Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İŞKUR’a kayıtlı 50 bin işçinin kamu yararına işlerde çalıştırılmasını öngören Toplum Yararına Çalışma Programı’na ilişkin ”Kamu kurumlarımızın ihtiyaçlarını gidermeye dönük, 6 aylık dönemler halinde, hatta bunu biraz daha uzatma çabası içinde olacağız ama şu anda 6 aylık periyotlarla toplum yararına çalışma konusunda İŞKUR, yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürüyor” dedi.
Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı ve Ramazan ayında kamuoyuna duyurulan Toplum Yararına Çalışma Programı’nı anlattı.
Çalışmanın bakanlığı bünyesinde, illerde ise İŞKUR tarafından sürdürüldüğünü ifade eden Çelik, programın İŞKUR’a müracaat eden ve iş arayan takriben 23 ildeki işsizleri kapsayacağını bildirdi.
Bakan Çelik, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinin yanı sıra ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çalışmaların Ramazan Bayramı’nın ardından illerde ve ilçelerde devreye girmeye başlayacağını belirterek, ”Mesela Şanlıurfa bölgesinde çok yaygın bir şekilde ağaçlandırma çalışmasını başlatacağız. Ayrıca kamu kurumlarımızın bu konudaki ihtiyaçlarını gidermeye dönük, özellikle Milli Eğitim’de olabilir başka kurumlarımızda olabilir, ihtiyaçlarımızı gidermeye dönük 6 aylık dönemler halinde, hatta bunu biraz daha uzatma çabası içinde olacağız ama şu anda 6 aylık periyotlarla toplum yararına çalışma konusunda İŞKUR, yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürüyor” diye konuştu.
Uygulamadan 50 bin işsizin yararlanabileceğine işaret eden Çelik, İşsizlik Fonu’ndaki imkanların zaten işsizler için kullanılması gerektiğini ve bu uygulama kapsamında yerinde değerlendirildiğini söyledi.
Faruk Çelik, 50 bin kişinin, 6 ay süreyle istihdam edilecek olmasıyla ilgili tepkilerin son derece olumlu olduğunu dile getirerek, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde genç bir nüfusun bulunduğunu ve genç nüfusun talepleri olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:
”Bu talep iki şekilde karşımıza çıkıyor. Bir mesleksizlik talebi. Bunu mesleki eğitimle mesleğe dönüştürme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir diğeri, kısa süreli de olsa bir istihdam imkanı sağlamak. İş için, aş için bir istihdam arayışı… Bu projeyle hem meslek edindirme, hem de toplum yararına çalışmayla ikisini de cevaplamış olacağız. Bölgeyi ve sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi belli bir seviyenin altında olan illerimizdeki gençlerimizden son derece olumlu tepkiler var. İnşallah bunları bayramdan sonra hızlı bir şekilde yaygınlaştıracağız.”
EKONOMİK VE SOSYAL YAŞAMA KATKI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, programın, işsizliğin yoğun olduğu bölgelerin ekonomik ve sosyal yaşamına yapacağı katkılara da değindi.
”Toplumsal huzura ve aile huzuruna katkı sağlayacağı inancı içerisindeyim” diyen Çelik, her gencin kendi ekmeğini kendisinin kazanmak istediğini, bunun çok meşru bir talep olduğunu dile getirdi.
Bakan Çelik, kamunun görevinin de bu konuda özel sektörün önünü açarak ve vatandaşların bu talebine cevap verebilecek enstrümanları devreye sokmak olduğunu ifade ederek, ”Biz de bunu şu anda gerçekleştirme çabası içindeyiz. Ben bütün tepkilerin olumlu olduğunu, gelişmelerin de olumlu olacağını, hem barışa, hem aile içindeki huzura katkı sağlayacağı inancı içerisindeyim. Bir an önce, zaman kaybetmeden ilçe bazında bu çalışmalar Şanlıurfa’dan Mardin’e, Hakkari’ye, Şırnak’tan Bingöl’e, Rize’den İç Anadolu’daki Yozgat’a kadar 23 ilimize dönük yaygın bir şekilde hizmete dönüşecektir” dedi.
AA