Caz Festivali Başlıyor!

Yerli Müzik
17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 50’yi aşkın konserde 300’ün üzerinde sanatçıyı müzikseverlerle buluşturmaya hazır. Yarın akşam The Marmara Esma Sultan‘da yapılacak açılış tö...
EMOJİLE

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 50’yi aşkın konserde 300’ün üzerinde sanatçıyı müzikseverlerle buluşturmaya hazır. Yarın akşam The Marmara Esma Sultan‘da yapılacak açılış töreni ve konseriyle başlayacak olan festivalin müzik cd’si müzik marketlerdeki yerini alacak. Festivalin bu yılki yaşam boyu onur ödülü de caz müzik yazarı ve radyo programcısı Hülya Tunçağ‘a verilecek.

Uluslararası İstanbul Caz Festivali, ilk gençlik yıllarını yavaş yavaş geride bırakıyor. Festival, kendisine pek çok kez ‘daye’lik yapmış olan Esma Sultan Yalısı‘nda yarın 17. yaşına girecek. Garanti Bankası’nın 13. kez sponsor olduğu festival yine İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenleniyor. Yarın akşam saat 20.30’da ‘yerli’ cazcılarla yapılacak açılıştan sonra yirmi günlük festival süresince 300’ü aşkın sanatçıyla gerçekleştirilecek 50’nin üzerinde konser ‘jazz’gırları bekliyor. Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Müzesi, İstanbul Modern, İstinyepark, Salon, Sepetçiler Kasrı ve The Marmara Esma Sultan‘ın ev sahipliği yapacağı festivalin yirmi günlük programına sizin için göz attık.

3 Temmuz’da genç cazcıların buluşma etkinliği olan Tünel Şenliği, pazar günü de 11.00 ile 16.00 arasındaki Caz Vapuru ile festival, salonlardan müzelerden sıyrılıp Boğaz’ın sularıyla buluşacak. 6 Temmuz’daki Edith Piaf esintili konser, festivalin ilk ‘patlaması’ olacak gibi. Aile boyu müzisyen Wainwright’ların kızları Martha Wainwright, tutkulu ve acı dolu Piaf şarkıları seslendirecek. Bir sonraki akşam 16 Grammy ödüllü ünlü caz piyanisti Chick Corea, Feedom Band‘la birlikte Harbiye Açık Hava‘da temmuz akşamında bir caz rüyası yaşatabilir.

8 Temmuz’da Arkeoloji Müzesi‘nin avlusunda bir ‘eski dost’ bekliyor festival takipçilerini. Geçtiğimiz yıl Marcus Miller ve Victor Wooten ile müzikseverlerin karşısına çıkan ‘basçı’ Stanley Clarke bu kez, kendi grubuyla geliyor. Sonraki akşam trompetle havaya girmek isteyenlere İtalyan usta-çıraklar Enrico Rava-Stefano Bollani ikilisi Aya İrini konseri tavsiye olunur.

İlgilisine ikinci haftasonunda da müzik partileri bir alternatif oluştururken 12 Temmuz akşamındaki Fahir Atakoğlu, El Nego ve Alain Caron‘un ‘buluşması’ bir ara seçenek olabilir. Festivalin ağır topları biraz sonlara saklanmış. 15 Temmuz’da ‘yıllanmış’ Tony Bennett, Şakir Eczacıbaşı anısına Harbiye Açık Hava’da bir nostalji rüzgarı estirecek. Bennett öncesi sahne alacak Kerem Görsev Trio da festivalcilerin ‘tanış’ı. Bir gün sonra ise ortalığı hareketlinderecek bir isim var: Grace Jones. Yine aynı mekânda, ancak bu kez sahne şovunun da yer alacağı daha ‘farklı’ bir konsere hazır olmak gerek.

Bennet ve Jones’un ardından festivalin sondan bir gün önceki programı ise cazı günümüze taşıyor. R&B ve soul müziğin güçlü seslerinden Seal, son yıllarda hit olan parçalarını seslendirecek. Festivalin kapanışı ise caz ve flamenkoyu İspanyol-Latin müziğiyle buluşturan, konserlerinde de seyirciyle çok yakın ve sıcak bir alışveriş kuran Buika’nın sesiyle yapılacak.

Yaşam boyu Onur Ödülü’nün Türkiye’deki ilk caz programını yapan yazar ve radyo programcısı Hülya Tunçağ‘a verileceği festivalin müzikseverlere bir de ‘rutin’ bir haberi var. Festival boyunca sahne alacak sanatçıların parçalarının yer alacağı 17. Uluslararası Caz Festivali müzik cd’si müzik marketlerdeki yerini alcak.