – National Üniversitesi Singapur Yüksek İşletme Okulu
İspanya – ESADE Yüksek İşletme Okulu
İsveç – Stockholm Ekonomi Okulu
İsviçre – St. Gallen Üniversitesi
Hollanda – Erasmus Üniversitesi, Roterdam Yöneticilik Okulu
Türkiye – Koç Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Bölümü
İngiltere – Londra Ekonomi ve Politika Bilimi Okulu

BAŞVURU TARİHLERİNE DİKKAT!

CEMS’e katılmak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Programa katılmak isteyen öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta tabii ki başvuru tarihi. CEMS MIM programına başvurular en geç Şubat 2011 sonunda tamamlanırken, erken başvurular 15 Ocak 2011’e kadar devam ediyor. Buna bağlı olarak öğrencilerin GMAT ve TOEFL sınavlarından sınavlardan sırasıyla minimum 550 ve 80 alması gerekiyor. Adayın İngilizce dışındaki bir yabancı dili daha akıcı olarak yazıp konuşması gerekiyor. Uzmanlara göre CEMS MIM programına katılmayı hedefleyen öğrencilerin farklı kültürlerle bir araya gelmesi de programa hazırlık açısından kritik önem taşıyor.