Dünyamıza bir meteor çarparsa ne olabileceğini hiç düşündünüz mü? Princeton Üniversitesi’nin bilimadamları bunu düşünmüş ve ne olabileceğiyle alakalı bir tahmin sistemi kurmuşlar.
Kurulan sistemde dünyanın şekli, yüzey yapısı, okyanusların derinliği gibi etmenler dikkate alınmış ve gerçek bir çarpışma anı canlandırılmaya çalışılmış. Temel prensip, büyük bir meteorun normal şartlar altında dünyaya çarpması sırasında ortaya çıkacak dalgalanmalar, yeryüzünü üstten ve alttan nasıl etkileyecek, ne kadar mesafede neler olabilecek sorularına cevap bulabilmek üzerine oturtulmuş.
Dünyanın yuvarlak yapısını dikkate alıp, suya atılan taşın çıkardığı dalgalar gibi yayılan sismik etkinin bir yerde, muhtemelen dünyanın diğer tarafında yeniden birleşeceği düşünülerek etki alanı hesaplamaları yapılıyor. Bilgileri veren Münih Üniversitesi’nden Matthias Mesched.
Araştırmacıların çıkış noktası ise, muhtemelen dinazorların yok olmasına neden olduğu kabul edilen ve 65 milyon yıl önce dünyaya çarpan ve etkisi, bir hidrojen bombasının 2 milyon katı olan meteor çarpmasının yol açtığı Chicxulub krateri.
chip.com.tr