Değişik konularda bizlere milyonlarca bilgi veren kitaplar, hayatımızın olmazsa olmazlarıdır.Pratik bilgi sunarlar ve hayal gücünüzün derinliklerine iner, üzüntünüze, sevincinize, korkunuza ve diğer birçok duygunuza ortak oluyor. Sağladığı bilgi ve eğlencenin yanında kitaplara sahip olmak çok kolay değildir. Kitapların saklanması, organize edilmesi, raflara kaldırılması, alfabetik olarak ya da türüne göre düzenlenmesi oldukça çok zaman ve yer gerektiriyor. Bu nedenle tüm bu literatürün ve diğer metinlerin bugünün teknolojik dünyasında saklanması en akıllı yol mudur?
HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, e-kitap’lar, sizin kitap, gazete, dergi ya da dijital formatta basılan herhangi bir yayını okumanızı sağlayan elektronik bir cihazdır. Fakat sadece bu da değil. Birçok e-kitap Web browser, oyun, müzik, film ve sınırsız uygulama içeriyor. Peki teknoloji ilerledikçe e-kitap okuyucuların gerçek kitapların yerini alması mümkün müdür?
İşte bu soruyu cevaplamadan önce kitapların ve e-kitap’ların avantaj ve dezavantajlarına bakmak gerekiyor:
2010 yılı itibariyle piyasada her biri kendi spesifik özellik ve kapasitesiyle özel, en az bir düzine farklı e-kitap modeli var. Bunların hiçbiri sahip olduğu bütün özelliklerine bakılacak olursa en iyi değil ve seçerken sizin için en önemlisi özellik hangisiyse ona göre seçmeniz gerekli.
Bazı e-kitap’lar sadece dijital kitapları, gazeteleri ve dergileri görüntülemeye adanmıştır. Örneğin, Amazon Kindle, Sony Reader, Borders’ Kobo ve Barnes ile Noble’s Nook. Bazıları da internete bağlanabiliyor ve üst düzey fonksiyonlar sunabiliyor. Fakat tüm bu E-kitap’ların temel amacı dijital kitapları görüntülemektir.
Diğer e-kitap’lar ise tablet olarak adlandırılıyor ve bunlar daha beceriklidir. Bu cihazlar wi-fi, MP3 desteği ve tam renkli dokunmatik ekran gibi özelliklerle donatılmıştır. Bunlar daha çok laptop bilgisayar gibidir, ancak daha küçüktür. Apple iPad gibi cihazlar bunlara bir örnektir.
Peki geleneksel kitaplar bu gelişmiş cihazlarla nasıl karşılaştırılabilir? Yeni başlayanlar geleneksel bir kitap güneş ışığında okuyabilirler. Tablet tarzı e-kitap’lar güneş ışığı altında okunması en iyi cihazdır. Tabii bu cihazları güneş altında altında kullandığınızda gözlerinizin yansımadan dolayı daha fazla yorulacağını, aşırı sıcaktan ve nemden cihazınızın etkilenmesi riskini hatırlamanızda da fayda var.
Maliyeti konusunda ise tüketiciler e-kitap için 140 ile 500 Dolar arasında bir rakam ödüyorlar. Yurt dışında satılan en popüler e-kitapların satış fiyatı ortalama 10 Dolar civarında. Türkiye’de ise bu kitapların fiyatları genellikle 5 ila 10 TL arasında değişiyor. İnternette herkesin serbest olarak ulaşabildiği kitapları hiç saymıyoruz bile.
E-kitap’ların kitap kurtları için oldukça elverişli, kullanışlı olduğu görülüyor. Bu cihazların her biri binlerce kitabı depolama özelliğine sahip. Bu nedenle öğrenciler, seyahat etmeyi sevenler ve çok kitap okumayı sevenler için oldukça uygun.
Tüm bu avantajlara ve e-kitap sahibi olanların sayısı gün geçtikçe artmasına rağmen, yüzyıllarca yıl önce basılarak günümüze gelen geleneksel kitaplar da hiçbir zaman terk edilemez.
Zaman