Geçmiş yılların Eurovision fatihleri Dima Bilan-Julia Volkova ikilisini 10 puan geride bırakarak Rusya’yı temsil etme hakkını kazanan yaş ortalaması yüksek Buranovskiye Babushki topluluğu, yarışmanın gündemine oturdu.
VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN…
Eurovision Şarkı Yarışmasının yarı finali için geri sayım sürerken, ülkeleri temsil edecek parçalar da birbiri ardına belirleniyor. Önceki yıllarda farklı gruplarla yarışmaya katılarak Rusya Federasyonu’na derece kazandıran Dima Bilan-Julia Volkova ikilisini 10 puana yakın farkla geride bırakan, yaş ortalaması yüksek kadınlardan kurulu Buranovskiye Babushki topluluğu yarışmanın gündemine oturdu.
Ülkelerini yarı finalde temsil edecek isimler edecek isimler birbiri ardına belirlenirken, Rusya Federasyonu adına temsilci olacağı yorumları yapılan Dima Bilan-Julia Volkova ikilisinin yenilgisi Eurovision takipçilerini şaşırttı.
Rusya adına yarışacak ismin belirleneceği seçmede 25 aday yarışırken, yaş ortalaması 70 olan ve aralarında 86 yaşındaki bir üyenin de bulunduğu Buranovskiye Babushki topluluğu, ”Party For Everybody” adlı parçayla ipi göğüsledi. 2006 Eurovision Şarkı Yarışmasında ”Never Let You Go” adlı parçayla ikinci olan, 2008 yılında da ”Believe” adlı şarkıyla ülkesini temsil ederek Rusya’ya ilk birinciliğini kazandıran Dima Bilan, Eurovision’da üçüncü olan T.A.T.U topluluğu üyelerinden Julia Volkova ile düet yaparak elini güçlendirmesine karşın, Rus ninelere yenildi. Yerel çizgiler taşıyan Buranovskiye Babushki grubu, seçmelerde 38.51 puan alırken, Bilan-Volkova ikilisi 29.25 puanda kaldı.
‘Nefret etmeyin, şovun tadını çıkarın’
Eurovision Şarkı Yarışmasının resmi internet sitesinde Rusya’nın temsilcisini sevenlerle, İngiltere’nin 75 yaşındaki temsilcisi Engelbert Humperdinck gibi kıyasıya eleştirenler karşı karşıya geldi. Parçanın eğlenceli olduğunu düşünerek Buranovskiye Babushki topluluğuna şans verilmesini isteyenler bulunurken, bunun karşıtları da Dima Bilan-Julia Volkova ikilisinin yarı finale gitmesinin daha doğru bir karar olacağını savunuyor. Rus dinleyicisinin bir kısmı da kültürlerini yansıtan parçayla yarışmaktan memnun olurken, sitedeki yorumlardan bazıları şöyle:
-”Bu sevimli nineler neşeyle ve pozitif enerjiyle dolu. Dima sıkıcı olabilirdi. Eurovision’u zaten kazanmış birinin neden yarışmaya gitmesi gerekiyor ki? Belki de onların popülaritesi önlerini kesti. Lütfen nefret etmeyin ve şovun tadını çıkarın” (LjupcoMKD-Makedonya)
-Rusya’nın böyle bir seçim yaptığına inanamıyorum” (Smith)
-”Bence Rusya yeni bir yol seçti. Dima gibi pırıltılı şarkıcılar yerine bu kararı verdi. Şimdi Avrupa’nın buna nasıl tepki vereceği önemli. Sonuçta, Rusya kendi kültüründen öğeler taşıyan bir şarkıda karar kıldı” (Euroboy-Rusya Federasyonu)
-Bence final kalitesinde değiller” (Armenian Fan-Ermenistan)
-”İnanılmaz seçim. İyi şanslar Rusya” (Konstantinos-Yunanistan)
-”Hayal kırıklığına uğradım” (Alizade Gamar-Azerbaycan)
-”Tamam, ben Rus’um ve bunu çok sevdim. Babushki birçok sanatçı gibi para için şarkı söylemiyor. Kendileri için söylüyor. Avrupa’nın bunu anlayıp anlamayacağını ise önemsemiyorum. Bu bizim kültürümüz ve onunla gurur duyuyoruz” (CutAnn-Rusya Federasyonu)
-”Rusya adına üzgünüm. Dima ve Julia’yı görmek harika olurdu. Buranovskiye Babushki’nin finale çıkabileceğini hiç sanmıyorum” (Sarahzade-Azerbaycan)
-”Dima’yı istiyoruz-TheEurovisionfreak-İsveç)
-”Bu seçimden çok mutlu oldum. Sonunda tamamı İngilizce olmayan bir şarkı çıktı ve geleneksel, evet en azından kısmen. Eurovision bence farklı ülkelerin kendi kültürlerinden öğelerle yarıştığı bir yer olmalı. Bence onlar harika. Umarım finale de ulaşırlar. Haydi Babushki”
‘FELAKET’
-”Bence felaket. Başka birşey demeye de gerek yok”
-”Artık Engelbert (İngiltere’nin temsilcisi Engelbert Humperdinck) kimi yenmeyi gerektiğini biliyor”
-”Neden insanlar onları yargılıyor. Bu bir şarkı değil, eğlenceli değil, çok yaşlı veya değil diye sorgulayıp duruyorlar. Bu beklenmeyendi, çünkü Rusya’nın başka bir temsilci göndermesi bekleniyordu. Ben bu nineleri sevenlerdenim. Bence sempatik, eğlenceli ve inanılmazlar” (Jajceboy-İsveç)
-”Ben bu yaşlı kadınlara saygı duyuyorum. Ama hayır, bu Eurovision için değil. Yine de Dima ve Julia’dan daha iyi. Tüm ülkelere başarılar diliyorum” (CanNr1-Almanya)
-”Eğlenceli, çılgın, ama iyi değil” (Sergioserbia-Sırbistan)
-”Yaşlı oldukları için kazandılar”-
-”Bu şaka mı? Rusya onları seçerken ne düşünüyordu?” (Rubens27)
-”Şarkı söyleyemiyorlar. Yaşlı oldukları için kazandılar ve bunun eğlenceli olması gerekir. Oysa ki bence eğlenceli değil. Rusya için bir ayıp. Çok zayıf bir parça” (Murry-Hollanda)
-”Bence bu yaşta parti yapmamaları lazım (parçanın isminin herkes için parti anlamına gelmesini kastediyor)-(Senilbuu-Almanya)
-”Bana kalırsa çok eğlenceli Rusya. Meksika’dan 12 puan” (AlanVo2-Meksika)
-”Rusya’nın Engelbert’e yanıtı. İyi şanslar” (Blinky26)
-”Eğer Eurovision’u kazanırlarsa şok olacağım” (Kostak7-Rusya Federasyonu)
-”Humperdinck artık yarışmada kendi yaşında sohbet edecek birilerini buldu” (AcaJossow-Sırbistan”
İtalya’nın temsilcisi stüdyoda
İtalya’yı Eurovision Şarkı Yarışmasında temsil edecek olan Nina Zilli, daha önce San Remo’da seslendirdiği ”Per Sempre” adlı parçanın yeni versiyonu üzerinde çalışıyor. Ferzan Özpetek’in ”Serseri Mayınlar” adlı filminde de bir parçası bulunan şarkıcı, parçanın bir kısmını da İngilizce yorumlayacak.
Geçen yıl Azerbaycan’ın ardından Raphael Gualazzi’nin ”Madness of Love” adlı parçasıyla ikinci olan İtalya’nın bu seneki yarışmadaki umudu olacak Nina Zilli, yarı final için San Remo Yarışmasında yorumladığı parçada karar kıldı.
İtalya’nın kuzeyindeki Piacenza’dan çıkan ve ünü giderek Avrupa çapında yayılan Zilli, kendisini ”1960 ve 70’li yılların etkisindeki bir müzik aşığı” olarak tanımlıyor. Roberto Casalino ile Nina Zilli’nin imzasını taşıyan ”Per Sempre” adlı parça, Nina Zilli’nin ”L’Amore e Femina” adlı albümünde de bulunuyor.
Eurovision Şarkı Yarışmasının sitesinde yorumcuların büyük ölçüde beğenisini kazanan parça, önceden San Remo Yarışmasında seslendirilmesi nedeniyle müzikseverlerin kulağına tanıdık geliyor. Bazı dinleyiciler, parçanın İngilizce’ye çevrilecek olmasına tepki gösterirken, Nina Zilli de birçok yorumda tarz olarak geçen yıl hayatını kaybeden Amy Winehouse’a benzetiliyor.
Slovakya’dan 25 yaşında temsilci
Slovakya’yı yarı finallerde 25 yaşındaki rock şarkıcısı Max Jason Mai, ”Don’t Close Your Eyes” adlı parçasıyla temsil edecek.
Genç ve yetenekli bir yıldız olduğu belirtilen Mai, şarkılarının sözlerini yazıp bestelerini de kendi yapıyor. Aynı zamanda ritm gitarist olan Mai, kendisini ”esprili insanları seven ve spor, yoga, doğa gibi hayattaki güzel şeyleri seven biri” olarak tanımlıyor. Müziğinde Led Zeppelin, Whitesnake, Alter Bridge, 30 Seconds To Mars, Dream Theater, Metallica gibi topluluklardan esinlendiğini ifade eden genç yıldız, klasik müzik bestecisi Antonin Dvorak’ın da ilham kaynakları arasında yer aldığını belirtiyor.
Eurovision Şarkı Yarışmasının yarı finali 22 Mayıs’ta, finali 26 Mayıs’ta Bakü’de gerçekleştirilecek.