İşte Türkiye’nin “Kazanç” Profili

İş Dünyası
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) anketine göre, Türkiye’de en yüksek kazancı yüksek eğitimli kesim elde ediyor. TÜİK tarafından gerçekleştirilen 2010 dönemine ilişkin ”Kazanç Yapısı Ank...
EMOJİLE

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) anketine göre, Türkiye’de en yüksek kazancı yüksek eğitimli kesim elde ediyor.

TÜİK tarafından gerçekleştirilen 2010 dönemine ilişkin ”Kazanç Yapısı Anketi” sonuçları açıklandı.

Buna göre, 2010 yılında, yıllık ortalama brüt kazanç 19 bin 694 lira olarak belirlendi. Bu rakam, erkekler için 19 683, kadınlar için 19 bin 728 lira olarak tahmin edildi.

Anket sonuçları incelendiğinde hem erkek, hem de kadın ücretli çalışanların kazançlarının eğitim durumu ile doğru orantılı olarak yükseldiği görüldü. Benzer durum, yaş grubu ve kıdem yılı için de geçerli oldu.

Eğitim durumuna göre en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı, erkeklerde 37 bin 878 lira, kadınlarda ise 31 bin 437 lira ile yüksekokul, üniversite ve üstü eğitim düzeyine sahip olanlar elde etti.

Brüt ücret değerlerine cinsiyet açısından bakıldığında, cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda kadın ücretinin lehine iken (yüzde -1,1) eğitim durumuna göre incelendiğinde tüm eğitim basamakları için erkek ücreti lehine olarak belirlendi.

Ücretli çalışan kadınların, en yoğun bulundukları eğitim durumu yüzde 35,3 ile yüksekokul ve üstü iken, erkekler için bu grup yüzde 27,4 ile ilkokul ve altı olarak gerçekleşti.

Cinsiyete dayalı ücret farkı meslek gruplarına göre incelendiğinde ise ”yöneticiler” grubu hariç, diğer tüm meslek gruplarında bu ölçütün erkek ücreti lehine olduğu görüldü.

En yüksek kazanç yöneticilerin

Anket sonuçları meslek grubu ayrımında incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı 49 bin 170 lira ile ”yöneticiler” meslek grubunda çalışanların elde ettiği belirlendi.

Bu meslek grubunu 33 bin 974 lira ile ”profesyonel meslek mensupları” izlerken, en düşük yıllık ortalama brüt kazancı ise 13 bin 32 lira ile ”nitelik gerektirmeyen meslekler” elde etti. ”Hizmet ve satış elemanları”nın kazancı ise 13 bin 787 lira olarak gerçekleşti.

Ücretli çalışanların ücret ve kazançları ekonomik faaliyet kolu ayrımında incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 44 bin 343 lira ile ”finans ve sigorta faaliyetleri” kolunda olduğu gözlendi.

Bu sektörü 43 bin 530 lira ile ”elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı” sektörü izlerken, en düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 13 bin 878 lira ile ”idari ve destek hizmet faaliyetleri” sektöründe gerçekleşti. ”İnşaat” sektörünün yıllık ortalama brüt kazancı da 14 bin 591 lira olarak belirlendi.

AA