Üniversiteler CIO Yetiştirebilir Mi?

İş Dünyası
Yönetimsel bir pozisyon olan CIO (Chief Information Officer), temel olarak Teknolojiler Direktörü ya da BT Yöneticisi pozisyonuna benziyor. CIO’nun görevi, bilgi teknolojilerine her alanda hakim...
EMOJİLE

Yönetimsel bir pozisyon olan CIO (Chief Information Officer), temel olarak Teknolojiler Direktörü ya da BT Yöneticisi pozisyonuna benziyor. CIO’nun görevi, bilgi teknolojilerine her alanda hakim olmak. CIO, bünyesinde bulunduğu şirketlere bilgi teknolojileri entegrasyonu sağlıyor. Buna ek olarak, iş stratejilerini belirliyor ve yönetiyor.

Üniversiteyi kazanmak ve CIO bölümünü okumak, sonra da CIO olarak büyük bir şirkette çalışmak… Keşke bu iş bu kadar kolay olsaydı. Zira CIO olmak için bir üniversiteyi bitirmek tek başına yeterli değil. Durum böyle olunca birçok kuruluş, nasıl CIO olunur diye tartışmaya başladı bile.

Geçen hafta Avrupa’da gerçekleşen bir forumda, bu konu epey fazla tartışıldı. Doktora ve master yapmak elbette bir avantaj. Fakat CIO olmak için bu yeterli değil. İşletme ve teknik bilginin yanı sıra, tecrübenin de çok önemli olduğu herkes tarafından söylenilir. Bundan da önemlisi CIO olacak olan bir kişi, insanları mutlaka dinlemeli ve sevmeli.

Genç  Yaşta CIO

Bu konu ile ilgili birçok araştırma yapıldı. Üniversiteden yeni mezun olmuş, 21 yaşında bir gencin bu pozisyonda nasıl karar alacağı uzun uzun tartışıldı. Bu gencin aniden şirketin önemli yöneticilerden biri olmasının, ne kadar zor olabileceği dile getirildi. Tecrübesizliği hem kendisini hem de çalıştığı şirketi çok zor duruma sokabilir.

Sonuçta CIO olmak, önceden belirlenen bir işlem değil. Bir kişiye yarın öbür gün CIO olacaksın denilemez. CIO olmak için gerçekten uzun bir yol katetmek gerekiyor.

Bazı uzmanlar yurt dışında kalmanın avantajından bahsetti. Bu pozisyona talip olan kişiler, iş tecrübesinin yanı sıra, pazarlama bilgisi ve çok iyi derecede İngilizce diline hakim olmalı.

CIO (Chief Information Officer), IT’nin birçok alanını çok iyi bilmeli. Buna ek olarak şirketin yapısını da öğrenmeli. Bu da ancak çalışma tecrübesiyle olur.
Elbette okulun önemi büyük. Fakat sadece bir lisans diplomasına sahip olmak yeterli değil. Çünkü uzmanlar lisans diplomasını, kişinin ne tür iş yapmak istediğini keşfetmesi için önemli olduğunu düşünüyor. Oysa yapılacak olan bir yüksek lisans, bu kişinin bu işi ne kadar ciddi aldığını gösterir. Kişinin doğru bir konuda uzmanlaşması çok büyük bir avantaj.

Zaten yurt dışındaki işyerlerine bakıldığında, durum bizim ülke ile çok farklı değil. İşverenler, Lisans okumuş kişileri pek işe almak istemiyor. Üniversiteden yeni mezun olmuş kişilerden, en az iki yıl tam verim alınamadığı söyleniliyor. Bu kişileri eğitmek için zaman ve para harcamak istemeyen işletmeler, bu yüzden yüksek lisanslı kişileri tercih ediyor.

Yapılan bir araştırmaya göre en iyi verim, yüksek lisanslı bir kişinin üç ile dört yıllık  çalışma tecrübesi edindikten sonra iş ile alakalı bir MBA programına kayıt olmasıyla alınıyor. İşverenin desteği ile yapılacak bu işlem sayesinde, çalışan kişilerden çok çok daha fazla verim elde edilebiliyor. Bu da, CIO olmak isteyen kişilerin mutlaka uygulaması gereken işlerin başında geliyor

Teknoajan – Shiftdelete.net