Güneş Sistemi’nden Bir Gezegen Atılmış

Araştırma
ABD’nin Colorada eyaletindeki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden David Nesvorny ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, Güneş Sistemi’nin 4 milyar yıl önce neye benzediğini anlamak ...
EMOJİLE

ABD’nin Colorada eyaletindeki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden David Nesvorny ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, Güneş Sistemi’nin 4 milyar yıl önce neye benzediğini anlamak için değişik bilgisayar canlandırmaları kullanıldı.

Bu araştırması sırasında gezegenlerin henüz yörüngelerine tam oturmadığını ve hareketli olduklarını keşfeden Amerikalı astronom, bir dizi test sonrasında bugün anladığımız Güneş Sistemi’nin beşinci bir gaz gezegeni olmaksızın ortaya çıkamayacağı sonucuna vardı.

Bu sonuca dört gaz gezegeni Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü kullanarak değişik simülasyonlarla ulaşan ve bunların çok büyük ayrıca her an birinin diğerini yok edebilecek durumda olduklarını keşfeden Nesvorny, gaz gezegenlerinin yaşamlarını sürdürdükleri konfigürasyonlarda bile, Mars ve Venüs gibi Güneş Sistemi’nin kayalık gezegenlerin olmayacağını gördü.

Nesvorny, bunun üzerine denkleme beşinci bir gezegeni ekleyince, bugünkü Güneş Sistemi’nin ortaya çıkma olasılığının çok arttığını tespit etti.

Kısa süre önce çok sayıda başıboş gezegenin keşfi de bu teoriyi doğrularken, Nesvorny, Güneş Sistemi’ndeki beşinci gezegenin, Jüpiter’in çekim gücüne dayanamadığı için, Samanyolu’na fırlatıldığını ve yıldızlararası uzayda başıboş dolaşan "öksüz gezegenlerden" biri haline geldiğini düşünüyor.

Bu öksüz gezegenin Neptün ve Uranüs büyüklüğünde ve bunlara benzer bir buz gezegeni olduğu tahmin ediliyor.

Trt.net.tr