15. Ankara Caz Festivali

Albümler
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Bilkent Konser Salonu ve Türk Amerikan Derneği Salonu´nda gerçekleştirilecek festivalde 15 konser ve çeşitli etkinlikler yer alıyor. Orhan Osman Turkophony All sta...
EMOJİLE

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Bilkent Konser Salonu ve Türk Amerikan Derneği Salonu´nda gerçekleştirilecek festivalde 15 konser ve çeşitli etkinlikler yer alıyor. Orhan Osman Turkophony All stars feat. Dave Weckl – Kai Echardt, Okay Temiz feat. Doudu Ndiaye Rose ve Yamar Thiam, Volkan Öktem feat Laço Tayfa, Burhan Öçal & Tuluğ Tırpan DUO ve Tamburi Mundi gibi sentez projelerinin yanında Kerem Görsev Trio feat Allan Harris, Ferit Odman Quintet ‘Autumn In New York’ feat. Vincent Herring, Michiel Borstlap Trio feat. Gene Jackson gibi standart caza yakın projeler 25 Şubat tarihine kadar cazseverlerle buluşacak.

2 Şubat’ta Türkiye’nin en sevilen büyük orkestralarından Hava Kuvvetleri Komutanlığı Cazın Kartalları Orkestrası ve Durul Gence konseriyle başlayan festivalin programı şöyle:

8 Şubat’ta Okay Temiz’in doğum günü için bir konser var. Senegal’in dünyaca ünlü ritim hocası Doudou N’diaye Rose, “talking drums” ustası Yamar Thiam ve her iki ülkeden seçkin sanatçı grubuyla Türk ve Afrika ritmlerinin nefes kesen performansları bir arada dinlenebilecek.

11 Şubat’ta Burhan Öcal ve Tuluğ Tırpan Paganini’nin eserlerini yorumlayacakları konserle seyircilerin karşısında olacak. Caz, klasik müzik ve dünya müziğinin keyifli bir senteziyle Paganini’nin mirasına yeni bir kimlik kazandıracaklar.

Avusturya cazının yeni yüzü olarak adlandırılan grup Michaela Rabitsch & Robert Pawlik Quartet 15 Şubat’ta sahne alıyor. Güçlü bir vokal ve aynı zamanda trompet virtüözü Michaela Rabitsch “günümüzün kadın Chet Baker’ı” olarak tanınıyor. Aynı gün Hintli müzisyen, bir veena ustası ve dansçı Ragunath Manet, geleneksel Hint müziğiyle caz tınılarını sentezlediği projesinin canlı performansıyla katılıyor festivale.

16 Şubat’ta Tamburi Mundi –Project: The Rhythms in Dialogue, ritmin kültürler arası diyaloguna çok iyi bir örnek veriyor. Yine aynı gün Kuzey Afrika- İtalyan sentezi Odwalla grubu müzik ve dansları ile bir gösteri sunacak.

17 Şubat’ta piyanist Michiel Borstlap triosuyla son albümü Blue’yu festival izleycileri için çalıyor. Borstlap’a birçok caz efsanesine ritmleriyle nabız vermiş davulcu Gene Jackson eşlik ediyor.

Türk cazının genç ve yetenekli davulcularından Ferit Odman New York’ta kaydettiği 2. albümü Autumn in New York ile 18 Şubat’ta sahne alıyor. Konserde Odman’a Amerikalı ünlü saksofoncu Vincent Herring eşlik edecek.

Festivalin son haftası 23 Şubat’ta Kerem Görsev Trio & Allan Harris konseriyle başlayacak. Davulda Ferit Odman ve kontrbasta Kağan Yıldız ise konserin diğer yıldızları.

24 Şubat’ta Portekizli grup Alexandre Frazão TGB Project rock tadındaki progresif caz albümlerinden parçalarıyla katılıyor festivale. Tuba, gitar ve davuldan oluşan üçlü dünya cazından farklı bir nabız duymak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir konser verecek.
Yine aynı gün, günümüz cazının efsane davulcusu Dave Weckl’ın dahil olduğu bir sentez proje, Orhan Osman Turkophony All Stars sahne alıyor. “Buzuki Orhan” Osman’ın Anadolu ritmlerini dünya müzisyenleriyle yorumladığı projede birçok kıymetli müzisyenin yanısıra bas gitarın yıldızlarından Kai Eckhardt da yer alıyor.

25 Şubat’ta Festivalin kapanış konserini Volkan Öktem ve efsane grup Laço Tayfa yapıyor. Volkan Öktem’in Festival’e özel hazırladığı bu konserde Karadeniz’den Trakya’ya geleneksel müzikler caz, funk, reggea gibi batı formlarına karışıyor.