Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Türkiye’yi bilimin, araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun aydınlığında inşa edeceklerini belirterek, “İnşallah bilim insanlarımızın desteğiyle bu konuda kısa sürede önemli bir mesafe kat edeceğimizi ümit ediyorum. Ben tüm bilim insanlarımıza inanıyorum, güveniyorum” dedi.
İSTEYİNCE KAPILAR YÜZÜNÜZE KAPANIYOR
Yenişafak’ın haberine göre Cumhurbaşkanı, gerçek anlamda bağımsız, özgür olmanın, istiklaline ve istikbaline sahip çıkmanın yolunun bilimde, ilimde en
ileriye ulaşmaktan geçtiğine işaret ederek, “Aksi takdirde sizin için en fazla ihtiyacınız olduğu anda, sizin için en hayati noktada kapıların yüzünüze kapanması tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Şayet biz bugün kendi uydularımıza, kendi yazılımlarımıza, kendi teknolojimize sahip olmasaydık, inanın bana yaşadığımız şu hassas dönemde adım atamazdık, nefes alamazdık” ifadelerini kullandı.
BİLİM İNSANLARININ DESTEKÇİSİ OLDUM
Bu nedenle bilime, teknolojiye, araştırma, geliştirmeye dayalı tüm alanları çok önemli gördüğünü vurgulayan Erdoğan, “Geldiğimiz yer önemli olabilir. Ama asla yeterli değildir. Daha fazlasına ihtiyacımız var. Kamu kurumlarıyla üniversitesiyle el birliği, iş birliği, dayanışma içinde tempomuzu sürekli artırarak, hedeflerimize doğru ilerlemeliyiz. 2023 hedefleri bizim için nihai nokta değil, sadece bir ara duraktır, ara istasyondur. Şimdiden, 2023 sonrasını da düşünmeye, tartışmaya planlamaya başlamalıyız.” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminden bu yana Türkiye’de bilim, teknoloji çalışmaları yakından takip ettiğini ve desteklediğini ifade ederek, “Yılda iki defa toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun tüm toplantılarına başbakanlığım döneminde başkanlık ettim. Çok sayıda bilim insanının teşvikçisi, destekçisi oldum.”dedi.
PROF. DR. SANCAR EN GÜZEL ÖRNEK
Erdoğan, Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın hayatı itibariyle örnek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Düşünün Mardin Savur’da doğmuş. Savur’u bilenleriniz var, inanıyorum ki bu salonda bilmeyenleriniz var. Ben Savur’u yerinde görmüş, tanışmış bir Cumhurbaşkanınızım, iyi bilirim. Şu haliyle gelişmiş durumdadır, ama Aziz Hocamızın ilkokulu okuduğu dönemlere baktığımız zaman kim bilir oralar ne haldeydi? Tüm eğitimini ülkemizde almış, bu coğrafyayla ünsiyetini hiçbir zaman kesmemiş, kaybetmemiş bir kardeşimiz Nobel’e layık görülüyor. Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız; Türkiye’nin sorumluluğu sadece kendisine, kendi vatandaşlarına karşı değildir. Biz, bir yönüyle 300 milyonluk Türk dünyasına, bir yönüyle 1,7 milyarlık İslam alemine, bir yönüyle de 7 milyar insanın tamamına karşı sorumlulukları olan bir ülke ve milletiz.”
HİZMETKARINIZ OLMAYA HAZIRIZ
Bilim insanlarını tebrik eden Erdoğan, “Bilim insanlarımızdan daha büyük, daha iddialı çalışmalar gerçekleştirmelerini beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Biz sizin hizmetkarınız olmaya hazırız” dedi.
Kabine ile yemek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, 1 Kasım seçimlerinin ardından kurulan 64. Hükümet’in üyeleriyle yemekte bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki yemeğe, Başbakan Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri ve eşleri katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen yemek, 1,5 saat sürdü.
Daveti gurur verdi
Nobel ödüllü profesör Aziz Sancar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldi. Önce İstanbul ardından Ankara’ya geçen Prof. Dr. Sancar, yoğun ilgi ile karşılandı. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Sancar, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşeceğini belirten Sancar, “Cumhurbaşkanı’nın daveti bana çok gurur verdi. Milletimin bana kıymet verdiğini öğrendim. Çok dokundu bana. Gerçekten nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum” dedi.
Bilim öncülerine ödül
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP), Bilimsel Telif ve Çeviri Eser (TEÇEP) ve Uluslararası Akademi Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Sosyal ve beşeri bilimler kategorisinde İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Genç, fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde Linz Johannes Kepler Üniversitesi (Avusturya) Öğretim Üyesi Niyazi Serdar Sarıçiftçi ile sağlık ve yaşam bilimleri kategorisinde Toronto Üniversitesi (Kanada) Öğretim Üyesi ve Ağa Han Üniversitesi (Pakistan) Kadın ve Çocuk Sağlığı Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Zulfikar Ahmed Bhutta’ya ödülleri takdim edildi. Erdoğan, daha sonra önce ödül takdim ettiği üç bilim insanıyla daha sonra da diğer ödül alan bilim insanlarıyla hatıra fotoğraf çektirerek, ödül alanlara resepsiyon verdi.