Başörtüsü mücadelesinin simge ismi Meclis yolunda

İş Dünyası
28 Şubat sürecinde öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden başörtüsü yasağı nedeniyle atılan ve yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyan Leyla...
EMOJİLE

28 Şubat sürecinde öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden başörtüsü yasağı nedeniyle atılan ve yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyan Leyla Şahin Usta,  7 Haziran’da milletvekili seçilerek başörtüsüyle Meclis’e girmeyi sabırsızlıkla bekliyor.

Uğradığı haksızlıklar sonucu Türkiye’de bir dönem “İnanca saygı, başörtüsüne özgürlük” gibi sivil itaatsizlik eylemlerinin başlatılmasını sağlayan Leyla Şahin Usta,  AK Parti Konya milletvekili adayı olarak seçmenlerden destek istiyor.

Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AK-DER) Başkanlığı görevini de yürüten 42 yaşındaki, iki çocuk annesi Usta, 28 Şubat’tan adaylık sürecine kadar yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Yasağa karşı mücadele yılları

Türkiye’ye döndükten sonra ayrımcılığa karşı kadın haklarını savunan sivil toplum oluşumunu başlattıklarını anlatan Usta, eğitim yılları ve sonrasında da öğrenci hareketlerinin içinde yer aldığını kaydetti.

Usta, hak ve özgürlükleri aramak için kurumsallaşmayı önemli gördükleri için mücadelelerini dernek çatısı altında sürdürmeye karar verdiklerini vurgulayarak, “Benim gibi başörtüsü sorunu yaşamış ve yasağa maruz kalan arkadaşlarla, kurucu üyeler arasında Sevgi Kurtulmuş’un da yer aldığı AKDER’i kurduk. O dönemde çeşitli etkinliklerle sesimizi duyurmaya çalıştık. ‘Beyaz yürüyüş’, ‘el ele eylemi’ni gerçekleştirdik. Bunlar çok ses getirmişti. Milyonlar sokağa çıkmıştı ama tek bir kişinin dahi burnu kanamadı. Çok başarılı oldu” diye konuştu.

“AİHM’in kararı siyasiydi”

Başörtüsü yasağını AİHM’e taşıyan kadın olarak tarihe geçtiğini, Avrupa’da açılan davanın sonuçları itibariyle ibretlik olduğunu iddia eden Usta, AİHM’de görülen davada Türkiye’den hakim olarak CHP Milletvekili Rıza Türmen’in katıldığını bildirdi.

Türmen’i eleştiren Usta,  “CHP zihniyetiyle orada başörtüsü yasağını savunduğu için ne kadar taraflı olduğunu görebiliyoruz. Maalesef o süreçte AİHM’den de siyasi bir karar çıktı” dedi.

 “Türkiye’de hala ayrımcılık var”

Türkiye’nin son yıllardaki kazanımlarının tam anlamıyla istenilen düzeye gelmediğine vurgu yapan Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda tam normalleşmiş sayılmayız. Seçim kampanyalarında görüyoruz. CHP’nin reklam filminde doktor, mühendis ve öğretmenden hiç başörtülü bayan yok. Temizlik personeli, tekstil işçisi veya tarlada çalışan başörtülü bayanı, figüran olarak kullanmışlar. Burada da hala ayrımcılığın devam ettiğini görüyorum. Bu çok üzücü bir şey. Burada yapılacak en önemli çalışma, başörtülü, açık ayrımını ve söylemini ortadan kaldırmaktır.”

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/