42 Bin 600 kişi bu programla iş sahibi oldu

İş Dünyası
Yaşar Üniversitesi Kariyer ve Mezunlar Merkezi’nin düzenlediği kariyer gününe katılan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Aktif İş Gücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Aslan, 2014 yılında İşbaşı Eğitim Progra...
EMOJİLE

Yaşar Üniversitesi Kariyer ve Mezunlar Merkezi’nin düzenlediği kariyer gününe katılan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Aktif İş Gücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Aslan, 2014 yılında İşbaşı Eğitim Programı’na katılan 60 bin kişiden yüzde 71’inin iş sahibi olduğunu söyledi.

Eğitim ajansı’nda yer alan habere göre, öğrencilerin de stajlarında, programdan yararlanabildiğini belirten Aslan, “Mezuniyet sonrasında en çok karşılaşılan deneyimsizlik problemini gidermeyi ve zorunlu stajlarını para da kazanarak yapabilmelerini sağlıyoruz. Programla; işsizlerin, kurumumuza kayıtlı işyerlerinde, daha önce edindikleri teorik bilgilerini pekiştirmelerini ve mesleki deneyim kazanmalarını sağlıyoruz. İşverene hiçbir mali yükü yok. İŞKUR, katılanlara aylık 950 TL’ye kadar cep harçlığı ödüyor, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de karşılıyor” dedi.

Yaşar Üniversitesi Kariyer ve Mezunlar Merkezi, İŞKUR işbirliğiyle Selçuk Yaşar Kampusu’nda, “Haydi gençler işbaşına” başlıklı kariyer günü düzenledi. Açılışta konuşan Yaşar Üniversitesi Kariyer ve Mezunlar Merkezi Müdürü Dr. Senem Yılmaz, öğrencilerin staj yaparken hem iş tecrübesi kazanmalarını hem de İşbaşı Eğitim Programı’ndan faydalanıp para kazanmalarını istediklerini belirtti. İŞKUR Aktif İş Gücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Aslan ise “Bir kişiyi işe alırken bakılan temel şeylerden biri öğrencilik süresince staj yapıp yapmadığı. Kişinin öğrencilik süresi içinde bu süreyi değerlendirip değerlendirmediği, iş disiplini kazanıp kazanmadığına bakılıyor. Bu program sizler için oluşturuldu, lütfen değerlendirin. Haftanın bir günü bile olsa, gün içinde bir işletmede kurallara uygun bir şekilde çalışma kültürünü alıp almadığınız çok önemli. Mezuniyet sonrasında, programınızın avantajı çok daha fazla öne çıkıyor. İş görüşmesi, tecrübesi gibi süreçleri daha öğrenciyken atlatmış oluyorsunuz. Bursunuz varsa o da kesilmiyor” dedi.

HEDEF 150 BİN KİŞİ
Başkan Mehmet Aslan, “Programın amacı, işsizlerin ve ilk kez işgücü piyasasına gireceklerin iş tecrübesi edinmeleri ve mesleki beceri kazanmalarının sağlanması. Diğer yandan da uzun süredir işsiz olan, iş bulma ümidi azalan kişilerin işgücü piyasasından uzaklaşması engellenmeye çalışılıyor. İşbaşı eğitimlerle bu kişilere yeni mesleki beceriler kazandırılarak daha kolay istihdam edilmelerinin sağlanması hedefleniyor. Yani hem işbaşı eğitim alan işsiz için, hem işbaşı eğitim veren işveren için olumlu katkılar söz konusu. Yalnızca öğrenciler değil, kuruma kayıtlı tüm işsizler bu programdan faydalanabiliyor. Geçen yıl, programa katılan 60 bin kişiden yüzde 71’i kalıcı bir iş sahibi oldu. Bunların SGK işveren payı da 42 aya kadar İşsizlik Ödeneği Fonu’ndan ödeniyor. 980 milyon kaynak ayrılan programda bu yıl hedefimiz 150 bin kişi, ilk dört ayda 47 bin kişiye ulaştık” diye konuştu.

İZMİR’DE ORAN YÜZDE 80

İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak ise “İnsanın pazartesi günü gidebilecek bir işinin olması çok önemli. Biz bunu çok daha yakından görüyoruz. Mesleklerin içeriği hızlı bir şekilde değişiyor, bunlara uyum için mezuniyete kadar kendinize artı değer katabilmeniz şart. Bir adım öne çıkmak için staj ve işbaşı eğitim programları çok önemli. İzmir, bu programı çok iyi değerlendiriyor. 2011’den bu yana programa katılan ve devam eden kişi sayısı 5 bin 688. Katılanların 3 bin 953’ü işe yerleştirildi. Bu yıl ilk dört ayda sayı 2 bini buldu. Halen devam edenler programı tamamladığında, kalıcı işe sahip olma oranı yaklaşık yüzde 80 olacak” diyerek İzmir’de iş sahibi olma oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi.

 İŞKUR STAJI İLE İŞ SAHİBİ OLDU

İşbaşı Eğitim Programı’ndan faydalanan ve bitirdiğinde Yaşar Holding’de İnsan Kaynakları Uzmanı olarak işe başlayan Özge Akay da deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Akay, “İktisat okudum, birçok arkadaşım gibi iş aradım. İlk karşıma çıkan deneyimsizlik problemi oldu. İŞKUR’a kayıt oldum ve danışman atandı, birçok konuda destek sağladılar. Bir firmadan İŞKUR İşbaşı Eğitimi teklifi aldım. Kendi bünyelerinde işe almış gibi değer gösterdiler. Eğitimimin sonunda birçok firmadan aranmaya iş teklifi almaya başladım. Harçlık alıyordum, bu sayede yüksek lisansa da başladım. Beşinci ayda Yaşar Topluluğu ile tanıştım ve işe başladım. Şimdi işe alım süreçlerini yönetiyorum. Öğrencilere, yeni mezunlara kendi yaptığım İŞKUR stajını öneriyorum. Ben bu sayede işe başladım. Birçok arkadaşımın önüne geçtiğimi düşünüyorum. “ dedi.

 İşbaşı Eğitim Programı, 160 güne kadar düzenlenebiliyor, günde en az 5 saat olarak işveren ve öğrencinin kabul etmesi ve günde 8 saati aşmamak üzere uygulanabiliyor. Katılımcılar, işyerini kendi bulabilecekleri gibi İŞKUR’a da başvurup programdan yararlanmak isteyen bir işverene bağlı işyerinde katılım sağlayabiliyor. En az 2 sigortalı çalışana sahip olan işyerlerinde düzenlenebilen program kapsamında, işverenlerin 2 ile 10 arasında çalışanı varsa 1, 11 ve üzerinde çalışanı varsa çalışan sayısının onda biri  kadar katılımcı alabilme hakkı bulunuyor.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/