İş dünyası birkaç yıldır Türkiye’de işe uygun eleman bulamama sorununu çeşitli platformlarda gündeme getiriyor. Ancak ABD’li dünyanın en büyük insan kaynakları şirketlerinden Manpower’ın yaptığı araştırma, Türkiye’deki sorunun küresel boyuta ulaştığını ortaya koydu. Şirketin 42 ülkede 37 bin işverenle yaptığı Yetenek Kısıtlılığı Araştırması’na göre Türkiye, işverenlerin açık pozisyonları doldurmada zorlandıklarını en fazla bildirdikleri 6. ülke oldu. Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 63’ü bu sorunu yaşadıklarını ifade etti. Dünyada en fazla var olan işe uygun eleman bulamadığını bildiren ülke ise yüzde 81’le Japonya oldu.
Japonya’nın lider olmasında hızla yaşlanan bir ülke olmasının en büyük paya sahip olduğu öngörülüyor. Ancak 6. Türkiye ve ilk 10’daki diğer ülkelere bakıldığında gelişmekte olan ülkelerde istihdam piyasasının hızlı büyüyen ekonomilere yetişemediği anlaşılıyor. Hindistan, Brezilya ve Kolombiya da üst sıralarda bulunuyor.
Habertürk’ün haberine göre Türkiye’de en çok elektrikçilik-kaynakçılık gibi işlerde ustalaşmış eleman bulunamıyor. Bunu nitelikli mühendisler takip ediyor. Sanayicilerin sıkça gündeme getirdiği kalifiye işçilik üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de nitelikli personelle doldurmakta en fazla zorluk çekilen ilk 10 işte iki ilginç pozisyon da bulunuyor. 8. sırada restoran ve otel çalışanları yer alıyor. İşverenler, Türkiye’de müdür ve üstü düzeyde yönetici bulamadıklarına da 10. sırada yer vermiş.
GENÇ NÜFUSTA SORUN VAR
Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 63’ü nitelikli eleman bulamadıklarını söyleseler de 42 ülke itibarıyla dünya ortalaması ise yüzde 36 seviyesinde bulunuyor. Manpower, araştırmayı 9 yıldır yapıyor. Bu yılki araştırmada ortaya çıkan yüzde 36’lık oranın 2007’den sonraki en yüksek seviye olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre dünyada işe uygun işgücü bulunamamasının bir numaralı sebebi teknolojik gelişimin çok hızlı seyretmesi oldu. Ayrıca dünya genelinde genç nüfusta beceri geliştirmede sorun yaşandığına dikkat çekiliyor.
Türkiye’de eleman bulamayan 10 iş kolu
1- Elektrik, kaynak ustası
2- Mühendis
3- Nitelikli işçi
4- Muhasebeci
5- Tekniker
6- Satış elemanı
7- Makine operatörü
8- Garson/Otel görevlisi
9- Halkla ilişkilerci/ İletişim sorumlusu
10- Müdür ve üstü seviyede yönetici