O sizin bildiğiniz DJ’lerden değil!

Sanatçılar
Zuhal Erkek’in röportajı O, sosyal medyanın son zamanlarda en çok tartışılan ismi. 37 yaşında başlamış DJ’liğe… Fatma Civelek‘i bildiğimiz DJ’lerden ayıran tek taraf...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in röportajı

O, sosyal medyanın son zamanlarda en çok tartışılan ismi. 37 yaşında başlamış DJ’liğe… Fatma Civelek‘i bildiğimiz DJ’lerden ayıran tek tarafı bu işi başörtülü yapıyor olması. Civelek’in DJ olmaya  karar vermesi de oldukça ilginç. DJ olmak fikri bir düğün organizasyonunda aklına gelmiş. 37 yaşından sonra bu iş yapılır mı diye sorgularken, setup’un (DJ’lerin müzik yaptığı alet) başında buluvermiş kendini.

Hayatın basamaklarını tersten çıkmış bir kadın Fatma Civelek. Evlilik hayatı ve çocuklarını büyüttükten sonra lise ve üniversiteye başlamış. Bayrampaşa Gençlik Merkezi (BAYGEM) ‘nde muhasebe, bilgisayar ve İngilizce kursları da alan Civelek, bu kursların sonunda "diploması yok" diye kendisini işe almayan şirkete "muhasebeci" olarak girmiş. Bu durumu “Azmin zaferi” diye anlatırken bir yandan da gülüyor. Hırsı, azmi bununla da sınırlı kalmamış Fatma Civelek’in, muhasebeden sıkılmaya ve farklı işler yapma arayışına girmiş. İki yıldır profesyonel olarak DJ’lik yapan Civelek, karma ve alkollü ortamlarda bu işi yapmadığının altını ısrarla çiziyor. En büyük hayalinin Demet Akalın ile çalmak olduğunu söyleyen DJ, yakında Saba Tümer ile kadınlar matinesi yapacaklarını söyledi. On5yirmi5 olarak DJ Fatma Civelek ile Türkiye’de başörtülü ilk DJ olmanın zorluklarını, bu işi ilk yapmaya başladığında çevreden aldığı tepkileri, başörtülü biri olarak bu işi nasıl yaptığını ve daha pek çok merak edilen konuyu konuştuk.

HER ZAMAN FARKLI İŞLER YAPMA İSTEĞİM VARDI

Fatma Civelek kimdir? Öncelikle kendinizden bahseder misiniz? Bize biraz muhasebe ve okul serüveninizden bahseder misiniz?

5 çocuklu ailenin 2. çocuğuyum. Bayrampaşa, Kartaltepe doğumluyum. Fatih Ticaret Lisesi’ni mezun olmadan terk ettikten sonra 17 yaşında evlendim. Evlendikten sonra 2 çocuğum oldu. Şu anda 20 ve 21 yaşlarında iki çocuğum var. Çocukları büyüttükten sonra açık öğretim lisesine başvurdum. Sosyal bilimler lisesini iki senede bitirdim. Liseyi bitirdikten sonra Bayrampaşa Gençlik Merkezi (BAYGEM)’de kursiyerliğe başladım. İlk kursiyerliğim bilgisayarlı muhasebe oldu. Hocam Gökhan Kuzeci’ydi. Ayrıca BAYGEM’de bilgisayar ve İngilizce kursuna gittim. Bu kurslara devam derken bir şirkete başvurdum. Bu şirket daha önce beni lise ve muhasebe ile ilgili herhangi bir diplomam olmadığı için işe almamıştı. Sertifika ve lise diplomamı aldıktan sonra bu şirkete tekrar başvurdum. İşe başladım, bir sene çalıştım.

CD’LERE İKİ ŞARKI KOYUP EĞLENMEYE ÇALIŞIYORUZ

Ne zamandır DJ’lik yapıyorsunuz?

Bu proje iki senelik bir proje ama yürümeye başlayalı bir sene oldu. 

DJ olmaya nasıl karar verdiniz? Nasıl başladınız? Eğitimini aldınız mı?

Muhasebecilik yaparken de çevremdeki arkadaşlara ben çok farklı işler yapacağım demiştim. Arkadaşlarla sıkıldığımızda bu şarkı muhasebecilerin şarkısı olsun deyip, yaptığımız rapler vardı. O günlerden belliymiş benim müzik ile ilgileneceğim. Gittiğim bir organizasyon vardı. Orada aklıma geldi. Neden bende DJ olmayayım dedim. Kına geceleri bayanlar arasında yapılıyor mu? Evet, yapılıyor. Böyle bir şey düşündüm ve bu işe atılmaya karar verdim. Bu sektörde açık da vardı. Araştırma yaptığımda, bu işte bana yardım edecek biri var mı diye baktığımda bu işi yapan kimse yoktu. Başörtülü bir bayan çıkmadı. Bayan DJ var ama barlarda ve içkili ortamlarda çalan DJ’ler var. “Ben nasıl DJ olurum?” diye araştırma yaptığımda DJ Tekin’i buldum. DJ Tekin açmış olduğu bir okul. Aradım, konuştum. Yapmak istediğimi anlattım. Ve derslere başladık. İlk başörtülü öğrencisi de ben oldum.

Hocanız DJ Tekin sizi görünce ilk tepkisi ne oldu?

Bana çok akıllıca bir iş yaptığımı söyledi. Bu sektörde böyle bir açığın olduğunu söyledi. Çünkü herkes kulüpte, barda, diskoda çalıyor. Onların işleri farklı bir sektör. Bugün kına gecelerine gittiğinizde gerçekten eğlenemiyoruz. Kaç tane kına gecesine gittiysem laptop’a cd’leri hazırlayıp iki tane şarkı ile eğlenmeye çalışıyoruz. Bu işi profesyonel öğrenip setup ile neden yapılmasın dedim. Setup başında, kendileri gibi, halktan biri olup bu işi yapmalı dedim.

İLK DJ OLMA FİKRİMİ HERKESTEN SAKLADIM

Bu işe başladığınızda eşinizin ilk tepkisi nasıl oldu?

Bu projeyi ilk başta herkesten gizledim. Aklıma geldikçe neden olmasın diye sorguladım kendimi. Eşime açıkladım ve destek oldu. DJ’lik kursuna başlayınca çevremdekilere aklımdaki projeyi açıkladım. Çevremdekilerin verdiği cevap; bu iş ağızdan ağza yayılır ve tutar oldu. Eşim destekledi, olumlu baktı. Kadınlar arasında kına gecesine katılıyorsun dedi. Her kadının olduğu gibi dedi. Burada tek farkın benim düğüne katılan değil de çalan kişi olarak katılmam olacağını söyledi. 

KARMA ORGANİZASYONLARDA, KULÜP VE BARLARDA BEN YOKUM

DJ dendiğinde barlarda çalan kişiler akla gelir. Siz kendinizi onlardan farklı bir alanda mı konumlandırıyor musunuz? Sizi diğer DJ’lerden ayıran nedir?

Ben diğer DJ’lerden farklıyım onlar kulüp ve barlarda çıkıyor. Ben sırf bayanlara hizmet etmek için bu yola çıktım. Karma organizasyonlarda, bar, disco ve alkollü ortamlarda yokum. Benim farkım da bu.

İSLAMİ ÇEVRELER NE YAPTIĞIMI ANLAMADAN TEPKİ VERDİ

Başörtülü bir DJ olarak İslami kesimden, çevrenizden nasıl tepki alıyorsunuz?

İslami çevreden anlamadan, dinlemeden tepki verenler oldu. Sonra iştişare ettiklerinde, benim hakkımda araştırma yaptıklarında bana hak vermeye başladılar. Kına gecesi bizim kültürümüzde bayanlar arasında yapılan bir eğlence. Ben  çok iyi hatırlıyorum, Anadolu’da gittiğim kına gecelerinde 2, 3 teyzenin tepsiyle kına gecesi yaptıklarına şahit oldum. Onlar tepsiyle yapıyorlardı ben setup ile yapıyorum tek farkımız bu. Anadolu’da bazı kına geceleri vardır. Erkek orkestra ile kadınların arasın perde ile kapatılır. Şimdi bu kalkacak. Erkek orkestra yerine kadın DJ’ler çalışacak.

YENİLİKLERE AÇIK BİR TOPLULUK DEĞİLİZ

Sadece kadınlara DJ’lik yapmak nasıl bir duygu? Türkiye’de ilk olmak nasıl bir duygu?

Türkiye’de bir ilk olmak çok güzel bir duygu. Yeniliklere açık bir toplum değiliz. Ama ben yeniliklere açığım. Neden olmasın dedim ve bu işe başladım. Üreten bir insan çok tepki alabilir. Ama zaman ile alışacaklar. Benim peşimden nice gençler gelecek ve bu işi yapacaklar. Bir erkeğin setup başında olmasından ziyade kadının olması beni daha çok rahat hareket ettirir.

SAHNE İSMİMİN FATMAGÜL OLMASINI İSTEDİLER

Soyadınız oldukça tepkilere neden oldu? Bu tepkileri nasıl yorumluyorsunuz? Sizce neden böyle tepkiler geldi?

Sahne adım gibi bir soyadım olduğunu söylüyorlar. Bunu hocam da demişti adın ve soyadınla bu işe tam ideal insansın demişti. Hiçbir eklenti yok ismim ve soyadımda. Bir üniversitenin DJ’lik bölümü açılmıştı, orayı aramıştım. Telefon ile bir beyefendi ile görüştüm. Projemi anlattım. Görüştüğüm beyefendi “Gel, bizim ajansımızdan çıksın albümün. 1 ay içerisinde yetiştirelim seni. Projen çok akıllıca, DJ Fatmagül olarak çık” dediler. O dönemde ise “Fatmagül’ün Suçu Ne?” dizisi çok popüler bir diziydi. Bu yüzden bu ismi istemedim. Fatma Civelek olarak çıkmak istedim. Günümüzde bütün DJ’ler takma ismiyle çıkıyor ben kendi adımla çıkmak istedim. Çünkü ben Türkiye’de ilksem bir markayım. DJ Fatma’dan bir ikincisi olamayacağı için daha akıllıca geldi bana.

SABA TÜMER İLE KADINLAR MATİNESİ YAPACAĞIZ

DJ’lik te hedefleriniz neler? En çok hangi şarkıcıları ve şarkıları çalışıyorsunuz?

Sosyal medyadan da bulanlar var. Ünlü veya şöhret oldum demiyorum. Ünlü olmak gibi bir amacım yok. Sadece herkes tarafından tanınmak istiyorum. Biraz yol kat etmek istiyorum. Hayallerimden birisi, her zaman söylüyorum, kadınlar matinesinde Demet Akalın ile çalmak. Saba Tümer bir hayalimdi. Yakında Saba Tümer’e çıkacağız. Orada canlı performans sergileyeceğim. Kadınlar matinesi yapılacak benim için. İsteğim Demet Akalın’ında gelmesi. Geniş bir kitleye hitap eden bir iş yapıyorum. Beni insanlar bilecek ki düğünlerine katılacağım. Sadece ekmeğimi kazanma derdindeyim. Aileye destek kısacası.

En çok çaldığım şarkılar için de şunu çalıyorum diyemem. Organizasyon sahiplerinin istediklerine bağlı kalıyoruz. Gelin Trakyalı, Damat Ankaralı ise her iki yörenin de şarkılarına bağlı kalıyoruz. İlerleyen saatlerde gençler için kulüp müziği yapıyorum. Türkçe, yabancı müzik geçişleri. Yöresel, halay, mezdeke her türlü müziği çalıyorum. Ama ben kulüp müziği yapmaktan hoşlanıyorum. 

ÖRNEK ALDIĞIM DJ MUMYROCK

Beğendiğiniz DJ’ler kimler? Kendinize örnek aldığınız DJ var mı? Kimlerle düet yapmak istersiniz?

Dj Tekin, DJ Aytuğ,  DJ Eren Duranoğlu… Aynı zaman kendileri de hocamdır. David Guetta’nın müziklerine bayılıyorum. Dinlemediğim şarkıcı müzisyen yok. Mumyrock’ı çok severim. Böyle bir projeyi düşündüğümde; yaşım olmuş 37, millet demez mi, kalkmışsın marjinal iş yapıyorsun gibi sorular vardı aklımda. Tereddüt ediyordum. İnternette araştırırken Mumyrock’ı gördüm. Kadın 70 yaşından sonra başlamış bu işe, örnek aldım. Yaş olarak örnek aldım. Mumyrock dünya turnelerinde geziyor.

Fatma Civelek’e bu adresten ulaşabilirsiniz.http://djfatmacivelek.com/

on5yirmi5.com