Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2010 KPSS soruşturması kapsamında bütün Bakanlık ve kurumlara yazı gönderildi. Başsavcılık yazıyla, Bakanlık ve kurumlara soruşturma kapsamındaki 3 bin 227 şüpheli arasında yer alan personellerinin isimlerini bildirdi.
Yazıyla birlikte Bakanlıkların KPSS şüphelileri arasında yer alan personeller hakkında idari soruşturma başlatacağı öğrenildi. İdari soruşturma sonucunda meslekten çıkarılma başta olmak üzere disiplin işleminin gündeme gelmesi bekleniyor.
YAZI GİTTİ
Sabah’ın haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2010 KPSS soruşturmasında sona gelinirken soruşturma kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere bütün Bakanlık ve bazı valilik, kaymakamlık, belediyeler ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, AFAD, Türkiye Atom Enerjisi kurumu, İSKİ, DSİ, MTA, Et ve Balık Kurumu, İŞKUR, TRT gibi kurumlara yazı gönderildi.
İDARİ SORUŞTURMA
Yazıda Bakanlık ve kurumlara soruşturma dosyasındaki 3 bin 227 şüpheli arasında bulunan çalışanlarının isimleri bildirildi. Ayrıca savcılık yazısında, bu kurumlarda memuriyette olan şüphelilerin ‘hangi yıl ki KPSS puanıyla görevde oldukları ve hangi birimlerde görev yaptıkları’ soruldu.
Yapılan operasyonlar kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler hakkında kurumları tarafından idari soruşturma başlatılmıştı. Yazıyla birlikte Bakanlık ve kurumlarda memuriyeti devam eden KPSS şüphelileri hakkında idari soruşturma başlatacağı öğrenildi.
Memurluktan atılacaklar
Daha önce de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak yeni düzenleme ve yürüyen yargı süreçleri KPSS soruşturmasında şüpheli olan ve memuriyette bulunan yaklaşık 2 bin 500 memurun ihracını gündeme getirmişti. Düzenleme hayata geçerse bu şüpheliler memuriyette aldıkları maaşları yasal faiziyle birlikte geri ödemek zorunda da kalacak.
FETÖ Kaynak’ının 12 şirketine daha kayyum
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması” (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla 18 Kasım’da Kaynak Holding’e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe atanan kayyumların göreve başlamasının ardından 12 şirket daha tespit edildi.
Hakimlik kararıyla İstanbul’da, Kaynak Kağıt ve Kaynak Medya AŞ’nin de aralarında bulunduğu Üsküdar ve Bağcılar’daki 10 şirket ile Ankara’daki 2 şirkete eş zamanlı arama yapıldı. Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği’de söz konusu 12 şirket için, terör örgütüne finansal destek sağladıkları gerekçesiyle kayyum atanmasına karar verdi.
Hakimlik kararında, Kaynak Holding’e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe atanan kayyumların söz konusu 12 şirkete de kayyum olarak atanmasına hükmetti. Eski yöneticilere, görevden alındıklarına dair karar tebliğ edilmesinden sonra 7 kayyum görevlerine başladı. Ayrıca, hakimlik kayyum maaşlarının 2 bin lira olmasına hükmetti.