Önceki örneklerden farklı 3 bin yıllık mızraplı alet, göçebe kültürüyle ilgili önemli bilgiler veriyor..
NTV Tarih dergisinin Mart 2011 tarihli 26. Saşısında yer alan Farshid Iravani Ghadim imzalı habere göre, Önasya’nın en eski müzik aletlerinden biri Kuzeybatı İran’ın Azerbaycan ile sınır bölgesindeki Caferabad köyü yakınlarında yer alan bir kurganda bulundu. Santur enstrümanın dedesi denibilecek kaplumbağa kabuğundan yapılmış…
Genellikle yüzey toprağı seviyesinin 1-2 metre altına hediyelerle birlikte gömülen bireylerin üzerine yığılan toprakla belirgenleştirilen ortalama 30-40 m. çapında ve 1-2 m. yükseliğindeki kurganların Avrasya coğrafyasına özgü bir mezar türü olduğu ve özellikle göçebe halkların ölü gömme geleneklerini yansıtmaları açısından çok önemli olduğu hatırlatılan haberde kurganlara gömülmüş bireylerle birlikte ele geçen buluntular, aslında göçebe oldukları için kullandıkları eşyaları ve dolayısıyla yaşam tarzlarını pek bilemediğimiz bu insanlar hakkında önemli bilgiler vermekte olduğu belirtiliyon.
2010’un Kasım ve Aralık aylarında Farshid Iravani Ghadim başkanlığında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda toplam sekiz kurganda çalışıldığı belirtilirken en ilginç bulgunun söz konusu müzik aleti olduğuna dikkat çekiliyor.
Dergide konuyla ilgili bilgiler şöyle ifade ediliyor:
VIII numaralı kurganda bir kaplumbağa kabuğu ile kemikten şekillendirilmiş bir mızraptan oluştuğu sanılan bir müzik aletine ait kalıntılar saptandı.
Kullanıldığı dönemde kaplumbağa kabuğunun alt kısmına gerilmiş telleri olduğu tahmin edilen müzik aletinin, yuvarlak parmak tutamağına sahip kemik mızrapla çalındığı düşünülüyor.
Kemik mızrabın, kaplumbağa kabuğunun içinde ele geçmiş olması her iki öğenin birbiriyle ilişkisine işaret ediyor.
Usta bir işçiliğe sahip olan ve kullanımdan dolayı kenarlarının aşınmış olduğu gözlenen kaplumbağa kabuğu 18 cm. uzunluğunda ve 15 cm. genişliğinde. Gerçekleştirilen arkeozoolojik incelemeler sonucunda Testudiniade sp ailesinden bir kaplumbağaya ait olduğu anlaşılan kabuk topraktan arındırılınca içinden 7.8 cm. uzunluğunda kemik mızrap çıktı.
İran kronolojisine göre Demir II dönemine (MÖ 1200-850) tarihlendi- rilen bu müzik aleti, Önasya betimleme sanatından bilinen telli çalgılardan mızraplı olması bakımından farklılık gösteriyor.
Özellikle Mezopotamya ve Güney Anadoluda ele geçmiş kabartmalar üzerinde resmedilmiş bu çalgıların bugüne değin hiçbirinin arkeolojik kazılarda ele geçmediği düşünüldüğünde, VIII. Kurgan müzik aletinin önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor.
(Haber 7)