Müteahhitler “mektepli” olacak

İş Dünyası
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlik sektöründe özellikle son 10 yıldır dünya ölçeğinde başarılı olduklarını söyledi. Ülkedeki inşaat sektörünün, sta...
EMOJİLE

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlik sektöründe özellikle son 10 yıldır dünya ölçeğinde başarılı olduklarını söyledi.

Ülkedeki inşaat sektörünün, standartsız geliştiğini büyüdüğünü ve ilerlediğini savunan Tellioğlu, “Ülkemizde 300 bine yakın müteahhit var. Ancak müteahhitler arasında büyük farklar bulunuyor. Bir müteahhite bakıyorsunuz tüm standartları oluşturmuş, kurallara uygun inşaat yapıyor, dünya devleriyle yarışıyor, diğer müteahhitin ise hiçbir şeyden haberi yok. Türkiye bu noktada çok disiplinsiz çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Tellioğlu, sektördeki en büyük sorunun müteahhitler arasındaki “çürük elmalar” olduğunu dile getirerek, “Çok daha başarılı işler yaparız ama Türk müteahhitlerin yüzde 30’u sektörün kirli yüzü. Bu çürük elmaları ayırt etmemiz lazım. Müteahhitler arasındaki çürük elmalar da eğitimle ayrılacak. Çünkü müteahhitliğin taşıdığı sorumluluklardan habersiz, standartlara uymayan yapıların inşa edilmesi ve siyasi bürokrasinin de bazı durumlarda buna göz yumması nedeniyle çok büyük acılar yaşadık” dedi.

Üniversitelerde müteahhitlik eğitimi verilmesi için harekete geçtiklerini bildiren Tellioğlu, böylece eğitimli müteahhitler yetiştirileceğini söyledi.

Müteahhitlere verilecek dersler arasında iş güvenliği ve vergi hukuku gibi konuların olacağını anlatan Tellioğlu, “Türkiye’deki müteahhitlerin yaptıkları kusurlu işlerin yüzde 70’inin art niyet taşımadığını düşünüyorum. Bu hataların tamamen bilgi eksikliği nedeniyle gerçekleştiğine inanıyorum. Müteahhitlik okulunu ilk olarak Ankara’da başlatmayı planlıyoruz, daha sonra İstanbul, İzmir, Adana, Mersin gibi illerde devam etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, programın başarılı olması halinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da desteğiyle bu eğitimi mecburiyete dönüştürebileceklerini söyledi. Tellioğlu, böylece Bakanlığın, müteahhitlik sicili almak isteyenlere sertifika sorabileceğini vurguladı.

AA