Barış Manço’yu Hiç Unutmadık

Sanatçılar
7’den 70’e bütün insanların beğendiği isim olan Barış Manço‘nun aramızdan ayrılışının üzerinden tam 11 yıl geçti. Barış Manço, 1999 yılında 31 Ocak’ı 1 Şubat’a bağlayan g...
EMOJİLE

7’den 70’e bütün insanların beğendiği isim olan Barış Manço‘nun aramızdan ayrılışının üzerinden tam 11 yıl geçti. Barış Manço, 1999 yılında 31 Ocak’ı 1 Şubat’a bağlayan gece, geçirdiği kalp krizi sonucunda hayata veda etti. Onun ölümüyle çocuklar Barış abisiz kaldı. O gün daha dün gibi aklımda Barış Manço‘nun öldüğünü öğrendiğimde bende gözyaşlarımı tutamamıştım. Şimdi tüm çocuklar Barış abilerine verdiği sözü tutuyor… Her akşam dişlerini fırçalıyor, yatmadan önce büyüklerine ‘iyi geceler’ diyor. Karşıdan karşıya geçerken önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakmayı unutmuyorlar.

Manço, şarkısında olduğu gibi ‘‘Güz yağmurlarıyla bir gün göçtün gittin, inanamadık Gülpembe…’’ diyordu.

Söyledikleri aynen yaşandı. Hiç beklenmedik anda vefat ederek herkesi üzen Barış Manço için on binler bir olup onu kendi şarkısıyla uğurladı. Türkiye’de böyle bir uğurlama çok az kişiye nasip olmuştur.

"Dönence","Kol Düğmeleri", "Gülpembe", "Unutamadım", "Dağlar Dağlar" gibi unutulmaz eserlere imza atmış, sadece kendi kuşağını değil, ardından gelen kuşakların da hayranlığını kazanmış, Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından Barış Manço’yu ölümünün 11. yılında saygıyla anıyoruz. Onun başarılarla dolu hayatını on5yirmi5.com okurları için derledik…

İşte Barış Manço’nun başarılarla dolu hayatı…

Barış Manço 2 Ocak 1943’te İstanbul Moda‘da doğdu. Soyadı soylarının dayandığı Konyalı Karamanço aşiretinden gelir. Türkiye’de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucu üyelerindendir. Müziğe başlangıcı Galatasaray lisesinde olmuştur.

Eğitimini Belçika Kraliyet Akademisi‘nde almıştır. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı ve Barış Manço, kimi şarkılarını günlük hayatından aldı. “Domates, Biber, Patlıcan”, buna bir örnektir.

İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarında doğan Barış Manço, ailesinin savaşın bitmesine duyduğu özlem nedeniyle "Barış" isminin kendisine verildiğini söylemektedir. Dönemin Türk Sanat Müziği sanatçısı olan Rikkat Hanım ile Hakkı Bey, Barış 3 yaşındayken ayrılırlar. Babasının yanında büyüyen Barış Manço’nun çocukluğu Kadıköy’de geçmiştir. İlkokulu Gazi Mustafa Kemal İlkokulu‘nda tamamlamış, daha sonra Galatasaray Lisesi’ne devam etmiştir. 10.sınıftayken babasını kaybeden Barış Manço, Galatasaray Lisesi‘nden ayrılarak Şişli Terakki Lisesi’ne gitmiş ve oradan mezun olmuştur.