Türk kadınıyla ilgili yüz kızartan rapor

İş Dünyası
Türk kadını eğitim ve işgücünde en sonuncu   Fransa merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Türkiye’nin de içinde bulunduğu üye 34 ülke ve içlerinde Arjantin, Brezilya, Çin...
EMOJİLE

Türk kadını eğitim ve işgücünde en sonuncu
 
Fransa merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Türkiye’nin de içinde bulunduğu üye 34 ülke ve içlerinde Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, Suudi Arabistan ve Güney Afrika’nın bulunduğu G20 ülkelerindeki eğitim durumunu değerlendirdi.
 
2010 verileri baz alınarak yapılan araştırmada, Türkiye’nin kadınların 15-29 yaşları arasında hem işgücünden hem de eğitimden en uzak kaldığı ülke olduğu açıklandı. Her yıl okul döneminin başında yayımlanan “Bir Bakışta Eğitim” raporunun 2012 versiyonundaki diğer detaylar şöyle:
 
* Meksika ve Türkiye 15 ile 29 yaş arası kadınların eğitimde en az süre geçirdikleri iki ülke. Türkiye’de 15 – 29 yaşları arasındaki kadınlar üzerinde yapılan araştırmaya göre kadınların bu dönemden itibaren ortalama eğitim süresi 4.3 yıl. Erkeklerin ise 5.2. Türkiye kadar düşük olan bir diğer ülke Meksika. Meksika’da bu süre 5 yıl. Ancak en düşüğü Türkiye olarak belirlendi. Bu iki ülke aynı zamanda 15-29 yaş arasındaki kadınların işgücü dışında en uzun süre kaldıkları ülkeler. Kadınlar bu dönem süresince Meksika’da 5.1, Türkiye’de 7 yıl işgücü dışında kalıyor. Türkiye yine sonuncu olarak belirlendi.
yine sonuncu olmuştuk.
* Türkiye’de yaşları 15-29 arasında değişen kadınların yüzde 52’si ne çalışıyor ne de okuyor. Erkeklerde ise yüzde 20’de kaldı. Bu da neredeyse 2 katına denk geliyor. OECD ortalaması ise yüzde 37 olarak belirlendi. Tüm bu rakamlar göz önüne alındığında Türkiye eğitim dışı kalan ve istihdam edilmeyen kadın oranı açısından OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Rakamlar Meksika ve Türkiye’de kadınların eğitimlerinin ardından, işgücüne katılmak yerine aile kurmalarından kaynaklanıyor. Bu oran geçen yılki raporda yani 2009 verileri göz önüne alındığında kadınlarda yüzde 55.4 idi. Türkiye yine sonuncu olmuştu.
* OECD ülkelerinde en az 13 yıl okul eğitimi verilirken Çin, Endonezya, Suudi Arabistan ve Türkiye’de nüfusun yüzde 90’ının ortaokul-lise terk arasında yani 8-10 yıl eğitim gördüğü açıklandı. Türkiye gibi 8 ila 10 yıl arasında eğitim verilen ülkelerin içine Çin, Endonezya, Suudi Arabistan da girdi.
* Türkiye, 2010 itibarıyla üniversite eğitimine ulaşan kişilerin nüfusa oranı açısından OECD ve kuruluşlarına üye ülkeler arasında sondan üçüncü oldu. Türkiye’yi Brezilya ve Çin takip etti. Türkiye’de ilk ve ortaöğretimden sonra yükseköğretime devam edenlerin oranı yüzde 20’ye yaklaşıyor. Türkiye’yi yüzde 12 ile Brezilya, yüzde 6 ile Çin izliyor. Geçen yılki raporda Türkiye Portekiz’den önce sondan 3. olmuştu.
 
Üniversite mezunu artışı
 
* Türkiye’de öğretmen maaşlarının 2000-2010 içinde ikiye katlanmasına karşın deneyimli bir lise öğretmeni Türkiye’de yılda satınalma gücü paritesine göre 27 bin 237 dolar kazanırken OECD’de kazanç ortalaması 49 bin 721 dolar olarak gösterildi.
 
* Türkiye’de 1998 ila 2010 yılları arasında zorunlu eğitimden sonraki eğitim süresi 1.5 yıl uzadı.
* Rapora göre OECD ülkeleri ortalaması alındığında gençlerin yüzde 39’unun gelecekte dört yıllık üniversite eğitimini tamamlaması bekleniyor. Türkiye’de bu oran yüzde 25.
* Brezilya, Çin, Meksika, Portekiz ve Türkiye’de 25-34 yaş arasındakilerin neredeyse yarısı lise eğitimi almadı. Türkiye Çin’den bir önceki sıraya yerleşerek sondan ikinci oldu. Geçen yıl ise Portekiz’den önce sondan ikinci olmuştu.
* Üniversite mezunları oranları 1995-2010 arasında artış gösterdi. 1995’ten bu yana en yüksek artış Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, İsviçre ve Türkiye’de yaşandı. Bu ülkelerde üniversite mezunu sayılarında yıllık artışlar yüzde 8 oranında seyretti.
 
‘5 yıl sonra en ön sıraya yerleşeceğiz’
Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Şakrak, OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim 2012” raporunu değerlendirdi. Şakrak, Türkiye’nin, üniversite eğitimine devam edenlerin sayısı bakımından geçen yıl sondan 2. sırada olduğunu, Türkiye’nin bu yıl bu sıralamanın 1 puan önüne geçtiğini kaydetti. Yükseköğretime katılma oranının her yıl yükseldiğini belirten Şakrak, “5 yıl sonra en ön sıraya yerleşeceğiz” dedi.
 
Milliyet