Kadınlar Erkeklerden Çok Kazanıyor

İş Dünyası
Dünyanın bir çok ülkesinde kadınlar, aldıkları maaş bakımından erkeklerin gerisinde kalırken, Japonya‘da genç kadınlar, erkeklerden daha çok para kazanıyor. Japonya İç İlişkiler Bakanlığının yap...
EMOJİLE

Dünyanın bir çok ülkesinde kadınlar, aldıkları maaş bakımından erkeklerin gerisinde kalırken, Japonya‘da genç kadınlar, erkeklerden daha çok para kazanıyor.

Japonya İç İlişkiler Bakanlığının yaptığı araştırmada, geçen yıl 30 yaşın altındaki kadınların aylık gelirinin ilk kez erkeklerden daha fazla olduğu saptandı.

Ülkede 5 yıl önce yapılan incelemeye göre genç kadınların geliri yüzde 11,4 artarken, erkeklerde yüzde 7’lik düşüş oldu.

Kadınların, aylık ortalama 218 bin 156 yen (yaklaşık 3780 TL) kazandığı, erkeklerinse 215 bin 515 yen (yaklaşık 3720 TL) aldığı belirtildi.

Aradaki farkın, küresel ekonomik krizin önceki yıllarda genel olarak daha çok kazanan erkeklerin gelirini etkilemesinden kaynaklandığı ifade edildi.

Japon ekonomisinin herzaman ihracata dayalı olduğu ve ihracatın temelinde üretici firmaların bulunduğu, bu sektörün ekonomik krizden büyük oranda etkilendiği hatırlatılarak, üretim sektöründe en çok erkeklerin çalıştığına dikkat çekildi.

Bunun aksine kadınların, tıp ve hemşirelik alanlarında istihdam edildiği, ülkedeki yaşlanmanın artmasının da etkisiyle bu alanların ivme kazandığı kaydedildi.

BM Kalkınma Programının geçen yıl yayımladığı, 109 ülkede kadınların siyaset ve ekonomiye katılımının ölçüldüğü endekste Japonya 57. sırada yer almıştı.