Yeteneği Kazanmak Kolay Olmayacak!

İş Dünyası
Amrop International’ın düzenlediği ‘2009 – 2014 İK ajandası’ anketine göre şirketlerin yüzde 43’ü 2014’e kadar yetenekli çalışanları bünyelerine kazandırmanın geçmi...
EMOJİLE

Amrop International’ın düzenlediği ‘2009 – 2014 İK ajandası’ anketine göre şirketlerin yüzde 43’ü 2014’e kadar yetenekli çalışanları bünyelerine kazandırmanın geçmişe göre zorlaşacağını düşünüyor…

Amrop International’ın düzenlediği, CEE (Orta ve Doğu Avrupa) ve CIS ülkelerinden önde gelen yatırımcıların katıldığı, “2009-2014 İnsan Kaynakları Ajandası” anketinin sonuçları geçen hafta içinde Amrop Türkiye Danışmanı Gülven Aytekin tarafından açıklandı. Geçen beş yılın öncelikleriyle gelecek beş yıla yönelik hedef ve kaygıların karşılaştırıldığı ankete, farklı sektörlerden 300’den fazla CEO, bölge ve ülke İK direktörü katıldı. Bölgesel yönetim, expat politikası, yetenek yönetimi, eğitim & gelişim, üst düzey yönetici arayışı ve işe alma gibi başlıkları kapsayan anketten oldukça ilginç sonuçlar çıktı.

Ekonomik krizin negatif etkilerinin üstesinden gelme konusunda en önemli görevin İK direktörlerine düştüğünün yinelendiği araştırmaya göre uzmanların maliyet tasarrufu sağlayan metotları kombine etmesi krizin etkilerini daha hızlı iyileştirebilir.

Zira 2014’e kadar merkezileştirme politikaları, yatırım planları ve işe alımlar konusunda önemli değişimler bekleniyor.

Anketten hangi sonuçlar çıktı?

Ankete göre yatırımcılar kriz dönemlerinde ekonominin kötüye gitmesine karşın CEE ve CIS bölgesinin uzun dönemli potansiyeline güvenmeye devam etti. Yatırımcıların yüzde 61’i yatırım planlarını devam ettirdi ancak performans artışına yönelik satış ve pazarlama fonksiyonlarının iyileştirilmesi şirket önceliklerinin başında geçti.

Katılımcıların bir bölümü maliyet giderlerini azaltmak için expat sayısında kısıtlamaya gittiğini belirtirken, bölgesel merkezleşmeye gidileceğinin de sinyalini verdi.

Yeteneği çekmek zorlaşacak!

Şirketlerin 2014’e kadar önem verdiği konular arasında, yönetim gelişimi, personel maliyetlerini optimizasyonu ve stratejik insan kaynakları planlaması geliyor. Ankete katılanların yüzde 43’ü önümüzdeki üç yılda yetenekli ve başarılı çalışanları bünyelerine kazandırmanın geçmişe göre zorlaşacağını düşünürken yüzde 30’u performansı artıracak ve geliştirecek yetkinliklerinin önemli olduğunu belirtiyor. Katılımcılara göre stratejik düşünme, vizyon paylaşımı ve değişimi yönlendirmek kritik önem taşıyor.

2014’e kadar bunlara dikkat!

• Şirketinizdeki anahtar pozisyonları belirleyerek onları, pazardakilerle kıyaslayın.

• Şirketinizde çalışanları tanıyın, onları değer yaratma yetkinliklerine göre kategorize edip, başarılı ve yetenekli olanları bilin.

• Çalışanlarınızın kısa ve uzun vadeli beklenti, motivasyon ve amaçlarını takip edin.

• Çalışanlarınızı gözlemleyerek, umut vaat ettiğini düşündüklerinizi koçluk ve danışmanlık hizmetleriyle destekleyin.

• Engagement programlarına odaklanın; bu programlar sayesinde başarılı çalışanlarınızı kaybetme riskiniz azalır.

• Çalışanlarınızı geliştirmeye yönelik programlar düzenlemeye özen gösterin; onları bu tip programlara dahil etmek, değişime gösterecekleri direnci düşürecektir.
 

İşte İnsan