Hitit Müziği Gün Yüzüne Çıkıyor

Yerli Müzik
Anadolu’nun en köklü uygarlıklarından Hititlerin çalgıları ve müziği, 3 bin 700 yıl sonra tekrar gün ışığına çıkıyor. ”Hattuşa Orkestrası” 26 Eylül‘de ODTÜ Kemal Kurdaş Salonu,...
EMOJİLE

Anadolu’nun en köklü uygarlıklarından Hititlerin çalgıları ve müziği, 3 bin 700 yıl sonra tekrar gün ışığına çıkıyor. ”Hattuşa Orkestrası” 26 Eylül‘de ODTÜ Kemal Kurdaş Salonu, 28 Eylül‘de Çorum Devlet Tiyatrosu Sahnesi ve 2 Ekim‘de Portekiz‘de konser verecek. 

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, ODTÜ, Devlet Tiyatroları, Opera ve Bale Çalışanları Vakfı’nın (TOBAV) ana ortaklıklarında hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan ”KaleidoscopEurope” projesi kapsamında, ”Hattuşa” etkinliği düzenlenecek.

Etkinlik kapsamında, Türk, İtalyan, Macar ve Portekizli müzisyenleri bir araya getiren ”Hattuşa OrkestrasıAnkara, Çorum ve Portekiz‘de konser verecek.

Hititlerin pek bilinmeyen ”müzik uygarlığını” ortaya çıkaracak konserlerde, sanatçılar bu Anadolu uygarlığının yerel kıyafetleriyle sahneye çıkacak ve arkeolojik bulgulardan yola çıkılarak yeniden hayata döndürülen orijinaline çok yakın Hitit çalgılarını seyirciyle buluşturacak. Yüzyıllardır sessizliğe gömülen Hititlerin lir, arp, bağlama, kaval, çifte kaval, boru gibi üflemeli aleti, davul, darbuka ve çalparadan oluşan 11 çalgısının nağmeleri, 3 bin 700 yıl sonra ilk kez bu konserle duyulacak.

Çalgılardan çıkan özel seslere göre Ertuğrul Bayraktarkatal tarafından bestelenen eserin çalınacağı konserde ayrıca, hem Anadolu’nun hem de Avrupa’nın yerel ezgileri buluşacak, aynı eserde yeniden yorumlanacak.

Etkinliğin yazarı ve yönetmeni Oğuz Elbaş, projenin 15 yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Çalgıların ölçümlerinin ODTÜ‘de yapıldığını, üretimini İstanbul Teknik Üniversitesinden hocaların üstlendiğini anlatan Elbaş, imalatın 6-7 ay sürdüğünü bildirdi.

Elbaş, Hititlerde dini törenlerde müziklerin çok önemli olduğunu ve herhangi bir aksiliğin Tanrıya hakaret olarak görüldüğünü dile getirerek, bu nedenle törenlere günler öncesinden hazırlanıldığını ve Hitit müzisyenlerinin alanlarında profesyonel olduğunu kaydetti. 

Hitit çalgıları hakkında o döneme ait kabartmalar ile yazıtlardan bilgi edindiklerini ifade eden Elbaş, ”Ortaya ilginç bir ‘sound’ çıktı. Bunlar günümüz sanatını etkileyebilir. Bazı üreticiler bu çalışmayı takip ediyor” dedi.

Bazı Hitit geleneklerinin halen Anadolu’da sürdüğünü belirten Elbaş, sazların üzerine püskül bağlamının Hititlere dayandığını, Çorum’daki evlilik geleneğinin Hititlerinki ile hala aynı olduğunu söyledi. Elbaş, ”Ölen adamın karısının kardeşine verilmesi Hitit geleneğidir. Üç etek, çarık gibi giysilerde benzerlikler var” diye konuştu.