Sanat Müziği Tarihe mi Karışıyor?

Yerli Müzik
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, artık Türk Sanat Müziği‘nin icra edilmediğini savunarak, bundan üzüntü duyduğunu söyledi.    Türk Sanat Musikisi bestekarı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, ...
EMOJİLE

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, artık Türk Sanat Müziği‘nin icra edilmediğini savunarak, bundan üzüntü duyduğunu söyledi.   

Türk Sanat Musikisi bestekarı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, 83 yıllık hayatına sığdırdığı yüzlerce eserini genç nesile bırakacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yavaşça: Artık TSM icra edemiyoruzKırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Ataköy’de eşi Ayten Yavaşça ile yaşamını sürdüren ünlü bestekar Yavaşça, ilerlemiş yaşına rağmen yeni eserlere imzasını atmaya devam ediyor.

Yavaşça, küçük yaşlarda aldığı derslerle müzikle tanıştığını belirtti. 8 yaşındayken öğretmeni Zihni Çelikalp‘ten keman dersleri aldığını ifade eden Yavaşça, şunları söyledi:

”Daha sonraki çalışmalarım hep kendimi geliştirmek için oldu. İstanbul’a geldikten sonra ise birçok üstattan eğitim aldım. İstanbul Belediyesi Konservatuvarı, İleri Türk Musikisi Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kurumlarda şarkı söyleme kabiliyetimi ve musiki bilgilerimi geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan sınavı kazanarak İstanbul Radyosu’nda solist oldum” diye konuştu.

TRT bünyesinde danışma, denetleme ve repertuvar kurullarında üyelik ve başkanlık gibi önemli görevler üstlendiğini hatırlatan Yavaşça, ”1967’den bu yana solistliğin yanında koro yöneticiliği ve belirli zaman aralıklarıyla radyoda stajyerlerin eğitmenliğine katkı sağladım” dedi.

Prof. Dr. Yavaşça, küçük yaşlarda gönlünde taht kuran Türk musikisinin yaşatılması için 1940’lı yıllarda başladıkları çalışmalarının 1976 yılında sonuç verdiğini kaydederek, şöyle dedi:

”Devlete bağlı ilk konservatuvarın kurulması için birçok yere başvurduk. Bazen kapılardan kovulduk. 36 yıllık mücadelenin ardından 1976 yılında devlete bağlı ilk konservatuvarı kurduğumuzda büyük mutluluk yaşamıştık. Daha sonra Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın yönetim kurulunda ve öğretim kadrosunda çalıştım. Konservatuvarın YÖK yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlanmasının ardından danışma biriminde görevime devam ettim. Daha sonra ise İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’na profesör olarak atandım.”

83 yıllık hayatında yüzlerce esere imza attığını dile getiren Yavaşça, ”Bu eserlerimi genç nesillere bırakacak olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, artık Türk Sanat Müziği’nin icra edilmediğini savunarak, bundan üzüntü duyduğunu kaydederek, ”Biz ulus olarak değerlerimize sahip çıkamıyor, bir bir kaybediyoruz. Bundan Türk musikisi de nasibini aldı. Bunda musikinin bir günahı yok, tamamen yanlışların etkisi var” şeklinde konuştu.

Yavaşça, bugüne kadar 630’dan fazla esere imza attığını da sözlerine ekleyerek, bu eserlerin değerinin bilinmesi gerektiğini kaydetti.