Schrödinger’in Kedisi 80 Yıl Sonra Işınlandı

Bilimadamları
Science dergisinde yer alan makaleye göre Tokyo Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar ilk kez karmaşık bir kuantum bilgi setini bir noktadan diğerine ışınlayabildiklerini belirttiler. Buna gör...
EMOJİLE

Science dergisinde yer alan makaleye göre Tokyo Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar ilk kez karmaşık bir kuantum bilgi setini bir noktadan diğerine ışınlayabildiklerini belirttiler. Buna göre artık iletişim ağlarında büyük hacimlerde yani kuantum şifreleme anahtarları gibi bilgi alışverişini yüksek hızda ve yüksek kalitede yapmak mümkün.

Canberra Mühendislik ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi’nden Profesör Elanor Huntington, kuantum ışınlanma fikrinin 10 yıl önce ortaya atıldığını ancak pratikte uygulanamadığını da belirterek şunları söyledi: “Eskiden ışınlanmanın iki yolu vardı ancak engeller bulunuyordu. Biri çok hızlıydı ancak gerçekleşmesi zordu. Diğeri yavaş çalışıyordu ancak başarı şansı oldukça fazlaydı. Bizse ikisini de hızlı ve çalışır hale getirdik.”

Bilim insanlarının bu çalışması ‘Schrödinger’in kedisi’ne benzerlik gösteriyor. Erwin Schrödinger’in 1930’lardaki deneyinde bir kedi radyoaktif madde içeren bir cihazla birlikte mühürlü bir kutuya konuluyordu.

Kuantum bilgisayarlar olacak

Deney şunu ortaya koyuyordu: Kedinin yaşayıp yaşamadığını anlamak için kutuyu açmak gerekiyordu ve o ana kadar kedi hem hayatta hem de ölü olarak kabul edilmeliydi. Buna süperpozisyon da deniyor.

Prof. Huntington araştırmalarını şöyle özetliyor: “Biz de makroskopik bir ışık dalgasını aşırı hassas bir kuantum süperpozisyon halindeyken bir noktadan diğerine ışınlamayı başardık. Dijital bilgi içinde bulunduğu duruma göre de kodlanabiliyor. Biz de aynı anda hem “1” hem de “0” durumunda bulunan bir dalga paketi yarattık. Süperpozisyon kuantum bilgisayarların da önünü açacak.”

STAR