Büyüklüğü Güneş’in 55 Milyon Katı

Araştırma
NASA’nın dün yayımladığı fotoğraf, bilim insanlarına bir kara delikten uzayın derinliklerine saçılan kozmik akımları hiç olmadığı kadar detaylı inceleme fırsatı verecek. Radyo teleskopların görü...
EMOJİLE

NASA’nın dün yayımladığı fotoğraf, bilim insanlarına bir kara delikten uzayın derinliklerine saçılan kozmik akımları hiç olmadığı kadar detaylı inceleme fırsatı verecek.

Radyo teleskopların görüntülediği kara delik, Centaurus takımyıldızından 12 milyon ışık yılı ötedeki Centaurus A galaksisinin merkezinde bulunuyor. NGC 5128 olarak da bilinen galaksinin merkezinde bulunan kara deliği gösteren fotoğraf, yaklaşık 4.2 ışık yılı genişliğindeki bir alanı gösteriyor. Kara deliğin kendisi ise Güneş’in tam 55 milyon katı.
 
Kara delik, çok büyük boyutlarda radyo dalgası yayıyor. Öyle ki, eğer gözlerimiz dev kara deliğin yaydığı radyo dalgalarını görebilseydi, Centaurus A galaksisi gökyüzünde Dolunay’ın 20 katı büyüklüğünde görülecekti.
 
Bilim insanlarının en çok dikkatini çeken unsur, kara deliğin yaydığı kozmik akımlar. Almanya’nın Erlangen-Nuremberg Üniversitesi’nden Cornelia Müller, “Kozmik akımlar, uzaydaki maddelerin yer çekiminin etkisiyle kara deliğin içine düşmesiyle yükseliyor. Ancak nasıl oluştuklarını ve nasıl sürerlilik kazandıklarını çözebilmiş değiliz” dedi.
 
İLERİ GÖRÜTÜLEME TEKNİĞİ
Haziran ayında, Astronomy ve Astrophysics dergisinde kara delik akımları üzerinde çalışmaları yayımlanan Müller ve ekibi, Centaurus A galaksisinin merkezinde yatan kara deliği Afrika, Güney Amerika ve Avustralya’da bulunan radyo teleskoplarla takip ediyor.
 
Tanamı olarak bilinen radyo teleskop ağı, Centaurus A’nın kalbini görüntülüyor.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) Roopesh Ojha, “gelişmiş bilgisayar teknikleriyle, birçok teleskoptan elde edilen görüntüleri bir araya getirerek çok daha net ve kapsamlı görüntüler elde edebildiklerini” belirtti.
 
Tanamı teleskoplarının çektiği görüntüde büyüklüğü sadece 15 ışık günü büyüklüğünde olan kozmik cisimler de var. Bu bilgi, elde edilen görüntünün ne kadar detaylı olduğunu da ortaya koyuyor.

Hürriyet