2013’te hangi filmleri izleyeceğiz?

Filmler
2013’te sinemaseverlerin ‘beklenen filmler’ listesi hayli kabarık. Bu yıl da edebiyat uyarlamaları, yeniden çevirimler, devam filmleri, tarihi filmler ve çizgi roman uyarlamaları ön ...
EMOJİLE

2013’te sinemaseverlerin ‘beklenen filmler’ listesi hayli kabarık. Bu yıl da edebiyat uyarlamaları, yeniden çevirimler, devam filmleri, tarihi filmler ve çizgi roman uyarlamaları ön planda olacak. Bunun yanında, vaktiyle ‘gişe canavarı’ olmuş bazı filmlerin üç boyut teknolojisiyle yenilenip önümüze geleceğini söyleyelim.

Geçtiğimiz yıl Titanik’in girdiği 3D yolundan bu yıl Jurassic Park (1993), Kurtuluş Günü (1996), Starwars-2 (2002), Starwars-3 (2005) ve Kayıp Balık Nemo (2004) filmleri geçecek. Söz konusu filmler, üç boyutlu halleriyle ‘teknolojik bir nostalji’ yaşatabilir.

BEKLENENLER…

‘Beklenenler’ listesinde vizyon takvimi ve kışkırtıcılık açısından listenin birinci sırasını 1 Şubat’ta gösterime girecek ‘Zincirsiz’e (Django Unchained) verebiliriz. Quentin Tarantino’nun son filmi, 1966 tarihli spagetti western ‘Django’nun yeniden uyarlaması. Tabii ki Tarantino tarzıyla! ABD’de şu sıralar tartışmaların odağında yer alan film Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx ve Christoph Waltz’lu kadrosuyla da beklentiyi artırıyor. Aynı vizyon haftasında yer alan Anthony Hopkins, Scarlett Johansson ve Hellen Mirren’lı ‘Hitchcock’ filmini de ikinci sıraya koyabiliriz.

Oscar törenlerinin gediklisi Steven Spielberg’in ABD’nin efsane başkanlarından Abraham Lincoln’ü anlattığı son filmi ‘Lincoln’, 8 Şubat’ta gösterime giriyor. Şimdiden Oscar ödüllerinin favorisi olan film, Spielberg’in bakış açısının yanı sıra Daniel Day-Lewis’in oyunculuğuyla da merak ettiriyor. Hong Konglu usta yönetmen Wong Kar-wai’nin son filmi ‘Büyük Usta’ (Yi Dai Zong Shi/The Grandmaster), Berlin Film Festivali’nin açılışını yaptıktan sonra 19 Nisan’da ülkemize gelecek. Kar-wai’nin oyuncu kadrosu tanıdık, bir tek Maggie Cheung yok: Tony Leung, Zhang Ziyi, Chang Chen!

Uçurtma Avcısı’nın yönetmeni Marc Forster’ın, ABD’yi istila eden zombiler ile yapılan savaşı anlattığı ‘Dünya Savaşı Z’de Brad Pitt’in başrolde olduğunu söylersek, filmin listeye girmesi için yeterli olur herhalde. Martin Scorsese de bu yılı boş geçmeyenlerden. Leonardo DiCaprio, Jonah Hill ve Matthew McConaughey’nin rol aldığı ‘Wall Street’in Kurtları’ (The Wolf of Wall Street) ile Scorsese, borsanın kurtlarına çeviriyor kamerasını. Merak uyandıran bir başka yapım da ‘Açlık’ ve ‘Utanç’ filmleriyle sinemaseverlerin listesine üst sıralardan giren genç yönetmen Steve McQueen’in son çalışması ‘20 Yıllık Bir Köle’ (Twelve Years a Slave). Michael Fassbender’dan yine vazgeçmeyen İngiliz yönetmen, bu kez kadroya Brad Pitt ile ‘BBC’nin Sherlock Holmes’u Benedict Cumberbatch’i de alıyor.

EDEBİYAT UYARLAMALARI VE REMAKE’LER

2012’nin son haftasını ‘Anna Karenina’ ile kapattıktan sonra yeni yılda da klasik uyarlamalar göreceğiz. En çok merak edilen, Oscar’lı yönetmen Tom Hooper’ın gözünden beyazperdeye gelecek ‘Sefiller’. Victor Hugo’nun klasik eserinin müzikal-drama türünde yorumlandığı film, 1 Mart’ta gösterime girecek. Oyuncu kadrosunda ise Hugh Jackman ve Russell Crowe var. Charles Dickens’ın ‘Büyük Umutlar’ı ise Mike Newell imzasıyla 19 Nisan’da. F.Scott Fitzgerald’ın ünlü eseri ‘Muhteşem Gatsby’, bu kez Baz Luhrmann’ın yorumuyla sinemaya gelecek. 17 Mayıs’ta izleyeceğimiz filmde Leonardo DiCaprio, Carrey Mulligan ve Tobey Maguire yer alıyor. Ayrıca L.Frank Baum’un romanından 1939’da Victor Fleming’in sinemaya uyarladığı ‘Oz Büyücüsü’, Sam Raimi’nin elinde nasıl görünecek, merak ediyoruz. Film, ‘Muhteşem ve Kudretli Oz’ adıyla 8 Mart’ta vizyona girecek. Yeni Süpermen uyarlaması ‘Man of Steel’in Zack Snyder’ın kamerasına nasıl yansıdığını ise 21 Haziran’da öğreneceğiz. Henry Cavill’in yeni Süpermen olduğu filmde şaşırtıcı isimler var: Russell Crowe ve Kevin Costner.

Yeniden çevirimlerde Hollywood’un kaynağı yine Uzakdoğu. Spike Lee, Güney Koreli yönetmen Park Chan-wook’un ‘İhtiyar Delikanlı’sını (Oldboy/2003) aynı isimle tekrar çekti. 11 Ekim’de seyirciyle buluşacak filmde Samuel L.Jackson, Josh Brolin ve Elizabeth Olsen oynuyor. Yine Güney Kore’den çıkan ‘Yaratık’ (The Host/2006) ise Andrew Niccol’ün yönetiminde 29 Mart’ta yamacımıza gelecek.

DEVAM’I VAR!

Hepsi bu kadar mı? Hayır, devamı da var! 2013’te de devam filmlerinden kaçış yok. Peter Jackson’un Hobbit üçlemesinin ikinci filmi The Hobbit: The Desolation of Smaug (13 Aralık) bu furyanın başını çekerken, Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak (22 Kasım) ikinci sırayı kapıyor. Fakat ‘devam listesi’ hayli uzun: Texas Chainsaw (25 Ocak), Zor Ölüm: Ölmek İçin Güzel Bir Gün (14 Şubat), G.I. Joe: Misilleme (29 Mart), Iron Man 3 (3 Mayıs), Hızlı ve Öfkeli 6 (24 Mayıs), Hangover III (31 Mayıs), Star Trek: Bilinmeze Doğru (7 Haziran), The Wolverine (26 Temmuz), Şirinler 2 (1 Ağustos), Red 2 (2 Ağustos), 300: İmparatorluğun Yükselişi (30 Ağustos), Çılgın Hırsız 2 (11 Ekim), Paranormal Activity 5 (25 Ekim), Thor: Karanlık Dünya (1 Kasım)…

2013’ün beklenen filmleri

Yabancı ilk 10

Zincirsiz / 1 Şubat / Yön.: Quentin Tarantino

Hitchcock / 1 Şubat / Yön.: Sacha Gervasi

Lincoln / 8 Şubat / Yön.: Steven Spielberg

Sefiller / 1 Mart / Yön.: Tom Hooper

The Grandmaster / 19 Nisan / Yön.: Wong Kar-wai

Muhteşem Gatsby / 17 Mayıs / Yön.: Baz Luhrmann

Dünya Savaşı Z / 21 Haziran / Yön.: Marc Forster

İhtiyar Delikanlı / 11 Ekim / Yön.: Spike Lee

The Wolf of Wall Street / 15 Kasım / Yön.: M. Scorsese

Twelve Years a Slave / Yön.: Steve McQueen

Yerli ilk 10

Sen Aydınlatırsın Geceyi / Onur Ünlü

Yozgat Blues / Mahmut Fazıl Coşkun

Allah’ın Kılıcı: Halid bin Velid / Hakan Kırvavaç / 13 Aralık

Kelebeğin Rüyası / Yılmaz Erdoğan / 22 Şubat

Şarkı Söyleyen Kadınlar / Reha Erdem

Eve Dönüş Sarıkamış 1915 / Alphan Eşeli / 8 Mart

Çanakkale Yolun Sonu / Serdar Akar / 15 Mart

Celal ile Ceren / Togan Gökbakar / 18 Ocak

Bağbozumu / Ömer Faruk Sorak

Balık / Derviş Zaim

http://www.zaman.com.tr/kultur/cok-yakinda-sinemalarda-/2035567.html